DOğru giyinmek istiyorsanız önce vücudunuzu tanıyın

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Pek çok oyuncunun kombinleri ondan soruluyor. Ünlü oyuncuların stil danışmanlığını yapıyor ve kendine has tarzıyla son zamanlarda adından sıkça söz ettiriyor. Kimden mi bahsediyorum tabii ki mütevazı tavrı ve stil sahibi duruşuyla İlknur Aykanat’tan. Kendisiyle bir araya geldik, hem onu yakından tanıdık hem de stilini konuştuk. 

İlknur’cum seni biraz tanıyalım mı?

Yaklaşık 6 yıldır profesyonel olarak televizyon sektöründe stilist olarak çalışıyorum. Daha önce önde gelen bir çok firmaya kreatif danışmanlık veriyordum. TV sektörüne ilk adımım ‘Adını Feriha Koydum’ dizisiyle başladı. Enerjisi ve raitingi yüksek popüler bir deneyimdi. Sonrasında diziler, TV programları ve  kişisel celebrity styling gibi çalışmalar birbirini takip etti.

Yaptığın iş dışarıdan kulağa eğlenceli gibi geliyor, öyle mi?

Yaptığım işi tabii ki çok seviyorum. Dışarıdan tüm TV sektörü çok eğlenceli geliyor insanlara, mutlaka kurumsal bir yerde çalışmak gibi değil fakat çok meşakkatli yanları da var. Dizi sektöründe bu işi yapmak daha da zor, birçok kişiyle birlikte çalışıyorsunuz. Yapımcı, yönetmen ve oyuncu herkesin kafasında yarattığı dünyayı bulmanız gerek. Bunun yanında her hafta çekilen bir sinema filmi gibi zamana karşı yarışan yüzlerce kişinin çalıştığı bir sektör. Tüm bunların sonrasında verilen emeklerin karşılığı yaptığınız proje sonunda gelen güzel yorumlarla dengeleniyor.

SIK SIK VAKİT GEÇİRİRİM

Stil danışmanı olduğun insanları ne sıklıkla görüyorsun?

Hemen hemen çalıştığım herkes ya yakın çevremden kişiler ya da bir süre sonra güzel dostluklar kurduğum kişiler oluyor. Bu nedenle stil danışmanlığı yaptığım insanlarla sık sık vakit geçiriyorum. 

Bir kişiyi giydirirken onu nasıl tanıyorsun?

Dediğim gibi aslında yabancı çalıştığım kimse yok. Proje bazlı hiç tanımadığım oyuncular oluyor tabii. Orda da kendi yaşam tarzlarından ziyade, projedeki karakteri ön planda oluyor. Yönetmen ve yapımcıyla beraber karakter analizi sonucunda oyuncunun vücut tipine uygun tarzı belirliyorum. Kişisel stil danışmanlığı yaptığım insanlarla da öncelikle sosyal hayatta bolca vakit geçirip vücut tipine göre onun en rahat ve mutlu olabileceği stil üzerinde çalışmaya başlıyoruz. 

ÇAĞATAY RAHATI SEVER

Çağatay Ulusoy, Barış kılıç, Gökhan Türkmen, Derya Baykal gibi pek çok ünlünün stil danışmanlığını yapıyorsun. Ünlülerle çalışmak avantaj mı dezavantaj mı?

Benim için avantaj diyebilirim. Çünkü çok daha fazla araştırma, özveri ve sorumluluk gerektiriyor. Ancak tüm bu adımların profesyonelliğime katkısı oluyor.

İşine karıştıkları oluyor mu?

Her zaman karşımdakiyle beraber hareket ederim. Mesela özel bir etkinlik için stil danışmanlığı verdiğim kişiler olduğunda, öncelikle vücut tiplerini, nelerin yakıştığını ve kendi zevklerini analiz ediyorum. Daha sonra bu doğrultuda çalışmaya başlıyoruz.  

Ünlülerin stil konusunda mesela Çağatay Ulusoy’un sevmediği veya sevdiği şeyler neler? Anlaşamadığınız noktalar oluyor mu? 

Çağatay rahat giyinmeyi seviyor. Günlük hayatında da spor kıyafetleri tercih ediyor. Projelerinde oynadığı karaktere göre stil belirleniyor, yaptığı projelerde çok titiz çalışmalar yapıyoruz. Hangisi oynayacağı karakteri iyi çıkaracaksa ona önem veriyor. Çok uzun zamandır birlikte çalışıyoruz aynı zamanda yakın arkadaşım. Anlaşamadığımız bir şey olduğunu hiç hatırlamıyorum. Zaten kendisi de trendleri çok yakından takip eden biri. Bu nedenle onu ikna etmek durumunda kalmıyorum.

İNSANLAR BİLİNÇLENDİ

Meslek olarak, sence bilinçli bir şekilde stil danışmanlığı yapılıyor mu? 

Bu iş son dönemler de daha da yaygınlaştı. İnsanlar bilinçlendi. Sosyal medyanın yaygınlaşması da önemli bir etken. Bu işin popülaritesi sebebiyle bilinçli yapmayan kişiler de var tabii. Ancak işini iyi yapmaya çalışan bu iş, herkes için çok keyifli bir meslek diyebilirim.

Bir mesleki deformasyon söz konusu oluyor mu? Mesela yeni tanıştığınız birine hiç mevzu değilken bile çekip çevirmek, baştan giydirmek istiyor musun?

Ne yalan söyleyeyim içimden geçirdiğim olmuyor değil (gülüyor).  

Stilini hiç uygun bulmadığın insanlara bunu birşekilde söylüyor musun?

Yakın iletişimde olduğum biriyse evet.

Stil danışmanlığı gibi bir hizmeti alma şansı pek olmayanlara çok genel bir şekilde bir iki ipucu vermeni rica etsem, tavsiyen ne olur?

Klişe olacak belki vücutlarini iyi tanımalılar. Trend diye vücuduyla alakasız kıyafetlerden kaçmak gerek. Şu dönemde koleksiyonlar artık herkesin tipine uygun ilerliyor. Bol kesimler, skinnyler, vintage kıyafetlerle kendini iyi tanıyan biri mutlaka istediği parçaya ulaşabilir. Ayrıca bazı sosyal medya uygulamarında ufak bir araştırma yaparak kendi fiziğine benzer fiziklerin nasıl giyindiğini inceleyip ona karar verebilir.