sibel.ates@aksam.com.tr
Sizi genç bir yetenekle tanıştırmak istiyorum. Kerem Ciğerci. Lise öğrencisi. Edebiyata, sinemaya meraklı, dijital sanatla uğraşıyor, henüz basılmamış bir romanı var. Sayfamıza konuk olmasının nedeniyse yaptığı foto manipülasyon çalışmaları. İşte karşınızda Kerem Ciğerci…
Seni tanıyabilir miyiz?
2001 yılında Kastamonu’da doğdum. Özel bir lisede 11. sınıf sayısal öğrencisiyim. İstanbul’da iki ablam ve annemle yaşıyorum. Dört yıldır tasarımla ilgileniyorum. Instagram üzerinden tasarımlarımı insanlarla buluşturuyorum. 14 yaşımda fantastik türünde bir kitap yazmaya başladım 400 sayfalık bir roman oldu. İnşallah kısa bir süre sonra okurlarıyla buluşacak.
Kitap kapağını tasarlamak isterken bu çalışmalara başlamışsın. Değil mi?
Evet, en büyük etken kitap kapağını tasarlamak için attığım o ilk adımdı. Ardından yaptığım çalışmalar beğenildi. Hayallerimi ulaştırabilmek amacıyla bu yola çıktım. Gelen destekler ve yorumlar beni daha çok bu sanatı icra etmeye teşvik etti.
Sanatla tanışman nasıl oldu?
Ufak yaşlarda çizim yeteneğimi keşfetmemle başladı. Annemin ressam olması elbette beni bu yönde etkiledi. Dijital sanattaki yeteneğimi ise çok daha sonraları keşfettim ve bu yolda ilerlemeye karar verdim.
ROMANIMIN KAPAĞINI TASARLADIM
Nasıl keşfettin yeteneğini?
Yazdığım romanımın kapağını tasarlamak için yola çıktığımda az da olsa program bilgimle tasarıma başladım. Tasarladığım kapaklarla farklı çalışmalar ortaya çıkardıkça tasarımda kendimi geliştirmem gerektiğini anladım. Gün geçtikçe hayal gücümü de kullandım. Bunun sonucu olarak çevrem tarafından da beğenilen tasarımlar ortaya çıkmaya başladı.
Bu yaptığın çalışmanın tam olarak adı ne?
En genel adı dijital sanat, yaptığım çalışmalar da foto manipülasyon olarak geçiyor
Güzel Sanatlar Lisesi’ne birincilikle girmişsin ama gitmemişsin neden?
Açıkçası pişmanım. İyi bir sınav puanım vardı. Ailem ve çevremdekiler iyi bir liseye gitmemi ve sanatı hobi olarak yapabileceğimi söylediler. Ben de budan etkilendim. Şimdi olsa belki ısrar eder, kararıma saygı duymalarını isterdim ama artık bunu konuşmak için çok geç.
Bu kullandığın programların eğitimini mi alıyorsun, yoksa kendi kendini mi geliştiriyorsun?
Programları hiçbir eğitim almadan, deneme yanılma yöntemiyle kendi çabalarım sonucu öğrendim. Bu da bana bazı deneyimler kazandırdı. Her geçen gün yaptıklarımla kendimi daha fazla geliştirerek ilerliyorum. Hayal dünyamı yansıttığım tasarımlarımı, insanlarla buluşturmak için çaba sarf ediyorum.
İlerideki hedefin nedir?
Hayallerimi yansıttığım tasarımlarımda, dünya çapında tanınan bir tasarımcı olma yolunda ilerlemek istiyorum. Mimarlık mesleğini en iyi şekilde icra etmek, yaptıklarımla farkındalık yaratmak, tasarımlarımla da bu yolda kendimi geliştirmek için gereken eğitimleri almak ve yaptığım işte en iyi olmak istiyorum.
HAYAL GÜCÜMÜ KULLANIYORUM
Hayal gücünü nasıl daha etkin kullanıyorsun?
Küçük yaşlardan beri sanata, sinemaya, kitaplara olan merakım hayal gücümün gelişmesinde etkili oldu. Okuduklarımın ve izlediklerimin ardından oluşan hayalleri daha etkin kılmak için o an aklımdan geçenleri kâğıda dökmeye çalışıyorum. Bu daha da hayal gücümü geliştirmeme yardımcı oluyor.
Çalışmalarını ortaya çıkarırken nelerden besleniyorsun?
Öncelikle hayal gücümü kullanıyorum. Ardından dikkatimi çeken paradokslar sıra dışı olan farklı ne varsa hayal gücümü besliyor diyebilirim. Dikkatimi çeken her farklı sahneden yararlanmaya çalışıyorum. Bunun yanı sıra en çok kullanmayı sevdiğim doğa en güzel ilhamlardan biri diyebilirim.