ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr
Akbank Sanat geçtiğimiz günlerde yeni sergisi, "Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT"nin kapılarını sanatseverlere açtı. Galeri, bu sergisiyle sanat, teknoloji ve toplum üzerine odaklanan yaratıcı düşünceler ile uygulamalarına hayat veren sanat eserlerine, günümüz sanat dünyasını meşgul eden konu başlıklarına yer veriyor. Sergide son dönemlerde sanat dünyasının en çok konuşulan gelişmelerinden NFT'ler üzerine bir bölüm de yer alıyor. Aynı zamanda görsel sanatlar, ses sanatı, karmaşık verilerin temsili, artırılmış gerçeklik ve sürükleyici ortamlar üzerine dijital teknolojiler kullanarak çalışan sanatçıların eserlerinin yanı sıra farklı tarzları ve sanatsal araştırmaları da bir araya getiriliyor. Sergi bünyesinde yer alacak konuşmalar Akbank Sanat web sitesinde ve Youtube kanalında yayınlanacak. Sergide yer alan sanatçılar: aliottoman (Nura Aliosman), Alp Tuğan, Burak Beceren, Burak Şentürk, Can Büyükberber, Candaş Şişman, Dist Collective, Dolce Paganne, Ecem Dilan Köse, Elif Varol Ergen, Haydiroket, Juki, Kien, Kübra Su Yıldırım, Mekazoo (Derin Çiler), Mert Tugen, Osman Koç, Ozan Türkkan, Selçuk Artut, Selin Çınar, Tolga Tarhan, VAMK (Uçman Balaban), Yağmur Uyanık, Yiğit Yerlikaya. 7 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan sergiyi küratörü Zeynep Arınç ve NFT eserlerin kürasyon danışmanı Doç. Dr. Selçuk Artut ile konuştuk.
NFT BİR SANAT AKIMI DEĞİL
Dijital sanatların kürasyon süreci nasıl ilerliyor?
Zeynep Arınç: Dijital sanatlar kürasyonunun diğer disiplinlerden çok farklı bir çalışma gerektirdiğini düşünmüyorum. Kullandığı malzeme/medyum/teknolojiler dışında ruhu, işin kürasyon kısmı, hayata geçirilmesi benzer süreçler içeriyor. Uzun yıllardır bu alanda çalıştığım için karşıma neler çıkabileceği konusunda bir fikrim ve nasıl organize olacağım konusunda yeterli tecrübem vardı. Mekânı çok iyi tanıdığım için neler yapabileceğimi biliyor, aynı zamanda da yeni bir şeyler söylemek istiyordum. Sanatçıları ve eserlerini seçerken, birbirlerinden farklı ama tamamlayıcı olmalarına, bireysel seslere sahipken aynı hikâyeyi anlatabilmelerine özen gösterdim.
Selçuk Artut: NFT bir sanat akımı olmadığı için buna dair bir kürasyonun kavramsal açılımlarından bahsetmenin de pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Daha ziyade nasıl sergileyebilirize dair sunum odaklı ve sergileme prodüksiyonunun önde olduğu bir kürasyon geçerli. Eserleri seçerken satış/bilinirlik konusunu tamamen odağımdan uzak tutarak NFT dünyasındaki sanatçı varlığını belirgin hale getirmiş yetkin kişileri seçmeyi tercih ettim. NFT meselesi bu serginin sadece bir kısmını oluşturuyor. Ancak serginin genel atmosferini yaratmak için üzerine düşen sorumluluğun da göz ardı edilemeyecek bir yeri var.
Sergi nasıl bir deneyim sunacak?
Zeynep Arınç: Bu sergi, dijital sanatın şu anda neresinde olduğumuzla ve penceremizden neler gördüğümüzle ilgileniyor. Sergilenen eserlerin bir kısmı sergi için üretildi ve ilk defa izleyicisiyle buluşuyor. Sergideki sanatçılar kendilerini yenileyen, çalışmalarının bir duygu, bir kişiselleşme yaşattığını düşündüğüm isimler. Sanat eseri ve izleyici arasındaki iletişime odaklanan bir sergi bu.
Selçuk Artut: Akbank Sanat hem sanatı izleyicilerle buluşturmayı hem de izleyicileri sanatla ilgili konularda bilgilendirmeyi bir arada sunabilen bir yapıya sahip. NFT kısmı adına konuşmak gerekirse izleyiciler öncelikle teknik anlamdaki terimsel muğlaklıklara dair bir takım cevap bekleyen soruların karşılıklarını görebilecekler diye umuyorum. İnternet mecralarında yer alan NFT platformlarındaki eserlerin bir galeri ortamında yer aldıklarında izleyicilere ne ifade ettiğini de deneyimleyebilecekler.
'TEKNOLOJİK' DEMEK DAHA UYGUN
Sizce ilerleyen süreçte daha çok dijital sanat sergileri görecek miyiz?
Zeynep Arınç: Ben göreceğimizi düşünüyorum. Son dönemde NFT'nin uyandırdığı merak üzerinden dijital sanatlara olan ilgi arttı. Dijital sanat sergileri her zaman geniş bir kitle tarafından severek takip edilir, bu gruba bir de neler olduğunu merak edip öğrenmek isteyen sanatseverler katıldı. Pandemiyle beraber sıkça duymaya başladığımız çevrimiçi sergiler, Metaverse, sanal dünyaların geniş kitlelere ulaşmasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu teknolojilerin çok hızlı bir şekilde gelişeceğini düşünüyorum.
Selçuk Artut: Kesinlikle evet. Açıkçası dijital sanat üzerine – ki ben teknolojik sanat demeyi çok daha uygun görüyorum – sanat dünyasının uzun süredir beklediği ilginin yeni yeni filizlendiğini görüyorum. Geniş kitlelerde NFT meselesi üzerinden bir farkındalık oluştu. İnsanların zaman içinde edindikleri müzik zevkleri gibi dijital eserler üzerinden de benzer tercihleri olduğunu görmenin yakında mümkün olacağını düşünüyorum.