Detoks yapmanın ince detayları

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Her mevsim çoğumuzu bir panik hali alır: Nasıl kilo vereceğiz? Herkesin tek bir amacı vardır; kısa sürede kilo vermek ve fit görünmek! Biz de Juice By Gaia adlı firmanın kurucuları Diyetisyen Merve Ayan ve Gıda Mühendisi Ceren Azak’la buluştuk. Detoksa dair bilinmeyenleri konuştuk. 

Detoks insanlara korkutucu gelebiliyor. Gerçekten böyle mi?

Merve Ayan: Kısaca açıklamak gerekirse toksinlerden arınmak diyebiliriz. Bu kısa sürede zayıflanma olarak algılanmamalı. Özellikle bu mevsimsel geçiş dönemlerinde çevresel faktörlerden dolayı tükettiğimiz fast-food’tan, soluduğumuz havadan, egzoz dumanından ya da kullandığımız rafine gıdalardan vücudumuza serbest radikaller dediğimiz toksik bir etki oluşabiliyor. Bu toksik etkinin silahları da sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar. Dolayısıyla detoks hemen hemen ayda bir defa kullanılması gereken bir program.

Detoksta doğru bildiğimiz yanlışlar var mı?

M.A.: Bir diyetisyen olarak dotoksta uzun bir süre sıvı kullanmaya karşıyım. Bu durum çok yaygın! Bu konuda halkı bilinçlendirmek gerekiyor. Detoks yaparken sıvı kullanımı en fazla 1 ya da 2 gün olmalı. Çünkü bu süre aşıldığında vücut farklı reaksiyonlar gösterebilir. 2 günlük süreç içerisinde 1 ila 4 kilo arasında bir arınma yani değişim söz konusu olduğu vücut buna ters bir tepki gösterebilir. Bu yüzden kontrollü bir şekilde ve aralıklı yapılması gerekir. 

Nasıl ürünler kullanılmalı?

M.A.: Antioksidan içeriği yüksek olan meyveler ve sebzeler kullanılmalı. Özellikle bu olayın iki temel taşı var. İlki meyve ikincisi de sebze. Meyveler antioksidan sağlarken sebzeler de bu konuda vücudumuzdaki toksinlere karşı savaş açıcı bir özellik taşıyor. 

MEVSİMSEL GEÇİŞLERE GÖRE KÜRLER ŞART!

Hangi sebzeler önemli?

Ceren Azak: Ispanak, marul, maydanoz, kereviz sapı, enginar, pancar ve karalahana gibi sebzeler önemli. Her birinin de ayrı bir yararı var. Mevsimsel değişiklerle birlikte de bu sebzeler birleştirilebilir. 

Mevsimsel geçiş durumlarında nasıl bir süreç uygulanmalı?

M.A.: Mevsimsel sebzelere göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla ürün konusunda olabildiğince yararlı besinler tüketilmeli. 

Detoks ne zaman yapılmaya başlanmalı? Bir süresi var mı?

M.A.: Öyle bir zamanlama yok. Genellikle dönemsel bir şekilde yapmak gerekiyor. Kişinin ihtiyacına göre her ayda bir ya da 3 ayda bir gerekebilir. Detoksu mevsimsel geçişlerde daha çok öneriyoruz. O ara tükettiğimiz dış etkenler vücudumuzda serbest radikaller oluşturarak bunun ihtiyacını artırmış oluyor. 

İnsanların detokstan beklediği şey ne? Bununla ilgili bir algı problemi var gibi… 

M.A.: İnsanların detosktan beklentisi tamamen zayıflamak. Evet, kilo verdiriyor ama bu süreyi uzatmamak gerekiyor. Bu algıyı silmek için her şekilde bireyler uzman kişilerle iletişim halinde olması gerek. 

Kimler detoks yapmamalı?

M.A.: Genellikle kronik rahatsızlığı olanlar, emziklileri gebeler, gelişim çağındaki çocuklar ve diyabet rahatsızlığı olanlar… Ancak şu şekilde yapabilirler; eğer kişinin sindirim rahatsızlığı varsa meyve değil de sebze ağırlıklı olan besinleri bir süt içer gibi günde 1 defa tüketebilirler. Kişiler ancak bu şekilde yapılan kürleri tüketebilir. 

Juice&More by Gaia 

Juice&More koleksiyonundaki her bir şişenin içinde işlenmemiş meyve, sebze ve kuruyemişler bulunuyor. Bu ürünler kişinin yüksek orandaki vitaminlerini, minerallerini ve enzimlerini koruyor. Bu koleksiyon her birey için güçlü ve güzel yaşamın şişelenmiş hali. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam felsefesi haline getirenler için, toprağın tüm doğallığını sizlerle tanıştırıyor.