Derin bir nefes almak için 'Kalbim'i kaydettim

EMİNE BIYIK

emine.biyik@aksam.com.tr

Kendini bildi bileli müzisyenlik yapan Buğra, bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü teklisi “Kalbim”i hayranlarıyla paylaştı. “Bir şarkı sizi bir şehre götürebilir ya da yıllar önce tanıdığınız ama unuttuğunuz birini hatırlatabilir” diyen müzisyen, yeni single’ını anlattı.  

KENDİMİ BİLDİM BİLELİ MÜZİĞİN İÇİNDEYİM

Kendimi bildim bileli müziğin içindeyim. Annemin sesi çok güzeldir. Evde, dost sohbetlerinde hep şarkılar söyler. Dedem de udidir. İlkokulda da müzik öğretmenim sayesinde müzik derslerini çok sevdim. Ortaokuldan sonra gitar dersleri almaya başladım. 17-18 yaşına kadar da doğru dürüst insan içinde şarkı söylemedim. Edirne-Trakya Üniversitesi’nde okurken afişçilik yaptığım bir bar vardı. Benim gitar çaldığımı bilen bir arkadaşım, gitarcı arayan bir gruba beni önermiş. Beni bara davet ettiler. Bir nevi gitarcı seçmesi gibi… Beraber prova aldığımız grup bana yetersiz olduğumu, biraz daha çalışmamı söyledi. Sanırım biraz hırs yapmışım (gülüyor). Türkçe yabancı şarkılardan oluşan bir repertuar oluşturdum. O barda gittiğim bir doğum günü partisinde sahneye çıktım ve indiğimde 

mekânın sahibi bana iş teklif etti. Ben de kabul ettim. 8 yıl boyunca Edirne’de kapalı gişe çaldık.  

KENDİNİZE YATIRIM YAPIN

Bir müzik grubum vardı ve kariyerime solo olarak devam etmek istedim. Tabii solo çalışmaya başladıktan sonra birtakım şeyler değişti. Birebir her şeyle detaylı şekilde ilgilenmeye başladım. Solo kariyer tenis oynamak gibi… Maça çıktığınızda bireysel kararlar verip maçı kazanmak ya da kaybetmek elinizde... Yaptığınız olumlu-olumsuz her kararın oyuna etkisi var. Ama ben yola çıkarken “Artık tek başınayım” gibi bir düşünceye kapılmadım. Çünkü solo olarak devam ediyorum görünebilir ama arkamda çok sağlam bir ekibim var. Hepsi işini çok iyi yapan insanlar. Tabii ki tek başına albüm/single çıkarmak için ses yetmiyor. Aynı zamanda da gelişime açık olmalı ve kendinize yatırım yapmalısınız. İnsan her zaman öğrenmeye gayret göstermeli. Mesela Ajda Pekkan hâlâ şan dersleri alıyor. Bizler için harika bir örnek. 

MÜZİK PEK ÇOK ŞEYİ ANLATIR

Yeni şarkım “Kalbim”den önce 2013’te bir albüm ve 2015’te bir single yayınladım. “Kal Yanımda” teklisinden sonra eski bir şarkımı bir film için tekrar kaydettim ama o sahneyi filmden çıkardılar. Sonra o şarkıyı single olarak yayınlamak istedim. Hazırlıklara başladık ve klip çekimlerini hızlandırdık. Fakat yayınlanacağı gün benim yaptığım bir hata yüzünden şarkıyı apar topar geri çekmek zorunda kaldık. Derin bir nefes almak için de üniversite yıllarında yazdığım “Kalbim” şarkısını kaydettim. O yıllarda aranjörüm Özgün Meriç’le beraber aynı evde kalıyorduk. Sabahlara kadar şarkılar kaydederdik ve bu şarkı da o dönem içinden geçtiğimiz bir durumun özetiydi. Bir şarkı sizi bir şehre, bir zamana götürebilir ya da yıllar önce tanıdığınız ama unuttuğunuz birini hatırlatabilir. Müzik öyle bir güç ki sözlerini anlamasanız dahi size pek çok şeyi anlatabilir.

BEKLENTİLER ÜZER

Uzun zamandır söz yazıyorum ve bestelenmiş şarklarım var. Bunların tamamını gün yüzüne çıkarmak olanaksız... Elimden geldiğince şarkılar kaydetmek ve bu bestelerimi beni dinleyenlerle paylaşmak isterim. Ben her zaman albümden yanayım. Her şarkıya gereken özeni gösterebileceksem albüm yapmak isterim. Onun dışında bazı planlarımız var ama sürpriz olsun. Umarım zaman içinde hep beraber görürüz. Bir de şarkı sözü olmayan yazılarımı, şiirlerimi bir yerde toplamak istiyorum. Ama bir söz var ‘beklentiler üzer’ diye.  O yüzden bu beklenti çıtasını iyi ayarlamak gerek ki yaptığınız işten keyif alasınız.

CANLI PERFORMANS YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM

- Şanslı olduğum bazı sabahlar aklımda bir fikirle uyanırım ve unutmadan yazarım. Ama genelde geceleri söz yazmayı tercih ederim.

- Şarkı sözü yazarken yeni bir sayfa, yeni bir defter hatta yeni bir kalem kullanırım. Ardından kalemi kâğıdın üstüne bırakırım, fikirlerimi de kalemin üstüne... 

- Rock müzik benim yola çıktığım yer. Sahnede kendimi en rahat hissettiğim ve hissederek söylediğim şarkılar da rock dokuları olan şarkılardır. Sanırım canlı performans yapmayı daha çok seviyorum.