GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
Kahramanmaraş merkezli depremlerden insanlar kadar hayvanlar da etkilendi. Enkazlardaki sahiplerinin yerini gösteren pek çok kedi ve köpek haberlere konu oldu. Sahipleri vefat eden depremzede evcil hayvanların çoğunluğunu ise bölgeye yardıma gelen arama-kurtarma ekipleri sahiplendi. Depremlerde ağır hasar gören Diyarbakır'daki Galeria İş Merkezi'nde yıkım çalışmaları başlatılacakken hayvanseverlerin çağrıları üzerine iş merkezi ve üstündeki sitede mahsur kalan kediler için kurtarma ekipleri enkaz halindeki binaya girdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Jandarma'nın desteği ile 8 kedi kurtarıldı.
Sık sık Hatay'da kuş gözlemlerine giden sosyal medyada kuş dedektifi olarak bilinen Emin Yoğurtçuoğlu da bölgeye giderken depreme yakalandı. Akdeniz kıyısında yer alan, dünyanın en önemli kuş göçü yollarından biri üzerinde bulunan ve binlerce yeşil deniz kaplumbağasının yuvalandığı bu sahile, Milleyha'ya dökülen deprem çöpleri ve enkazları uyarılar dikkate alınarak toplatıldı. Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Yoğurtçuoğlu'nun çağrısı üzerine duruma müdahale etti. Döküm durduruldu ve Milleyha'daki çöpler toplandı.
Yoğurtçuoğlu, Hatay'da bu kez bambaşka bir dedektiflik hikâyesi yazdı. Gecenin bir yarısı, enkazlar arasında ilerlerken enkazdaki eşini bırakmamak için sokakta yatan bir amcayla karşılaşan Yoğurtçuoğlu, o ânı unutamadı ve günlerce rüyalarına giren amcayı bulabilmek için sosyal medya hesabından çağrıda bulundu. "8 Şubat gecesi çekmişim. O sırada henüz elektrik ve şebeke yoktu. Acil çağrılara erzak ve yardım bırakmaya çalışıyorduk @seyyahart ile. O sırada denk geldik amcaya. Yanımızda sudan başka malzeme kalmamıştı. Bir şeyler getirmek için yanından ayrıldıktan sonra bir daha yeri bulamadık enkaz yığınları arasında. Adresi videodan bulmayı yeni akıl edebildim. O buz gibi soğukta ve karanlıkta bir başına umarım hayatta kalmıştır. Tekrar bulabilmeyi çok istedim o sıralar ama şehir tamamen birbirine girdiğinden ve karanlıkta enkazlar arasında yol bulmak zor olduğundan beceremedik. Belki sesinden yerinden tanıyan çıkar. Yardımcı olabilirseniz teşekkür ederim. Gördüğümüz yüzlerce sahneden biri ama kabus gibi geceleri rüyamıza girip duruyor o anlar" diyen Yoğurtçuoğlu, takipçilerinin de çabasıyla sonunda Mehmet Amca'ya ulaştı. Onunla ilgili bilgiler ve ihtiyaçlarını da duyuran Yoğurtçuoğlu'nun verdiği bilgilere göre 70 yaşındaki Mehmet Amca'nın eşi yaşıyor ama kızı vefat etmiş. Zihinsel engel raporu varmış. Bu da onu depremzede olarak öncelikli konuma sokuyor. TOKİ için de zaten başvurusu varmış. "Belki onu sağlam bir konteynıra yerleştiririz. Bazı ihtiyaçları varmış. 6 kişilik bir aile. Eşi, iki oğlu, gelini ve bebekleri. Şu an yatak, battaniye yastık yorgan, elektrikli soba, gıda, mutfak ekipmanları, elektrikli ocak, tabak çanak gibi ihtiyaçları olduğunu biliyoruz." diyor Kuş dedektifi Emin Yoğurtçuoğlu.
GÜVERCİNLER EMİN ELLERDE
Doğa, yaban hayatı fotoğrafçısı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, kümesleri yıkılan ya da sahipsiz kalan güvercinleri korumaya almak için Bursa'dan Hatay'a geldi. Enkazları tek tek gezen Tüydeş, deprem nedeniyle kümesleri yıkılan ya da sahiplerinin ilgilenemediği kuşları yaşatmaya çalışıyor. Yakalayabildiği kuşları kafeslere koyarak yetkililere teslim eden ve yeniden sahiplendirilmeleri için çalışma yürüten Tüydeş, ulaşamadığı kuşlar için ise bölgeye yem bırakıyor.
"Burada kedi, köpeklerle ilgilenenler ya da büyük ve küçükbaş hayvanlarla ilgilenenler var ama güvercinler biraz da teknik gerektiren bir alan. Ben de bu konuda tecrübeli olduğum için bölgeye geldim" diyen Tüydeş, Hatay, Adana, Osmaniye ve Gaziantep gibi illerde güvercin yetiştiriciliğinin çok yaygın olduğunu hatırlatarak, "Bu yetiştiricilerin beslediği kuşların pek çoğunun kümesleri, evleri yıkıldı, sahipleri göçük altında kaldı ya da kendi dertlerine düştüler, canlarının dertlerine düştüler doğal olarak. Ortada kalan güvercinlerle ilgili de kötü görüntüler ekrana yansımaya başlamıştı. Ben de bu konuda bir şeyler yapabileceğimi düşünerek yola çıktım. Burada kedi, köpeklerle ilgilenenler ya da büyük ve küçükbaş hayvanlarla ilgilenenler var ama güvercinler biraz da teknik gerektiren bir alan. Ben de bu konuda tecrübeli olduğum için bölgeye geldim." şeklinde konuştu. Birkaç basit ekipmanla güvercinleri yakalamaya çalıştıklarını aktaran Tüydeş, kuşların bir kısmını korumaya alırken çok yüksekte bulunan yaşam alanlarına ise hayatlarını idame ettirebilmeleri için buğday, yem bıraktıklarını söyledi.