Doğadaki plastik sorununa çözüm liseli gençlerden geldi! Yeşeren Şişe

GençBizz Lise Girişimcilik Programı'nın bu seneki birincisi doğadaki plastik bardak sorununa çözüm getirecek ''Yeşeren Şişe'' projeleri ile İzmir'den Suphi Koyuncu Anadolu Lisesi öğrencileri oldu. Tek kullanımlık bu şişeler doğaya atıldığında üç ay içerisinde çiçek açıyor ve atık sorununu ortadan kaldırıyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın 1999'dan beri gerçekleştirdiği ve bu yıl 22.'si düzenlenen GençBizz Lise Girişimcilik Programının birincisi İzmir'den Suphi Koyuncu Anadolu Lisesi'nde okuyan LORAX ekibi oldu. Genç girişimciler Yeşeren Şişe adını verdikleri doğada üç ay içinde çözünen ve içine yerleştirilen tohumlar ile yeniden yeşillenen karton şişe üretimi ile birinci oldu. Nazlı Hilal Tekin, Yağmur Yaman, Alperen Enes Bulut, Beste Güllü, Adasu Güllü, Göktuğ Erçek, Emine Rümeysa Gökdemir, Siğnem Uçar ve Samet Ateş'ten oluşan LORAX ekibi, 350 bin genç girişimcinin yer alacağı Gen-E 2021 Entrepreneurship Festival'i Avrupa finalinde de Türkiye'yi temsil edecek. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan genç girişimciler ile bir araya geldik.

Genç Başarı Eğitim Vakfı bu süreçte size ne gibi destek verdi?

Okulumuzda GençBizz Girişimcilik Programı'nın duyurusu yapılmıştı. Biz de deneyimlerimizden elde ettiğimiz birikimleri kullanmak ve girişimcilikle ilgili yeni şeyler öğrenmek amacıyla buraya başvurduk. Vakıf, bizlere farklı alanlarda birçok eğitim vererek sürece hazırlanmamıza yardımcı oldu. Pandemi nedeniyle online eğitim aldık. Son derece verimli bir süreçti. Bütün gelişmelerden haberdar olabilmemiz için departmanlara özel haberleşme grupları kuruldu, düzenli olarak e-mail üzerinden bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca vakıf için çalışan geniş bir mezun ağı olmakla beraber bu ağ gerek Türkiye finali sürecinde gerekse Avrupa finali sürecinde etkinlikler düzenleyerek bütün GençBizz ekiplerine destek olanağı sundu. Program kapsamındaki bütün öğrencilerin birbirleri ile iletişim halinde olup sürecin keyfini çıkarmaları için internet üzerinden farklı etkinlikler düzenledi. Türkiye finalinden çıktığımızda GBEV ile birlikte yoğun bir çalışma maratonuna girdik. Vakıf, bizleri alanında uzman kişilerle görüştürerek Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmemiz için var gücü ile çalıştı. Mezun ağı da ihtiyacımız olan her alanda bizlere yardımcı oldu.

Peki nasıl bir proje ile katıldınız programa?

Dünyamızın, ormanlarımızın geldiği son durumdan oldukça rahatsızdık ve gelecek yıllarda doğamızın geleceği için oldukça endişeliydik. Bu sebeple bütün dünyayı ilgilendiren plastik sorununu ele alma kararı aldık. Ekip olarak beyin fırtınası yaptık ve soruna nasıl bir çözüm bulmamız gerektiğini düşündük. Tek kullanımlık plastiklerin hayatımıza getirdiği kolaylığı göz ardı edemezdik. Çünkü böyle bir kolaylık varken insanlar neden bizi seçmeliydi ki? Bu sebeple aynı kolaylığı sağlamamız gerektiğine karar verdik ve başlangıç olarak günlük hayatta en çok kullandığımız plastik su şişelerinden işe başladık.

Yeşeren Şişe nasıl ortaya çıktı?

Birçok deneme yaptık; biyoplastik gibi hammaddelerle çalıştık. En sonunda karton şişemizi ürettik. Piyasada bizi öne çıkaracak bir şeye ihtiyacımız vardı. Biz de içerisinde tohum bulunan kalemlerden esinlenerek yeşeren şişe fikrini düşündük. Yeşeren şişemizin yüzde 70'i kağıttan oluşuyor. Doğada kaybolması üç ay sürüyor. Buna ek olarak tohumlar sayesinde şişemizin yeşermesini sağlıyoruz. Bu şişeyi toprağa gömdüğünüzde üç ay içerisinde çözünürken, birkaç hafta içerisinde de üzerinde bulunan tohumlar toprakla temas edip sulandıkça yeşermeye başlayacak.

Girişimcilik size ne ifade ediyor?

Girişimcilik maraton koşusuna benziyor. Önünüzde uzun ve oldukça engebeli bir yol var, siz de tempolu bir şekilde koşan bir atletsiniz. Zorlukları aşmanız için her şeyi planlı bir şekilde sürdürmeniz gerekiyor. Ve asla pes etmemelisiniz. Girişiminizin başarılı olup olmayacağını da bilemezsiniz. Ancak başarısızlıktan da öğrenilecek şeyler oluyor. İşin bir de inovasyon tarafı var. Sonuç olarak para kazandıran bir ürün veya hizmet ortaya çıkarmalısınız ki yatırımcı bulabilin. Bunu sağlayan şey de bizce inovasyon.

GBEV'DEN GENÇLERE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Genç Başarı Eğitim Vakfı (GBEV), 1999 yılında çocukların ve gençlerin girişimci zihin yapısına sahip olması ve iş yaşamına aktif katılımlarını sağlamak amacıyla kuruldu. O günden beri de çocukların ve gençlerin iş yaşamına hazırlanması konusunda büyük emek veriyor. Ayrıca bu yıl 22.'sini düzenlediği GençBizz Lise Girişimcilik Programı ile de gençlere yol gösteriyor. Vakıf hakkında bilgi veren Genel Müdür Seçil Çelebi, "Son 5 yıl içerisinde 150 bin'den fazla çocuğa ve gence dokunma fırsatı yakaladık. İlköğretimden, üniversite mezuniyetine kadar geniş bir yaş grubuna yönelik programlarımız ve projelerimiz bulunuyor. Türkiye genelinde uygulamakta olduğumuz GençBizz Lise Girişimcilik Programımızda çalışmalarımıza her yıl Milli Eğitim Bakanlığımız ve protokolümüz olan İl Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile öğretmenlerimize yaptığımız çağrılar kanalıyla öğrencilerimizi dâhil etmekteyiz. Programlarımızda yer almak amacıyla ya da soruları ile bizlere ulaşanlara program içerikleri ve verebileceğimiz destekler konusunda özel bilgilendirme yapmaktayız. Üniversite düzeyinde ise ülkemiz genelinde üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, kuluçka merkezleri başta olmak üzere işbirliklerimiz ile gençlerimize erişmekteyiz." şeklinde konuşuyor.

Yaparak öğrenme metodolojisi ile tasarlanmış eğitim programları sunan Vakıf, her çalışmada öğrencileri teorik bilginin yanı sıra deneyimsel öğrenme süreçlerine de dâhil ediyor. "İlköğretim seviyesindeki öğrencilerimiz girişimciliği, finansal okuryazarlığı, meslekleri ve iş yaşamını okulda sınıf içi uygulamalarla ya da evlerinde aileleriyle kutu oyunları oynayarak öğrenirken; liseli gençlerimiz bir eğitim yılı boyunca süren gerçek bir girişim kurma ve yönetme sürecine dâhil olarak öğreniyor. Ayrıca öğretmenlerimizin gelişimi için de eğitim faaliyetleri yürütmekteyiz." diyen Çelebi şöyle devam etti: "Çocukların ve gençlerin iş yaşamına hazırlanması konusunda en önemli aktörlerden birisi de iş dünyasındaki gönüllülerimiz. Gönüllülerimiz öğrencilere mentorluk desteği vermekte ve gelişimlerine tecrübeleri ile ışık tutmakta."