ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr
Kahramanmaraş merkezli depremlerde, yaşanan büyük felaketin acılarını dindirmeye bir destek de Türkiye Fotoğraf Vakfı'ndan geldi. Vakıf üye ve gönüllülerinden oluşan 10 kişilik ekip 15 adet profesyonel fotoğraf makinesi/lensi ve ekipmanları ile Hatay'ın Kırıkhan ilçesine doğru yola çıktı. Vakıf tarafından gerçekleştirilen bu etkinliğe Beykoz Belediyesi konaklama ve ulaşım; Canon Türkiye ise baskı alanında destek verdi. 2-5 Mayıs tarihleri arasında Hatay'ın Kırıkhan ilçesi, Stadyum Çadırkent İlkokulu'nda dört gün boyunca süren etkinliklerde, üçüncü ve dördüncü sınıflardaki öğrencilerle fotoğraf atölyeleri gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında dijital fotoğrafçılık ve mavi baskı olmak üzere iki farklı türde atölye yapıldı. Minik parmaklar mavi baskı atölyesinde doğadan topladıkları nesneler ile baskılar üretirken diğer taraftan da deklanşöre bastılar. Öğrenciler, gerçek bir fotoğraf deneyimi yaşamaları için kısa bir eğitimin ardından Kırıkhan'ın köylerine ve bölgenin manzara noktalarına götürüldü. Burada eğitmenler eşliğinde manzara, portre, köy yaşantısı gibi konularda fotoğraflar ürettiler. Çocukların heyecanına köy halkı da ilgi gösterince ortaya birbirinden renkli görüntüler çıktı.
BÜYÜK BİR ÇADIR SERGİ YAPILDI
Her birine verilen makinelerle çekilen fotoğraflar aynı akşam büyük bir titizlikle seçildi, paspartusu yapılan ve katılımcı adlarının yazıldığı kâğıtlara baskısı yapıldı. Bu dört günlük etkinlik sonunda, yoğun bir çalışmanın ardından toplam 75 fotoğraf, 90 adet mavi baskıdan oluşan büyük bir çadır sergisi yapıldı. Sergi sonunda çocuklar katılım sertifikaları ile birlikte kendi çektikleri fotoğraf ve baskıların da sahibi oldu.
HÂKİMİYETLERİ BİZİ ŞAŞIRTTI
Türkiye Fotoğraf Vakfı müdürü Murat Gür duygularını şu şekilde ifade etti: "Gerçekten dolu dolu dört gün geçirdik Kırıkhan'da. Atölye çalışmaları onları bir süre çadırkentin dışına çıkararak doğaya, köy yaşamına taşıdı. Bu sayede birçoğu hem yaşadıkları hem de derslik olarak kullandıkları çadırlardan bir süreliğine uzaklaşarak içinde bulundukları rutinden dışarı çıktı. Öğrencilerimizin çekim ve baskı aşamalarında yaşadığı mutluluk, kendilerinin bireysel olarak bir şeyleri dönüştürme ve vizör aracılığı ile duygu/düşüncelerini ifade edebilmeleri hem onlar hem de bizler için çok anlamlı bir tecrübe idi. Her iki öğrenciye bir makine verdik, birbirlerini fotoğraflamak en eğlenceli tarafıydı. Sıra ile makineyi kullanarak paylaşma konusunda da örneklik sergilediler. Fotoğraf gezileri çocuklarımızın hem kreatif işler yapmasını hem de doğa ile bütünleşmesini, kısa bir süre de olsa nefes almalarını sağladı. Ortaya çıkan kaliteli fotoğraflar, atölyenin ve gönüllülerin bütün yorgunluğunu aldı. O küçük gözlerin; metal yığını içindeki çiçekler gibi umut dolu konuları, ağaç kabuğu gibi detay, yeşillikler arasında gelinciklerde renkleri çerçevelerine almaları hem içerik hem de teknik olarak konulara hâkimiyetleri bizleri hem şaşırttı hem de çok sevindirdi."
BÖLGEYE YENİDEN GİDECEĞİZ
"Uygulamalı bir eğitim olduğu için konsantrasyonları çok yüksekti. Özellikle kompozisyon, çerçeve içine konuyu estetik yerleştirme konusunda bizleri şaşırttılar. Fotoğraf ve mavi baskı çalışmasında hem teknik hem de estetik olarak yüksek standartlarda çıktı ürettiler. Sergide çalışmalarını isimleri ile görmeleri gerçekten heyecan verici idi, çünkü daha önce sergi yapacağımızı söylememize rağmen büyük boy kartta güzel bir baskı onları çok mutlu etti. Aileleri ile bu sevinci paylaşırken onları gerçekten görmeniz gerekirdi! Bu kısa atölye çalışmasının çıktısı olan fotoğraf ve mavi baskısı ile katılımcı her çocuğumuza verdiğimiz sertifika, kendi başlarına bitirdikleri bir çalışmanın haklı gururunun imzasını taşıyordu. Çadırların üzerine bütün baskıları astık, tam bir açık hava şölenine dönüştü. Küçük atıştırmalık hediyelerimizle kokteylli bir sergi açılışı yaptık. Sergide birbirlerine fotoğraflarını gösterenler, heyecanla fotoğrafını arayanlar, mutluluktan nara atanlar, coşkunun bütün tonları vardı. Sergi sonrası hem bizde hem de çocuklarımızda bir nebze burukluk oldu. Bu kısa zaman diliminde birbirimize yakınlaştığımız için artık birer aile ferdi olmuştuk. Ayrılırken sanki evimizi orada bırakıyormuşuz hissi kapladı bütün ekibi. Deprem bölgelerine benzer programlarla atölyeler yapma konusunda çalışmalarımıza başladık. En kısa sürede yeniden deprem bölgesinde olmak için gün sayıyoruz. Dönüşte de bu heyecanımızı etrafımızda, sosyal medyada paylaşıyoruz. Benzer konularda çalışma yapmak isteyen kurumlarla, STK'larla, dostlarla tecrübelerimizi paylaşıyoruz."
TÜRKİYE FOTOĞRAF VAKFI HAKKINDA
Türkiye Fotoğraf Vakfı kültürel birikimimizin her yönü ile fotoğraflanmasını, ülkemizin fotoğraf mirasının derlenmesini, korunmasını ve değerlendirilmesini, ülke fotoğrafçılığının tanıtılmasını, fotoğraf sanatının gelişimini, toplumla daha fazla buluşarak yaygınlaşmasını, fotoğraf sanatı ile ilgili eğitim kurumları ile işbirliği yaparak bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı, sanatçılar arasından dayanışma ve işbirliğinin güçlendirilmesini, fotoğraf ile ilgili her nevi ürünün üretilmesini ve topluma ulaştırılmasını amaç edinen bir vakıftır.