Detok zamanı geldi

Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz işlenmiş gıdalar, yaşadığımız stres vücudumuzda pek kolay atamayacağımız toksik birikim oluşturuyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, toksinlerden en etkili biçimde arınabilmek için detoks yapmayı öneriyor.

VÜCUDUNUZ DETOKS SİNYALİ VERİYOR MU?

Baş ağrısı, sırt ağrıları, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, yorgunluk, eklem ağrıları, burun kaşıntısı, sinirlilik, deri döküntüleri, öksürük, uyku hali, deri kızarıklıkları, göğüs hırıltısı, gözlerde iritasyon, uykusuzluk, bulantı, boğaz ağrısı, savunma sisteminizde yavaşlama, baş dönmesi, hazımsızlık, boyun tutulması, değişken ruhsal yapı, anoreksiya, sinüslerin tıkanması, anksiyete, ağız kokusu, dolaşım bozukluğu, ateş, depresyon, kabızlık gibi şikâyetleriniz varsa acil detoks uygulamanız gerekiyor.
EVDE DETOKS İÇİN…
l Uyanınca, bir bardak ılık suya bir kaşık limon suyu veya bir kaşık elma sirkesi ekleyerek için.  
l Yemeklerde maydanoz ve sarımsak (tercihen çiğ), ayrıca kırmızıbiber ve zencefil tüketin. 
l Yemek aralarında papatya, zencefil, ıhlamur, meyankökü gibi arındırıcı çaylar tüketin. 
l Akşam rahatlatıcı özelliğiyle uyku için de ideal olan papatya çayı tüketin.
l Haftada 1 kez vücudunuzu arındırın. Örneğin bir gün boyunca sadece evde sıkılmış doğal meyve suyu, içme suyu ve yanında çiğ meyve ve sebze tüketin.
l Kırmızı et, şarküteri etler, sakatat, rafine edilmiş gıdalar, konserveler, şeker, tuz, doymuş yağlar, kahve, alkollü içecekler ve nikotini sofranızdan kaldırın. 
l Mümkün olduğunca organik gıda tüketmeye çalışın.
l Sadece filtre edilmiş, mineralleri uygun ve ph düzeyi 7 veya üzerinde olan içme sularından tüketin.
l Yumurta, buğday, süt ve ürünlerini belirli dönemlerde sırayla yiyin. Hepsini aynı dönemde tüketmeyin.
l Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen gösterin.
l Meyve, sebze, yeşillik, tahıl, baklagiller, düşük yağ oranlı süt/yoğurt/peynir, organik beyaz et ve taze balığı sofranızdan eksik etmeyin.
l Limon asidik olarak düşünülse de, vücudumuz için en ideal asit düzenleyici maddelerdendir. Bu sebeple her gün bir miktar tüketin.
l Maydanozu kaynayan suya atıp suyun altını kapatın ve bu suyu ılık olarak gün içerisinde tüketin.

BUNLARA DİKKAT EDİN…

PİŞİRME METOTLARI: Kızartma yapmayın, haşlama ya da buharda pişirin. Pişirme kabınız paslanmaz çelik, cam veya porselen olsun.
SABUNLAR ve DETERJANLAR:  Bulaşık yıkadığınız ya da banyoda kullandığımız sabunlar bitkisel özlerden olsun. 
DUŞ VE BANYO: Cilde kuru fırçayla yapılan masaj kan dolaşımını hızlandırır, cildin oksijenini artırır. Küveti suyla doldurup içine papatya, biberiye, okaliptüs ve adaçayı gibi doğal yağlar atabilir ayrıca yarım bardak içme sodası veya deniz tuzu da ilave edebilirsiniz.
VİTAMİNLER: Detoks sırasında çinko, kalsiyum, B vitaminleri (özellikle B3), C vitamini, selenyum, A vitamini,  E vitamini alabilirsiniz.
UYARI: Hamileler ve son 6 ay içinde ciddi bir iç organ ameliyatı geçirenler doktorlarına danışmadan detoks programı uygulamamalı.