Doğumdan itibaren bebekler için hareketin önemi

Bir bebeğin hareket etmesi, onun etrafındaki dünyayla temas kurmasını sağlar.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Bebeğin hareket etmesi, bebeğinizin etrafındaki dünyayla temas kurmasını sağlar. Gördüğü, dokunduğu, kokladığı, tattığı ve duyduğu her şeyden bir kazanım sağlar. Etrafında gördüklerini dokunarak keşfetmesine izin vermek, beynindeki bu önemli bağlantıları kurmasına yardımcı olur. Çocuğunuz doğumundan itibaren özgürce hareket etmesi beyin gelişimi için çok önemlidir. Aynı zamanda entelektüel gelişimi açısından çok önemlidir. Gelişimin hem fiziksel hem de zihinsel bir süreç olduğu için her iki alanı desteklemek çok önemlidir. Çocuğunuzun özgürce hareket edeceği bir ortam yaratarak öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzu hareket etmeye teşvik edecek eşyaların bulunduğu bir ortam yaratın.

Doğumdan 8 aya kadar bu ortam: Küçük yatak odası (kendi çabası ile çıkabileceği bir yatak), hareket matı, küçük ayna (kendini keşfetmesi ve aynaya dokunarak yansıması olduğunu keşfetmesi için çok önemli) ve rahat hareket etmesi için rahat elbiseler tercih edilmeli.

9 ila 12 Ay arasında: Bebeklerin emeklemeyi ve yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olacak doğal enerjileri vardır. Bu enerjiyi kullandıkları kadar sportif ve hayata karşı mücadelesi olurlar. Çocuğunuzun kendi başına emeklemesine ve yürümesine yardımcı olmak için doğal enerjisini ve iç motivasyonu doğru yönetmek çok önemlidir. Çocuklar bu dönemde yaptıkları işe çok önem verirler. Örneğin iş onlar için bir merdiveni emekleyerek çıkmak veya küpleri üst üste koymak olabilir. Bu dönemde bilinçsiz yapılan yardım iç motivasyonları için doğru yöntem değildir. Bu dönemde yürümeye teşvik etmek kontrollü olarak desteksiz hareketlerini sağlamak örneğin ayakta durmaları için destek aksesuarları oldukça faydalı olacaktır.

12 ila 24 Ay arasında: Çocuğunuz artık yürümeye başladı. Bu onun için özgürlüğünü ilan etmek demektir. Artık istediği yere desteksiz hareket edebilecek olmak çocuklar için hayatlarının en önemli anlarından biridir. Bu dönemde mümkün oldukça hareket etmesine izin vermek çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki bu dönemde çocuklar 2 km yol yürüyebilecek enerjiye ve fiziksel gelişime sahiptir. Yürümeye başladıktan sonra mümkün olduğu kadar hareket etmeye çok zaman harcaması gerekir.