Dizi, film sektöründen destek seferberliği

Türkiye'de herkes tek yürek oldu ve deprem bölgesine yardım etmek için harekete geçti. Deprem bölgelerinde elektrik sıkıntısının yaşanması sebebiyle aydınlanma ve havaların soğuk olması nedeniyle de barınma en büyük sorunlardan birkaçı. Bu noktada harekete geçen dizi ve film yapımcıları setlerine ara vererek jeneratör ve karavanlarını deprem bölgelerine gönderdi.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara sebebiyet veren depremin yürek yakan etkileri sürüyor. Bazı bölgelerde yaşanan elektrik sıkıntıları nedeniyle hava karardığında kazı çalışmalarının yapılması çok zorlaştı. Ve jeneratör en büyük ihtiyaçlardan biri haline geldi. Yine göçük altından sağ çıkarılan ve depremden kaçmayı başaran vatandaşların da sığınma alanları en büyük problemlerden biri haline geldi. Devlet eliyle kurulan çadır, konteynerler dışında sağlam binalarda barınma ihtiyacı için açıldı. Ancak 13 buçuk milyonu etkileyen depremde her türlü yardıma ihtiyaç vardı. Buna kulak veren sinema ve dizi sektörü setlerde kullandıkları karavan ve jeneratöre gönderdi.

Depremin ilk günlerinde sosyal medyada "Setler dursun jeneratör ve karavanlar yardıma!" başlıklı paylaşımlar açıldı ve birçok kişi bunları sayfalarından duyurdu. Oyuncular ve yapımcılarda buna kayıtsız kalmadı. Açıklamalar peş peşe geldi.

Sinema Televizyon Sendikası dayanışma çağrısında bulundu. "Film sektöründe faal olarak çalışan jeneratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların, şu günlerde dizi-sinema projelerinde kullanılması yerine, afet bölgesine giderek arama-kurtarma çalışmalarında değerlendirmesi dha yararlı olacaktır. Dijital platformların, televiyon kanallarının ve yapımcıların katkısıyla bu felaketin aşılmasına destek verilebilir. Yukarıdaki araç gereçlerle ilgili dayanışma içinde olmak isteyen kurum/şirket ve kişiler, sendikamız aracılığı ile bölgede ki arama-kurtarma ekiplerine ulaşabilir."

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Birliği (TESİYAP) yaptığı açıklamada, " Ülkemizi yasa boğan elim deprem felaketi sonrası Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları olarak üyemiz yapım şirketleri arasında maddi ve ayni yardımlar toplanmasına ve bu yardımların AFAD ve AHBAP koordinasyonunda depremzedelere en kısa sürede ulaştırılmasını sağlayacağız. Üye yapımcılarımızın büyük çoğunluğu yardım çalışmalarına destek olmak için film setlerine bir süre ara verdikleri bilgisini paylaşmışlardır." denildi.

TEKYÜREK OLDULAR

Tarihimizin en büyük deprem felaketini yaşadığımız bu acı günlerde; yaralarımızı sarmak, beraberce bu yükü omuzlamak ve yeniden ayağa kalkmak için TRT ve paydaş yapımcıları tüm imkânlarını seferber ederek bir yardım kampanyası başlattı. Basına servis edilen bültende; TRT'nin belgesel, film ve dizi yapımlarının süreçlerinde kullanılan; karavanlar, seyyar tuvaletler, ışık kaynakları, kamyonlar, telsizler, ısıtıcılar, yağmurluklar, jeneratör ve aküler başta olmak üzere birçok ekipman, depremden etkilenen vatandaşların ve arama kurtarma personelinin hizmetine sunulmak üzere TRT ve AFAD iş birliği kapsamında bölgeye sevk ediliyor. TRT Market stoklarımızda yer alan; mont, kazak, polar, penye, bere, eldiven, ayakkabı, çanta gibi yapımlarımıza ait ürünlerde, özellikle depremzede çocuklarımızın kullanımına sunulmak üzere Kızılay iş birliğinde bölgeye ulaştırılmak üzere hazırlanıyor. AFAD tarafından acil ihtiyaçlar olarak listelenen; bebek bezi, battaniye, ısıtıcı, çorap, mont, eldiven, uyku tulumu, su, powerbank, çadır, el feneri, hijyen malzemeleri, bot, çizme, ayakkabı, içlik takımı, bere, tuvalet kâğıdı, pil, konserve ve yastık gibi birçok ayni yardım da kampanya kapsamında tedarik edilerek konteynerlerle AFAD'a teslim edildi. Yine TRT ve AFAD iş birliğinde, Kurum personelimizin bireysel katkılarıyla ayni ve nakdî yardım kampanyası başlatıldı. Nakdî yardımlar AFAD'ın deprem bağış hesabına aktarılırken, TRT'nin Ankara ve İstanbul kampüslerinde toplanarak bölgeye aktarılacak olan ayni yardımlar ise depremin yaralarını sarmak üzere düzenlenen #TekYürek kampanyasına büyük destek sağladı. TRT ve Paydaş Yapım Şirketleri; A23 Medya, Akli Film, Atk Medya Yapım, Bee Yapım, Bozdağ Film, Bsk Yapım, Cinegenna Pictures, Dark Planet Prodüksiyon, Es Film, Fotoroman Film Yapım, Gold Prodüksiyon, Goya Film Prodüksiyon, Harmony Film Yapım, Heybe Film Medya, Kirli Kedi Organizasyon, Köprü Film, Medya Fikir Kulübü, Milim Sanat, Motto Prodüksiyon, Primo Film, Rgb Grup Medya & Prodüksiyon, Sancak Medya, T-world Entertainment, Tekden Film, Tft Yapım, Rk Film, Vernant Dağıtım ve Prodüksiyon.

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Başkanı Timur Savcı, kişisel hesabında yaptığı paylaşımda, şunları aktardı: "Dizi ve film sektörü olarak, deprem bölgesine yardım seferberliği başlatıyoruz. Ülkemizde etkili olan deprem felaketinin ardından geçirdiğimiz bu zor günlerde, dizi ve film sektörü birlik oluyor, ilan edilen milli yas ile setlerimizi durduruyor ve karavanlarımızı deprem bölgesine gönderiyoruz. İlk olarak maddi yardımı organize edeceğiz. AFAD (Afet ve Acil Durum Başkanlığı) ve AHBAP'la sürekli görüşme halindeyiz. Jeneratör, karavan ve gıda yardımı konusunda yapacağımız çalışma ikinci planda. Mevcut yardım tırları yollarda kaldığı için ciddi bir ulaşım problemi var. Bu yüzden ikinci etapta da AFAD ve AHBAP'tan gelecek bilgiler doğrultusunda karavan, jeneratör ve gıda yardımı konusunda destek vermek için harekete geçeceğiz. Türkiye'nin dört bir yanındaki yapımcılar özveriyle ellerinden ne geliyorsa yapıyor. Yaralarımızı hep birlikte saracağız."

YAPIMCILAR HAREKETE GEÇTİ

Yapımcı Emre Konuk Akli Film ailesi olarak verdiği destekleri şöyle paylaştı: "Kardeşlerimiz için tek yürek olduk. Hepimizi derinden yaralayan felaketin yaralarını sarmak için ilk günden itibaren etimizi durdurduk, tüm ekibimizle iş birliği halinde deprem bölgesine yardımları ulaştırıyoruz. Bu kapsamda 2 adet jeneratör kamyonu ve AFAD'ın ihtiyaç listesindeki malzemelerin yüklü olduğu kamyonlarımızı bölgeye ulaştırıyoruz. Geçmiş olsun Türkiye'm."

Köprü Film ve Gönül Dağı ekibinden de destek geldi. Yapılan açıklamada, "Ülkemizde etkili olan deprem felaketinin ardından geçirdiğimiz bu zor günlerde ilan edilen milli yas ile birlikte setimizi durduruyor ve karavanlarımızı deprem bölgesine gönderiyoruz. 9 Şubat saat 13.00'de deprem bölgesine ulaştırmak üzere hazırda 5 karavan ile AFAD'a ihtiyaç malzemeleri ile yüklü araçlarımızı yollayacağız." ifadelerine yer verildi.

Bozdağ Film Ailesi'nden Mehmet Bozdağ'da set karavanları ve jeneratörlerinin deprem bölgesi için yola çıktığını duyurdu. "Yüreğimizde derin yaralar açan deprem felaketini yakinen takip ediyoruz. Devletimizin ve tüm yardım kuruluşlarının var gücü ile seferber olduğu bu zorlu sürece destek olup yaraları sarmak amacıyla Bozdağ Film Ailesi olarak projelerimizde kullandığımız set karavanlarımızı, jeneratörlerimizi, bölgede ihtiyaç olabilecek ekipmanlarımızı, ayni ve nakdi desteklerimizi deprem bölgesine gönderiyoruz. Daha önce de olduğu gibi şimdi de var gücümüzle çabalayacağız. Aziz Türk milleti olarak birlik ve beraberlik içinde her şeyin üstesinden geldik, gelmeye devam edeceğiz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız."

Ay Yapım da dizi setlerini iptal ederek karavan, jeneratör ve ışık gibi malzemeleri deprem bölgelerine gönderdi. TIMS&B Productions, Gold Yapım ve MF Yapım da TESİYAP'ın paylaşımına destek verdi.

Oyuncular, yönetmenler setlerin durması ve karavan ile jeneratörlerin deprem bölgesine gönderilmesi için sosyal medya hesaplarında birçok dayanışma paylaşımda bulundu. Semih Kaplanoğlu, Sinan Albayrak, Lale Mansur, Demet Özdemir, Fukran Palalı bu isimlerden birkaçı...