Dijital sanatçılar hak ettiği değeri buluyor

Türkiye'nin ilk NFT sanat sergilerinden biri olan ''Baharın NFT Hâli'' Ortaköy Feriye'de açıldı. Serginin küratörü Yeşer Sarıyıldız ''NFT dijital sanatçıların sonunda hak ettikleri değeri bulabilecekleri bir dönemin başlangıcı oldu.'' diyor.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Türkiye'nin ilk NFT sergilerinden biri olan "Baharın NFT Hâli" Ortaköy Feriye'de açıldı. 30 Mart'a kadar "Hol Feriye" ve "Fuaye Feriye" alanlarında izlenebilecek olan sergide illüstrasyon, yapay zeka destekli video çalışmaları, animasyon, fotoğraf, kolaj gibi farklı disiplinlerdeki 20 sanatçının, 50'den fazla eseri yer alıyor. Alışılageldik sergileme düzeninden farklı olarak 'iş'leri birer ekrandan izleyebildiğimiz sergi, sanat alıcısını ve sanatseverleri de bu yeni dijital sanat evrenine davet ediyor.

Yeşer Sarıyıldız küratörlüğünde gerçekleşen bahar temalı eserlerden oluşan "Baharın NFT Hâli" Türkiye'nin ilk NFT sanat sergilerinden biri olma özelliğini taşıyor.

"NFT son zamanlarda çok popüler oldu ve herkes NFT'nin ne olduğunu konuşuyor ve anlamlandırılamıyor. Kolay para kazanma yöntemi gibi duyulmaya başlandı ama aslında NFT dijital sanatçıların sonunda hak ettikleri değeri bulabilecekleri bir dönemin başlangıcı oldu." diyen Yeşer Sarıyıldız, zannedilenin aksine dijital sanatın çok uzun yıllardır hayatımızda olduğuna dikkat çekiyor. Pandemi ile birlikte dünyanın bir dönüşüm yaşadığını hatırlatan Sarıyıldız, "Bütün dünya dijital dönüşüm sürecine girdi her şey dijitalde yapılmaya başlandı. Sanatın da dönüşmesi bu anlamda şaşırtıcı değil." diyor. "Burada data analizi ile yapılan eser de var yapay zeka ile hazırlanan videolar da var. Kolaj çalışmaları, elle çizilip dijitale transfer edilen işler var." sözleriyle sergideki çeşitliliğe işaret eden Sarıyıldız, "Sanat sonuçta sanatçının kendine meydan okuması, yeni bir şeyler yapmaya çalışması ile ortaya çıkıyor. Dolayısıyla her sanatçı sürekli kendini geliştirmeye çalışıyor ve yeni bir arayışın içinde. Ortaya çıkan eserleri ile de arayışını bizimle paylaşmış oluyor. O yüzden bir heykeltraşın, fotoğraf sanatçısının ya da ressamın yaptığı işi dijitale nasıl aktarabilirim diye düşünmesi, kendi arayışının ve kendine meydan okumanın bir parçası." diyerek dijitalin sanattaki arayışlarda yepyeni bir mecra olduğunu belirtiyor.

NFT SINIRSIZ BİR ALAN

Sergide yer alan sanatçılardan Onur Erol suluboya ve kuru kalemlerle çizim yapmayı sevdiğini ancak altı yedi aydır dijital sanatla ilgilendiğini söylüyor. "Uzun yıllar blog yazarı ve instagram dünyasında olunca kendi karakterimi oluşturmak istedim. Arto adında bir karakter yarattım. Evde kaldığımız pandemi döneminde dünyaya seyahat eden bir karakter olarak ortaya çıktı Arto. NFT ortaya çıkınca bunu hem kendi instagram hesabımda hem de NFT dünyasında pazara çıkardım." diyerek sergideki işinden söz eden Erol, NFT ile dünyaya bakış açısının değiştiğini anlatıyor. Erol, "Dünyanın her tarafından insanlarla karşılaşmaya başlıyorsunuz ve acayip bir komünity içerisine giriyorsunuz. Bu komünity içerisinde ulaşılması çok zor olan çok büyük starlar, sanatçılarla iletişim halinde olabiliyorsunuz. Twitter ortamında NFT'lerin olması da bu kapıları açmaya neden oldu. Yaptığın her bir eser dünyanın değişik ülkelerinde değişik insanlar tarafından keşfediliyor. Sınırsız bir alan. Özellikle NFT dünyasında Türkiye'den o kadar güzel sanatçılar, fotoğraf sanatçıları, çizerler görüyorum. Türkiye'nin tanıtımı için de inanılmaz bir imkân." diyor.

SANATÇI, KONFOR ALANININ DIŞINA ÇIKMALI

Marmara Üniversitesi'nde Resim Bölümü'nde okuyan daha sonra sahne sanatları eğitimi alan ve sanat yönetmenliği yapan Gülden Kaynar da Baharın NFT'si sergisinde ilgi çekici bir proje ile dahil olan isimlerden. "İşim gereği malzemeye, dokulara çok ilgim var. Nerede yeni bir şey varsa merak edip, bunu nerede kullanabiliriz dediğimiz noktada kendimizi başka bir şeyin içinde buluyoruz. NFT'de böyle oldu." şeklinde konuşan Kaynar, sözlerine şöyle devam ediyor: "NFT çok yeni girdi hayatımıza. Dijital sanatlara da NFT ile birlikte güzel bir fikir olduğu için ilgi duydum, merak edip denemeler yaparak kendimi geliştirmeye çalıştım. Tv sektöründe olduğum için senaryo, kamera açısı, kurgu, edit gibi şeylere hakimim. Böyle olunca insan yaptığı her işte böyle bir bakış açısı ile ilerliyor. Benim de NFT'lerimde böyle bir oluşum gerçekleşti. Dijital dünya çok sınırsız. Her türlü malzemeyi dijital anlamda önümüze veri olarak alıp istediğimiz gibi harmanlayıp bir koleksiyon yapabiliriz. Bunun için çok iyi desen ya da eskiz yapmak gerekmiyor. Önemli olan fikir ve bu fikri ortaya çıkarabilecek şeylerin peşine düşmek. Ben bazen çizimle yapıyorum bunu bazen de oradan fotoğrafları derleyip bir kurgu oluşturuyorum."

Baharın NFT Hâli'nde izleyenleri en çok etkileyen işlerden birinde imzası bulunan Ender Diril de "Sanatçının biraz konfor alanından çıkması lâzım. Değişik şeyler üretmek için bu konfor alanında kalmama anını tetikleyen bir mekanizma haline geldi NFT. Sanatçı ile sanat alıcısı arasındaki aracılar ortadan kalktı. Sanatçının 'Ben düşüncelerimde hayal gücümde özgürüm ve benim sanatım budur. Tekniği, yöntemi, malzemesi budur' diyerek kendini özgürce ifade edebildiği bir platform. Sanatçı da NFT dünyasında bir evrilme sürecine giriyor." sözleriyle NFT'nin üretim sürecini nasıl etkilediğini özetliyor.