Doğal güzellikleri ve bozulmamış kıyılarıyla Ordu

Bu hafta, Doğu Karadeniz'de bizi karşılayan ilimiz olan Ordu'dayız. Doğal güzellikleri, yeşili, bozulmamış kıyıları, yaylaları ve kültürel mirasıyla Ordu ilimiz ziyaretçilerine güzel anılar sunuyor. Turizm yatırımları artarsa ileride Ordu turizmden iyi bir pay alabilecek illerimiz arasında. Ordu'nun 100 kilometrelik bir kıyı şeridi bulunuyor. Coğrafyanın dağ ve ormanlarla kaplı olması buraya ayrı bir özellik katıyor.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Ordu’nun tarihi, M.Ö. VII. Yüzyıl’a uzanıyor. İlk yerleşme yeri, Kirazlimanı Mezarlığı yanındaki Bozukkale’dir. (Bazılarına göre de Kotyora ile Ordu’nun hiç alakası bulunmuyor). Bu bölgede Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve komutanlar, Pontuslular ve Osmanlılar hakim olmuş. Ordu ismi ise Türklerin bu bölgeye hakimiyetinden itibaren kullanılmaya başlandı. Yusuf Has Hacib’in “Kutadgu Bilig” adlı ünlü eserinde Ordu isminin manası, şehir, saray, başşehir, sahil şehri olarak geçiyor. Ordu’da birçok doğa sporu yapma imkanı bulunuyor; kuş gözlemciliği, dağcılık, trekking yapılabilir. Mutlaka şehrin sembolü sayılabilecek Boztepe’den Ordu’yu seyredin. Boztepe, Bozukkale (Cotyora), Kurul Kayası Yerleşmesi, Büben Kaya Mezarları, Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi - Kilise), Etnografya Müzesi (Paşaoğlu Konağı) ziyaret listenize alabileceğiniz yerler arasında. Ordu’nun camileri, çeşmeleri, kaya mezarları ve birçok değerleriyle kültürel ve turistlik açıdan  görülmeye değer yerlerdendir.

Bunların dışında Ordu’da ziyaret edebileceğimiz yerleri şöyle sıralayabiliriz:

Ulugöl: Gölköy’e 17 kilometre uzaklıkta krater gölüdür. Gölde Yaban ördeği avı ve kamp yapılabilir. 

Gölköy Kalesi: Gölköy’de bulunan kale, UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ndedir. 

Hoynat Adası: Perşembe İlçesi›ndedir. Martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı kuş cennetidir. Tepeli karabatakların yurdumuzda yuva yaptığı tek yer olarak biliniyor.

Ünye Kalesi: Ünye - Niksar karayolu üzerinde, 2500 yıllık bir kaledir. 

Bolaman Kalesi, Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi-Kilise)

Paşaoğlu Konağı (Etnografya Müzesi), Osman Paşa Şadırvanı, Yasonburnu Yarımadası, Çaka Kumsalı ve Mesire Yeri bunların dışında deniz mevsiminde Efirli Plajı’na gidilebilir. Ayrıca bütün yıl boyunca kaplıcalardan faydalanılabilir. Ordu’da şifalı sular içerisinde en önemlisi Fatsa›daki Sarmaşık Kaplıcaları'dır.

KENDİNE HAS MUTFAK

Sıra Ordu’nun yemeklerinde... Karadeniz yemekleri, hamsili yemekler ve yörenin mahsulü fındıkla yapılan tatlılar midenizi oldukça mutlu edecek. Kaygana, kavurma ve pancar yemekleri Ordu’nun meşhur yemekleri arasındadır. Özellikle hamsiyle yapılan balık yemekleri tatmanız gereken lezzetler arasında. Pancar çorbası ve sarması, melocan kavurması, sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, keşkek, tirmit kavurması, mısır ekmeği, turşu kavurmaları, su böreği Ordu lezzetleri olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında, fındık çorbası, akkuş fasulyesi, içli tava, fasulye turşusu, yağlı pide, mısır unu yağlaşı, mısır ekmeği, yalıköy köftesi, hamsi köftesi, kabak muhallebisi, mantar kavurması, kabak kavurması, ısırgan yağlası, patates kayganası, kabak kayganası, patates muhlaması, fındık tirmidi, pancar diblesi, sakarca kayganası, sakarca mıhlaması, Ordu simidi, fındıklı burma, Ordu tostu Ordu’da alternatif tatlar olarak sıralanabilir. 

Ordu’ya ulaşım karayolundan yapılırsa, Ordu-İstanbul arası 900 km’dir. Havayoluyla Ordu-Giresun Havalimanı’na Ankara’dan ve İstanbul’dan yapılan seferler bulunuyor. Ordu’ya havalimanı 18 km’dir.