'Doğaya Saygı' için el ele

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarından zarar gören köyler için geliştirilen 'Doğaya Saygı' adlı kalkınma ve rehabilite projesinde ilk durak Marmaris'teki Bayır köyü oldu. Kurum ve kuruluşların el ele verdiği projede Bayır köyü yeni bir çehreye kavuşturulurken, eski işlevsel haline dönmesi için çalışmalar yapıldı.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Sosyal sorumluluk projelerine önem veren OPET, yeni projesi "Doğaya Saygı" ile geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlardan olumsuz etkilenen köyler özelinde kalkınma çalışması başlattı. Muğla iline bağlı köylerde iyileştirme, eğitim ve ekonomi alanında çalışmalar planlayan şirket, proje ile köylerin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmayı amaçlıyor. Şirketin Örnek Köy Projesi'nin uzantısı niteliğindeki 'Doğaya Saygı' projesi kapsamında, köylerin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak temel hedef olarak belirlendi. Doğaya Saygı projesi ile orman yangınlarından etkilenen Marmaris'e bağlı Osmaniye ve Bayır, Milas'a bağlı Çökertme, Gökbel ve Bozalan, Bodrum'a bağlı Pınarlıbelen (Etrim), İrmene ve Çamlık ile Köyceğiz'e bağlı Otmanlar'da restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek. Köylerde, fiziksel değişim ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıra yöre halkına yönelik eğitim programları düzenlenerek, ekonomik ve sosyo-kültürel gelişime de katkı sağlamak hedefleniyor. Ayrıca yaşanan orman yangınları, iklim değişikliği ve diğer doğal afetlere ilişkin farkındalık yaratmak için eğitim çalışmaları yapılıyor. İlk uygulama ise Marmaris Bayır köyünde tamamlandı.

BAYIR KÖYÜNDE NELER YAPILDI?

Marmaris'te 235 hane, 639 nüfusa sahip Bayır köyü yeni bir çehreye kavuştu. Muğla Valiliği ve tüm bağlı kurum ve kuruluşlar ve Marmaris Belediyesi iş birliği ile yürütülen proje, aynı zamanda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin akademisyenlerinden bilimsel, mimari, arkeolojik ve iktisadi konularda danışmanlık alınarak geliştirildi. Bayır köyü 'defne aksı' ve 'bal aksı' olarak iki mimari ve yaşam alanı konsepti kurgulandı. Köy merkezinde bulunan ve yaşları 2000 yılın üstünde olduğu düşünülen iki ulu çınar ağacı, köyün yerel tarihinde önemli yeri olan 'Kızlar Çeşmesi' ve 1960 yılında kurulan ve tüm geleneği ile hayatta kalmış olan 'Eski Yağhane' bir bütünlük halinde tekrar ele alındı. Arkeolojik tarihte değeri olan Syrna Antik kentinin yer aldığı Bayır Köyü ayrıca arkeolojik tarım teraslarıyla yüzlerce yıllık tarihe ışık tutuyor. Proje kapsamında evler, köyün ruhuna uygun olarak karakteristik bir düzenlemeyle boyandı. Ayrıca köye ait bir kadın kooperatifi kurularak, kooperatif binasında üretilen yerel ürünlerin satışa sunulabileceği stantlar yapıldı. Marmaris Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile kurslar başladı. Kurslar kapsamında İngilizce, kırsal turizm etkinlikleri, turistik ve hediyelik eşya yapımı, takı yapımı, el bakımı ve hijyen eğitimi olmak üzere 592 saat eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca arıcılık yan ürünleri üretimi ile ilgili uygulamalar ve Kültür Bakanlığı destekli ev pansiyonculuğu kursları da planlanan eğitimler arasında yer alıyor.

KÖYDE EKONOMİK BİR KALKINMA SAĞLANIYOR

Bayır köyünde düzenlenen toplantıda konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, "Valiliğimiz iş birliği ile yürütülen 'Doğaya Saygı' projesi ile Bayır, yeni bir çehreye kavuştu. Çevre düzenlemesi, peyzaj, restorasyon ve renovasyon uygulamaları ile yapıların yerel kimlikleri güçlendirilirken yöremize özgü gıda, elişi ve dokumaların satılacağı satış stantları oluşturularak yangınlar nedeniyle önemli bir gelir kaybı yaşayan köyde ekonomik bir kalkınma sağlanıyor. OPET ailesinin kıymetli üyelerine, Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk'e ve Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Sayın Nurten Öztürk'e duyarlılıkları nedeniyle teşekkürlerimi sunarım." dedi.

EN ÖNCELİĞİMİZ TOPLUMUN İHTİYAÇLARI

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ise yaptığı konuşmada, "Sosyal sorumluluk anlayışı ile toplumun nelere ihtiyaç duyduğu konusunda ayrıntılı araştırmalar yürütmek ve bu doğrultuda projeler geliştirmek en önemli önceliğimiz... Her birinin odağı toplumun öncelikli ihtiyaçları olan, yaşayan ve devamlılığı olan projeler üretiyoruz. Bilinçli toplum projeleri olarak nitelediğimiz bu projelerimizde, tüm uygulama adımlarına bizzat dâhil olarak, sorunlara kalıcı çözümler sunmayı hedefliyoruz. Doğaya Saygı projesi ile orman yangınlarında maddi ve manevi anlamda büyük kayıplara uğrayan köylerimiz için yerel yönetimler, yerel halk ve diğer paydaşlarımızla bir kez daha el ele verdik." ifadelerini kullandı.