‘Doktordan Az Kullanılmış' mutluluk kitabı

Bir onkoloji doktorunun kaleminden çıkan Doktordan Az Kullanılmış kitabı raflarda yerini aldı. 32 yıldır hekimlik yapan ve her zaman insanlara pozitif duygular aşılayan Dr. Tayfun Hancılar, ''Gülmek mutluluk getirir, mutluluk da sağlık... O yüzden bu kitap yazıldı, mutluluğunuz ve sağlığınız için...'' şeklinde konuşuyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Onu ilk olarak kanser hastaları ile birlikte yaptığı konser programları ile tanımıştık. 30 yılı aşkın bir süredir hekimlik yapan Onkoloji Uzmanı Dr. Tayfun Hancılar, bu kez de gülme garantili Doktordan Az Kullanılmış adlı kitabı ile karşımızda. Belki de hastanelerin en hüzünlü koridorları olan onkoloji bölümünde kariyerini sürdüren Dr. Hancılar, hem hastalarına hem de insanlara her zaman gülmenin sağlıklı yaşam için en önemli etken olduğunu vurguluyor. Bundan dolayı hekimlik görevinin yanı sıra insanları mutlu etmeyi de kendine görev edinen Dr. Hancılar yeni kitabı ile gülümsemek isteyen tüm yetişkinlere hitap ediyor. "Yaşamın geri sarma tuşu yok. Bazılarımız şanslı, bazılarımız ise şanssız başlıyoruz hayata. Ama kaderimize küsüp oturmak çözüm değil. Sanırım şartlar ne kadar güç olursa olsun hayatta tutunacak, gülümseyecek bir şeyler var bana göre. Başlangıç için Doktordan Az Kullanılmış kitabını almak mantıklı olur." diyen Dr. Tayfun Hancılar'a hem kitabını hem de gülümsemenin hayatımız için neden önemli olduğunu sorduk.

KANSERE RUHUNUZU TESLİM ETMEYİN

Siz bir hekimsiniz ama farklı yönleriniz var. Daha önce müzikle ilgili röportaj yapmıştık sizinle... Yazmayı da sever misiniz?

İki yıl önce kanser hastalarının nasıl yaşamaları, neler yiyip içmeleri gerektiğini anlatan bir kitap yazmıştım, "Kanser Bitti! Ya Şimdi?" diye. Birçok hastam bu kitabı bir başucu kitabı olarak gördüklerini söyledi. Sosyal medyayı da insanları sağlık konusunda bilgilendirmek amacı ile yoğun olarak kullanıyorum. İlk defa o zaman aynı sade üslup ile pazar günleri keyifli yazılar yazmaya başladım. Aslında "Doktordan Az Kullanılmış" kitabımın başlangıcı o yazılar oldu. Sonuçta ben bir doktorum, alanımın çok dışında bir kitap yazmaktansa yine mesleğime dayanan ama tıp kitabı olmayan bir şeyler yazmanın daha keyifli olacağı aklıma geldi. "Doktordan Az Kullanılmış" bir onkoloji uzmanının yazdığı ama keyifli, eğlenceli ve aynı zamanda doktorluktan uzak olmayan bir kitap oldu.

Ama elbette müzik ilk göz ağrım. 1987'de doktor olduğum yıl müzik çalışmalarım da başlamıştı. Hatta 1990'lı yıllarda kurduğum "Seyir Defteri" grubu ile iki kaset, çok sayıda konser yapmıştık. Uzun bir aradan sonra 2008 yılında ilk solo albümümü yaparak müzik hayatına tekrar başladım. Onkoloji asıl mesleğim ama müzik de yarı profesyonel ikinci bir mesleğim oldu. Doktorluk, hayatımın pastası ise müzik kreması oldu. Elbette kitap yazmak da keyifli ama şu anda sadece hobi, yani kremalı pastanın yanında içecek kıvamında...

Onkoloji doktorusunuz. Diğer bölümlere göre daha sıkıntılı bir branş. Ama hep pozitif işlerle karşımızdasınız... Bu nasıl oluyor?

Onkoloji elbette diğer branşlara göre ciddi zorlukları olan bir alan. Ancak hastalarıma her zaman söylediğim gibi kanser teşhisi konduğunda iki şey yapabilirsiniz. İlki eve kapanıp kimseyle görüşmeden başınıza gelenlere feryat edip hastalığınızı düşünürsünüz, yani kanser hem bedeninizde hem de ruhunuzda olur. Ya da evden çıkıp güneşe yüzünüzü döner, arkadaşlarınızla görüşür, işiniz varsa çalışmaya devam edersiniz. Yani bedeninizde kanser vardır ama ruhunuzu teslim etmezsiniz. Aynı şey sağlıklı insanlar içinde geçerli. Sürekli yarın ne olacak kaygısı içinde hiç bitmeyen dertlere dalıp yaşamın tüm güzelliklerini ıskalarsınız. Ya da tüm bu olumsuzluklara rağmen çevrenizde güzel ne varsa bulmaya çalışır, sizi gülümsetecek şeylerin peşinden koşarsınız. Ben mümkün olduğunca ikinci yolu seçmeye çalıştım. O yüzden müzik ve kitap yazmak beni sosyal açıdan mutlu eden, ruhumu dinlendiren uğraşlar. Bundan dört yıl önce "Yaşam Korosu" adını verdiğimiz 9 meme kanserini yenmiş hastamızla birlikte aynı sahneye çıktık. Bu tarz aktiviteler benim bir onkolog olarak pozitif yönde kalmamı sağlıyor.

GÜLMEK ÖMRÜ GÜZELLEŞTİRİR

Doktordan Az Kullanılmış kitabının bir yazılış amacı var mı?

İlk amacı kendimi mutlu etmek. Bu yazdıklarım öncelikle yazarken beni mutlu eden anılar, hikâyeler. Hâlâ okurken gülümsüyorum. Acılı dizilerin ilk sıralarda olduğu, haberlerin insanı depresyona sürüklediği bir ortamda insanların bir anlığına da olsa gülümsemesi bana büyük mutluluk verir. Bizim çocukluğumuzda çok eğlenceli bir gün geçirdiğimizde annem "Çok güldük başımıza bir şey gelmez umarım" derdi. Yani bizim nesil böyle büyüdü. Bense olabildiğince gülümseyerek yaşamaya çalıştım. 60 yaşına kadar çok güldüm ama başıma bir şey gelmedi çok şükür. O yüzden kitabı rahat okuyun, gülümseyin. Kitap yayınlanalı çok az bir süre olmasına rağmen okurlardan aldığım tepkiler kitabın amacına ulaştığını gösteriyor. Demek ki sloganımız doğru; "Gülmek mutluluk getirir, mutluluk da sağlık!". O yüzden bu kitap yazıldı, mutluluğunuz ve sağlığınız için...

Gülümsemeye vurgu yapıyorsunuz hep... Ömrü uzatır mı gülmek?

Gülmek ve mutlu olmak sağlıklı olmanın baş koşulu. Bunu sadece ben değil araştırmalar da onaylıyor. Yapılan çalışmalarda depresyonun özellikle kalp damar hastalıklarını arttırdığı saptanmış. Derin depresyon ve travmaların immün sistemi olumsuz etkilediği bilinmekte. Yine depresyondan çıkamayan kanser hastalarının tedavi uyumu bozulmakta ve tedavi cevabı kötüleşmekte. Demek ki mutluluk aynı zamanda sağlıklı olmanın en önemli araçlarından. Ömrü uzatır mı bilmiyorum ama yaşadığınız ömrü güzelleştirir. Size bir örnek vereyim, bu aynı zamanda bana mutlu yaşamanın ilk uyarısı olmuştur. Rahmetli dedem tanıdığım en güler yüzlü, en kaygısız insandı. Ticarette ciddi bir mal varlığını kaybetmişti ama bir kez bile yakındığını duymadım. Küçük amcam ise doktordu, kazancı yerindeydi ama nedendir bilmem hep canı sıkkın ve mutsuzdu. Dedemi 87 yaşında kaybettik, amcamı 58. O yüzden hayatı 'beğenmedim tekrar başa alalım' diyemiyoruz, zorluklar, sıkıntılar olsa da heba etmeyelim...

Bundan sonra sizi karşımızda ne ile göreceğiz... Sırada ne var?

Kitabın devamını yazmaya başladım. Sonuçta seneye de gülümsememiz lâzım... Ama asıl istediğim uzun süredir destek olmak istediğim bir kanser yardım derneği var. Onlara faydası olabilecek bir şarkı projem var. Elbette sağlığım yerinde oldukça onkolojiye devam edeceğim.

BİTCOİN KANSERE YOL AÇAR MI?

Peki bu kitapta neler var?

Kitapta öncelikle doktor olarak 1987'den itibaren yaşadığım birçok olayı anlattım. Ama elbette eğlenceli olanları. Özellikle genç kuşağın bilmediği eski SSK yılları, 1980 darbesinde yaşananlar gibi aslında o dönem için yaşanması hiç keyifli olmayan, ciddi acıların çekildiği dönemleri bile gülümseme ile okuyabileceğiniz hale getirdim. Bir de tabi ki "Kadınlar neden uzun yaşar?", "Cimri erkek neden tercih edilmeli?", ''Bilimsel yollarla bir kadın nasıl etkilenir?" gibi önemli soruları cevapladım. Mesela Bitcoin'in neden kansere yol açabileceğini merak etmez misiniz?

Bir anı kitabı diyebilir miyiz?

Tamamen bir anı kitabı değil. Bir de anılar sadece bana ait değil. Kitabın en sevilen bölümlerinden birisi mesela ürolog bir arkadaşımın anıları. O anlattı, ben yazdım. Ayrıca birçok mizahi kısa yazı var. Amacım kitaba başlayan bir kişinin hiç bırakmadan her başlıkta bu ne acaba diyerek aynı günde kitabı bitirmesi. O yüzden belli bir sınıflandırma yapmak zor. Ama illa bir sınıfa koyacaksak 'mutluluk kitabı' diyebiliriz. İlk sayfadan son sayfaya kadar yazılan her şey sadece 'gülümseme' için.