Doğanın mucizesi çam kozalağı

Halasının küçükken öksürüğünü engellemek için çam ağacından elde ettiği karışımı geliştirerek bugün Pinester Pine adlı takviye edici şurubu üreten Biyolog Emine Hande Karagedik, ''Bağışıklık sistemini güçlendiren etkileri mevcut. Ayrıca akciğerlerinizin oksijen kapasitesini arttırarak etki göstermekte.'' diyor. Çamın yüzyıllardır birçok tedavide kullanıldığını belirten Karagedik, sahte ürünlere karşı da uyarıda bulundu.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü'nde Moleküler Tıp alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Emine Hande Karagedik, aile yadigari tarifi geliştirerek daha etkili içeriğe sahip bir takviye edici gıda şurubu üretiyor. Halasının küçükken öksürüğüne iyi gelmesi için çam kozalağından hazırladığı şurubun Çin geleneksel tıbbında kullanıldığını öğrenen Karagedik, bunu araştırarak bir proje hazırlıyor ve 2019 yılında TÜBİTAK'tan destek alarak Hamata isimli şirketi kuruyor.

İLAÇ DEĞİL BİR GIDA TAKVİYESİ

18 ay süren ar-ge çalışmaları sonucunda en etkili aktif içeriğe ulaşarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı ile mart ayında Pinaster Pine adlı takviye edici şurubu piyasaya sürüyor. Pandemi şartlarında iki yıla yakın bir zaman laboratuvarda büyük bir titizlikle çalıştıklarını anlatan Karagedik, Pinester Pine'ın ilaç değil bir gıda takviyesi olduğunu vurguluyor. Sahil çamı kozalağı kullanarak ürettikleri şurubun zihinsel ve fiziksel açıdan daha zinde olmanıza yardımcı olduğunu belirten Karagedik şurubun faydaları hakkında şu bilgileri verdi: "Bağışıklık sistemini güçlendiren etkileri mevcut. Ayrıca akciğerlerinizin oksijen kapasitesini arttırarak etki göstermekte. Mukolitik etkisi ve içeriğinde bulunan yoğun alfa pinen maddesi sayesinde alternatif bir tedavi yardımcısı. olarak etki gösteriyor."

Çamın geçmiş nesillerden gelen doğal bir miras olduğunu ve iyileştirici gücünün bulunduğundan bahseden Karagedik şöyle devam ediyor: "Çam, içerisinde bulunan aktif maddeler sayesinde birçok tedavide yüzyıllar boyunca alternatif yöntem olarak kullanılmış, doğanın mucizesi olarak anılan bir bitki. İçerisinde modern tıpta kullanılmakta olan aktif bileşenlere sahip. Aynı zamanda alfa pinen, beta pinen, terpinolen, pinocarveol gibi bileşenler de içerisinde bulunuyor. Bu maddeler birçok hastalıkta hem tedavi amacıyla hem de tedaviye yardımcı olarak kullanılıyor. Sadece öksürük ile kısıtlamamak gerekiyor. Yapılan çalışmalar klinik öncesi, klinik sonrası ve biyoyararlanım olarak ayrılmış. FDA onay sırasında bekleyen çalışmaları mevcuttur. Gastrointestinal koruyucu aktivitesi, anti tümör aktivite, hücre koruyucu etki, alerji çalışmaları, anti inflamatuvar etki, anti mikrobiyal etki, anti viral etki gibi birçok alanda yapılmış çalışmalar var. Tabii ki bu çalışmalarda belli doz aralıkları ve içerik maddeleri var."

KORONAVİRÜSE KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI

Çam kozalığının koronavirüs sürecinde bağışıklığı güçlendirmek adına kullanılabileceğini belirten Karagedik bu anlamda yapılan çalışmaların virüs tedavisine yardımcı olduğunu gösterdiğini vurguladı. "Kovid-19 tüm dünyayı etkisi altına almış ve sürekli mutasyona uğrayan bir virüs. Özellikle hedef organı olan alt solunum sistemi enfeksiyonlarına neden olup ölümcül olabiliyor. Viral enfeksiyonlarda etkili yöntem korunmak ve vücut direncini sağlam tutmak. Bu nedenle çam kozalağı, içerisinde bulunan aktif bileşenler ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve süreçte korunmamıza destek olur." diyen Karagedik, Pinester Pine takviye edici gıdayı 4 yaş üzeri çocuklardan başlayarak herkesin kullanabileceğini söyledi. Şu an piyasada olan ürünlerini geleneksel yönteme bağlı kalarak üretilen şekerli versiyonu olduğunu aktaran Karagedik, "Şekersiz formumuz da yakında piyasada olacak. Çam alerjisi olan insanların kullanmalarını önermiyoruz. Onun haricinde herhangi bir yan etkisi yoktur. Hastalığın takibi açısından kronik hastalığı olan kişilerin doktor kontrolünde kullanmasını önermekteyiz." şeklinde konuşuyor.

Çalışmalarına devam eden Karagedik, hem yeni bitkilerden geliştirilen hem de Pinester Pine ile ilgili devam eden projelerin olduğunu aktardı. Farklı ülkelerden işbirliği teklifleri aldığını dile getiren Karagedik, "Piyasaya çıkmadan önce direkt yurt dışında başlamamız için teklifler aldık. Ancak benim gönlümden geçen şey önce Türkiye'de piyasaya çıkmasıydı. Sonuçta devlet desteği alarak kurulan bir şirket ve ben bu ülkede okudum, yaşıyorum. Önce kendi ülkemde piyasaya çıkmasını istedim. Sonrasında diğer ülkelere ihraç edilmesini istedim. Süreç bize ne gösterecek bilmiyorum." diyor.

GELENESEL TIBBIN DOĞRULUĞU LABORATUVARDA KANITLANDI

Ürettiği takviye edici gıda da modern tıp ile geleneksel tıbbı harmanlayan ve şifayı bitkilerde arayan Karagedik sözlerini şöyle sürdürdü: "Modern tıbbın temelleri bitkisel ürünlerden elde edilen aktif maddelerin saf hallerinin kullanılması ile başlamış. Önemli olan kısım elde edilen verilerin güvenirliği. Modern tıpta farazi bilgilere yer yoktur. Yaptığımız çalışmalar ispatlanmış ve ispat edilebilir olmalı. Her yapılan işlem için geçerli bir dayanağınızın olması şart. Geleneksel tıpta yüzyıllar boyunca kendi kendini ispat etmiş tarifler mevcut. Bunların geçerliliğini modern laboratuvar teknikleriyle birleştirip sonuçlarını paylaşmak bizim görevimiz. Yaptığımız çalışma da bunun bir sonucudur. Her yapılan tarif bir geleneksel tıp ürünü olmamakla birlikte yararından çok zararlı dahi olabilir. Bu nedenle kullanılan ürün hakkında neler yapılmış, hangi testlerden geçmiş bunun hesabının verilebilir olması çok önemli."

Sahte ürünlere karşı da insanları uyaran Karagedik şunları aktardı: "Maalesef ülkemizde bazı insanlar, insan sağlığını hiçe sayan ürünler piyasaya çıkartmakta ve hiçbir dayanağı ve yasal sorumluluğu olmadan satış yapmakta. İnsanların bilinçli bir tüketici olması ve bu konuda dikkatli olması gerekiyor. İlaç ile ilgili yapılan çalışmalara mutlaka bakılmalı."