Dijital Ortodonti

Pek çok kişinin korktuğu ve bu nedenle ihmal ettiği ortodontik tedavilerin tüm aşamaları artık hiç insan eli değmeden tamamen dijital ortamda yapılabiliyor. Bu durumun hata oranını minimuma indirdiğini ve hastaya konforlu bir tedavi süreci yaşattığını söyleyen DentGroup Klinikleri’nden Ortodonti Uzmanı Cihan Çapan Dijital Ortodonti sürecinin ayrıntılarını anlattı...

ÖLÇÜ ALINMASI

Ortodontik tedavi öncesi hem arşiv amaçlı hem de tedavi planının oluşturulabilmesi için hastalarımızın alt ve üst çenelerin alçı modelleri yapılıyordu. Dijital diş hekimliğiyle artık bu modeller, 3 boyutlu taramayla sanal ortamda elde ediliyor. Bu sayede tedavi planını oluşturmak için gerekli olan ölçümler çok daha hızlı ve doğru olmakta. Büyük metal kaşıklar kullanılmadığından özellikle öğürme refleksi olan kişiler çok daha rahat eder.

DİJİTAL DİŞ TELLERİ

3 boyutlu yazıcıların geliştirilmesiyle artık ağıza takılan diş telleri de vakaya göre yani kişiye özel üretilebilir. Bu sistem şu an çok pahalı bir sistem olup zamanla daha yaygınlaştıkça fiyatları normale dönecektir. İleriki dönemlerde her doktor kendi braket sistemini üretebilecek.

ŞEFFAF PLAK TELLERİ

Invisalign gibi diş teli kullanılmadan şeffaf diş kalıplarıyla yapılan ortodontik tedaviler tam anlamıyla dijital diş hekimliğinin bir ürünüdür. Dijital taramayla alınan çenelerin ölçüleri 5 dakika gibi çok kısa bir zamanda online olarak yurt dışındaki laboratuarlara ulaştırılabilir. Invisalign tedavi planlaması tamamen dijital sistem üzerinden yapılıp şeffaf plaklar 3 boyutlu yazıcılarla oluşturulan modellerden elde edilir.

INCOGNİTO TEDAVİSİ

Incognito gibi yine yurt dışında bulunan laboratuarlara 3 boyutlu tarama sistemiyle dakikalar içerisinde ulaşılmakta olup lingual yani dişlerin iç tarafına takılan diş tellerinin gelmesi hızlanır. Braketlere takılan ve dişlerin hareketini sağlayan diş telleri bu sistemde kişiye özel hazırlanır. 

DOLPHİN 3D DİJİTAL CERRAHİ

Ortognatik çene ameliyatlarında kullanılan bu program sayesinde alt ve üst çenelerin ameliyatı sanal ortamda 3 boyutlu olarak yapılır. Sanal ortamda yapılan ortognatik cerrahi sonuçları hayata geçirilir. Yani çok basit bir anlatımla plastik cerrahi operasyonu öncesinde, yüzünüzün işlem sonrasında nasıl görüneceğini görmeniz mümkün oluyor. Bu sayede çok daha hassas ölçümler ve tedavi planlamaları yapılır.