Doğum sonrası sarkma ve gevşemeden korkmayın

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında karında meydana gelen gevşeme ve sarkıklıkların tedavisi var mı? Çatlaklardan kurtulmak mümkün mü? Sevgili anneler hiç telaş etmeyin, tıp sizin yanınızda. Gelin hamilelik ve doğum sonrası oluşan bu sorunları çözecek tedavi yöntemlerine bakalım.  

Normal Doğum Sonrası

Tıbbi bir engel yoksa doğum sürecini normal yollarla tamamlamak karın dokusunun çabuk toparlanmasını sağlar. Üstelik 6 ay gibi kısa bir sürede eski görünümünüze kavuşabilirsiniz. Bir de düzenli beslenir, yeterli derecede protein tüketirseniz iyileşme sürecini de hızlandırabilirsiniz. Bu arada karbonhidrat içeren yiyecekleri ölçülü tüketmeyi de unutmayın tabii. Bu süreci çabuklaştırmanın bir diğer yolu da elbette egzersiz yapmak. Önceleri yürüyüşle başlayıp daha sonra karın kas çalışmalarıyla devam edebilirsiniz. Elbette tüm bunlar için doğumunuzu yaptıran uzman doktorunuzun iznini almanız şart. Normal doğum, özellikle ilk hamilelikte ve tek çocuk dünyaya geldiğinde karın dokusunda fazla hasar yaratmaz. Bu nedenle nadiren karın germe veya liposcution (yağ alma) gibi ameliyatlara ihtiyaç olur. Karındaki gevşemeyi düzeltmenin yolu kolajen dokunun artırılması ve var olan kolajen liflerin sıkılaştırılmasından geçer. Yüksek frekans odaklı ultrason enerjisi Ulthera, bu amaçla tercih edilen bir cihazdır. Cilt altı tabakalara verdiği ultrason enerjisiyle derin dokularda sıkılaşma ve istenildiğinde yağ tabakada incelme sağlar. İki veya üç seanslık uygulamadan sonra aylar içinde sonuç kendini gösterir. Anne adayının emzirme periyodunda dahi yaptırabileceği bir uygulamadır. Kilonuzun tümünü verdikten sonra hafif bir deri gevşemesi oluşmuşsa yağ tabakasına etki etmeyen geniş spektrumlu ışık, BBL tercih edilir. Bu cihazda da verilen enerji kolajen üretim uyarısı ve sıkılaşmayı sağlar. Ağrısız 6-10 seans 10 gün aralarla emzirme döneminde dahi uygulanabilir. Eğer çok ciddi bir toparlanmaya ihtiyaç yok ve gevşemenin önünü kesmek istiyorsak bu takdirde de radyofrekans, infrared ve vakumun beraberce kullanıldığı Vellashape gibi teknolojiler tercih edilir. İkiz hamileliklerde veya ikinci doğumlarda karın dokusunda ki gevşeme ve sarkıklıklar çok daha belirgin hale gelir ve ameliyatsız çözümler yetersiz kalır. Bu noktada karın germe ameliyatları ve beraberinde de liposuction işlemleri tercih edilir.

Sezaryenden sonra daha çok deformasyon görülür

Sezaryen, normal doğuma göre karında daha fazla deformasyon yaratır. Normal doğumda olduğu gibi beslenme ve egzersiz uygun şekilde yapılsa da karındaki gevşeme ve sarkıklık istenildiği kadar toparlanmayabilir. Sarkıklık derecesine bağlı olarak ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir ancak bu yöntemler çoğu hastada sezaryen kesilerinin hemen üzerinde yığılan derinin toparlanması için yeterli olmaz. Belirgin sarkıklığı olmayan kadınlarda mini karın germe operasyonu tercih edilir. Bu ameliyatta göbek deliğinin alt tarafında kalan deri sarkıklığı adeta bir dilim alınırcasına kesilerek alınır. Göbek üstünde kalan alana ise sıklıkla liposuction yapılır. Çoklu doğumlardan sonra veya ileri derecede sarkıklıklarda tek çare tam karın germe operasyonudur. Bu işlemde çok daha fazla deri ve yağ alınır ve mutlaka kas onarımı gerçekleştirilir. Bu ameliyat karında sezaryen kesisinden daha uzun ve göbek 

deliği çevresinde iz bırakır. Her iki ameliyat sonrasında tekrar hamile kalmak mümkündür.