Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

Deprem kuşağında yer alan bir ülkeyiz. Ve bu durum hayatımızın bir gerçeği. Bundan dolayı depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Peki depreme ne kadar hazırız? NG Araştırma'nın 7-22 Aralık 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, bin 475 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinden yaptığı araştırmanın sonuçları dikkat çekici...

Olası bir deprem sırasında kendimizi nasıl koruyacağımızı bilmekte fayda var. Özellikle risk altında olan bölgeler için uzmanlar alınması gereken tedbirler ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bizi sık sık uyarıyor. Peki deprem anında yapılması gerekenleri biliyor muyuz? Bu soruya katılımcıların verdiği cevaplara bakıldığında yüzde 19 oranında kişi deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitime katıldığını belirtirken, yüzde 27'si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. Yüzde 49'u medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken, yüzde 5'lik oran deprem ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

BİNALARINIZI TEST EDİN

Depremde ölümlere yol açan en önemli faktörler yaşadığımız binalar. Evlerimiz depreme dayanıklı mı? Katılımcılardan yüzde 47'si evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünürken, yüzde 9'u evinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. Yüzde 19'u evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu fakat dayanıklı olduğunu düşünmediğini belirtti. "Bilmiyorum" cevabını verenlerin oranı ise yüzde 25. Peki kaç kişi yaşadıkları binada depreme dayanıklılık testi yaptırmıştı? Katılımcıların yüzde 38'i bu konuda bilgi sahbi değilken, yüzde yüzde 23'ü testin yapıldığını ve binalarının dayanıklı çıktığını yüzde 2'si yapıldığını ve binalarının dayanıklı olmadığını söyledi. Yüzde 37'lik bir oran binaları için böyle bir testin yapılmadığını ifade etti.

EL FENERİ VE DÜDÜK OLMAZSA OLMAZ

Toplanma alanları da önemli noktalardan biri. Deprem oldu ve binalardan çıktınız. Nerede toplanacaksınız biliyor musunuz? Katılımcıların çoğunluğu evinin yakınında deprem toplanma alanı olduğunu belirtti. Her 4 kişiden 1'inin ise deprem toplanma alanı olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak ön plana çıkıyor. Katılımcılara deprem anında kendilerini güvende hissettikleri yerleri de sormuşlar ve yüzde 87 ile insanlar kendilerini en fazla park gibi açık hava alanlarında güvende hissettiklerini söyledi.

Uzmanlar ve yetkili kişilerin yaptıkları uyarılarda en çok önem verilen konulardan biri deprem çantası hazırlamak! Deprem çantamız hazır mı sorusuna gelen cevaplarda sadece yüzde 22 oranında insan deprem çantasının hazır olduğunu belirtti. Araştırmada tüm katılımcılara deprem çantasında mutlaka bulunması gereken eşyalar hakkında bilgisi de analiz edilmiş. Deprem çantasında neler olması gerektiği sorulduğunda en yüksek oranı yüzde 87 ile el feneri alırken beraberinde yüzde 85 ile ilk yardım seti, yüzde 83 ile düdük geliyor. Yüzde 76 oranında kişi kolay bozulmayacak yiyecekleri mutlaka bulundurmayı düşünürken, yüzde 75 bol miktarda şişe su bulundurmayı elzem görüyor.