Doğaya saygı ve indirim fırsatları

Ülkemizde yaşanan hain saldırılar nedeniyle gerçekleşen orman yangınları hepimizi derinden etkiledi. Birçok sektör gibi tekstil ürünlerimiz ham madde ihtiyacını doğa'dan karşılamakta o nedenle ihtiyaçlarımız dışında gereksiz alışverişten kaçınırsak insanoğlu olarak, yeryüzü kaynaklarını daha bilinçli kullanmış oluruz. Kontrollü ve ekonomik bir alışverişin tüyolarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazım tam size göre...

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Alışverişi bir zorunluluk görenlerde var büyük keyif alanlarda. En çok alışveriş yapmayı kimin sevdiğini söylememe gerek yok her herhalde, tabi ki kadınlar. Pandemi ve son yaşanan orman yangınları stresinizi arttırmış olabilir, sakın kendinizi rahatlatmak için gereksiz alışveriş psikolojisine girmeyin... Hem maddi hem de manevi olarak bunu yapmak bana pek doğru gelmiyor. Geçen haftalarda yüzde 30'lar ile başlayan şu günlerde ise yüzde 60-70'lere varan yaz sezonu indirimlerini gerçek ihtiyaçlarınız doğrultusunda değerlendirmenizi tavsiye ederim.

İNDİRİM AVANTAJLARINI KULLANMA ZAMANI

Markalar, sezon ortası yaptığı indirimlerle, herkesin zamanında trend parçaları kullanmasını hedefliyor. İlk etapta %30 oranında başlayan fiyat indirimleri çok cazip gelmese de, istediğiniz ürünleri tükenmeden veya beden sıkıntısı çekmeden kolayca bulabilirsiniz. İlk etap ortalama 2 hafta kadar sürmekte sonrasında ikinci etap devreye girdiğinde ise indirim %50 civarlarına kadar artmakta. Yeni sezon ürünlerine ek olarak, stoklarda bekletilen benzer gruplar reyonlara eklenince, oldukça fazla indirimli ürün alternatifleri ile karşılaşabilirsiniz. Markalar, böylesi insan trafiğinin yüksek olduğu zamanlarda bir sonraki sezon ürünlerini de mağazalarda sergilemeye başlıyor. Kendini tutamayanlar sezon fiyatları ile alışverişe kaptırınca işte o zaman sizde balık ağına takılanlardan olursunuz. Üçüncü etabı bekleyen sıkı bir grup var çünkü indirim oranı %70 kadar çıkmakta. Umduğunu değil bulduğunu değerlendiren ama maddi kazanç olarak en karlı çıkan bu kitle, listesindeki adet sayısı ile de daha çok ürün edinmektedir. Haziran'ın son haftası başlayan süreç Ağustos sonlarına kadar devam etmektedir.

ALIŞVERİŞ ÖNCESİ EV ÖDEVİ

*Gardırobunuzda var olan ürünleri gözden geçirin.

* Önem arz eden ihtiyaç listenizi tek tek maddelendirin.

* Hangi lokasyonda ve hangi saatlerde alışverişiniz yapacağınızı belirleyin, yoksa eziyete dönüşür ve istediklerinizi bulmakta çok zorlanırsınız.

*Alışverişe giderken çok konforlu giyinin çünkü onlarca ürünü denemeniz gerekecek.

*Bedeni olmayan ama fiyatı uygun diye gereksiz ürün almayın.

*Yakınlarınızın özel günleri veya doğum günü varsa, hediye alıp bir kenara koymak için kazançlı bir dönem.

*Yanınızda sizi frenleyecek ve fikir beyan edecek bir yakınınız olsun.

*Çapraz sezon ürünleri almak oldukça kazançlı bir durumdur. Yazın mont, kışında yazlık ürünler almak oldukça kazançlı. Zaman çok hızlı geçiyor ve trendler ortalama 2 yıl devam ediyor.

*Aksesuarlardan çanta ve ayakkabıya yatırım yapmanızı öneririm.

*Alışverişlerinizi nakit para ile yaparsanız, planladığınız bütçenin üzerine çıkmamış olursunuz. Kredi kartı kullanımı her ay giderek artan bir ödeme demektir.

*Alışverişiniz sırasında afetzedeler için belirtilen farklı ihtiyaç listelerini de göz önünde bulundurur ve güven duyduğunuz resmi kuruluşlara iletmek üzere satın alırsanız, eminim ruhunuza iyi gelecektir.