Doğal bakım reçetesi - 1

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Parlak, yumuşak, sağlıklı saçlara ve cilde sahip olmak için çok pahalı ürünler kullanmak gerekmez. Öncelikle mevcut olanı korumak önemlidir. Saçlarımız kırılmadan, yıpranmadan, cildimiz kırışmadan, sarkmadan önlemlerimizi alırsak hem vakit hem nakit kazanmış oluruz.

SUYLA YENİLENİN

Cildin en temel maddesi sudur. Bir doğa mucizesi olan su, cildimizin temel yapıtaşlarının korunmasında ve tamirinde rol alır. Yaşlanmayla birlikte deri ve deri altı dokulardan su kaybedilir. Cildimiz kurudukça kırışırız. Tıpkı kuruyan toprakların çatlaması gibi. Cildimiz de canlılığını ve gençliğini devam ettirebilmek için suya yani neme ihtiyaç duyar. Çünkü yenilenmek için hücrelerin suya ihtiyacı vardır. Günde en az 2 litre su tüketmek cilt ve beden sağlığı için çok önemlidir.

İLK ADIM TEMİZLİK

Derinin yapısının korunmasında ilk adım derinin doğru bir şekilde temizlenmesidir. Deri temizliğinde kullanılan ürünler deriyi çok tahriş etmeden derinlemesine temizlemelidir. Bu amaçla kullanılan temizleyici ürünlerin PH dengesi çok önemlidir. Deriyi çok kurutmadan deri PH’ı ile uyumlu bir temizleyici kullanılmalıdır. Cilt temizliği için kolonya veya alkol içeren temizleyiciler kullanılmaz. Bunlar cildin PH dengesini bozar, tahrişe sebep olur. Hatta kolonya veya parfüm içeren temizleyicilerde bulunan bazı maddeler güneşe duyarlılığı artıracağından leke oluşumuna neden olabilir. 

Kullanılan suyun sıcaklığı da önemlidir, aşırı sıcak veya soğuk su ve ısı değişimleri derinin en üst tabakasındaki hücrelere zarar verebilir.  Su, deriye nem vermekle  birlikte deriden buharlaşırken derinin kurumasına yol açmaktadır. Bu yüzden su ile uzun süreli temaslar da cildin yapısını bozabilir. Banyo sonrası veya banyonun son suyunda kullanılan doğal yağlar (zeytin yağı, badem yağı, kakao yağı) derinin su tutma kapasitesini artırıp buharlaşmayla ortaya çıkan kurumayı önleyebilir. Ayrıca derinin yumuşaması ve elastikiyetinin korunmasına yardımcı olarak çatlak oluşumunu da önler.

GÜLDEN GELEN SAĞLIK

Gül suyu cildin ölü artıklardan temizlenmesi amacıyla tonik olarak kullanılabilen doğal bir maddedir. ‘Eau de rose’ yani gül suyu kozmetolojide uzun yıllardır kullanılan bir baz üründür. Sıkılaştırıcı ve temizleyici, yağ dengesini düzenleyici etkisi vardır. Yağlı ve siyah noktalı ciltlerde haftada bir defa evde uygulanan buhar banyoları cildin gözeneklerinin açılmasına ve temizlenmesine faydalı olacaktır. Ayda bir defa yapılan yumuşak bir keseleme ile cilt mekanik olarak temizlenir, böylece cilt ölü hücrelerden arınır, gözenekler temizlenir. 

MİNERAL DESTEĞİ

Maden suyu, içerdiği zengin minerallerle vücudumuzun birçok bölgesine olduğu gibi cilt için de yararlıdır. Maden suyu içilebildiği gibi dışarıdan cilde de uygulanabilir. Haftada bir defa cilde uygulanan maden suyu cildin korunması amacıyla kullanılabilir.

Bir sonraki yazımda nemlenme ile ilgili doğal bakım kürlerimden bahsedeceğim.