Deprem enkazı yerinde ata sporu

17 Ağustos 1999… Felaketin üzerinden tam 20 yıl geçti. Binlerce binanın yıkıldığı merkez üssü olan Gölcük’te, bugünlerde enkazın döküldüğü alanda oluşturulan at yarışı pistiyle ata sporu binicilikle ilgili etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketi şüphesiz 17 Ağustos depremi… 1999 yılında 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece saatler 03:01’i gösterdiğinde başlayan 7.4 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 45 dakika sürdü. Merkez üssü Gölcük olan ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da can ve mal kaybına neden oldu. 

Büyüklüğü de Richter ölçeğine göre ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) tarafından 7.6; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından ise 7.8 olarak ölçüldü.

Bununla birlikte, bugün genel olarak depremin büyüklüğü, ilk yapılan açıklamalarda duyurulan 7.4 olarak kabul ediliyor ve bu ölçü kullanılıyor. Derinliği 17 kilometre olan sarsıntıda yer kabuğunun sağa doğru hareket ettiği ve 120 kilometrelik bir hat boyunca kırıldığı tespit edildi.

18 BİN 373 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

17 Ağustos depremi, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye’nin en önemli bölgesini etkiledi. Resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu. 

İzmit Körfezi’nin güneyinde bulunan Gölcük, Değirmendere ve Karamürsel gibi bazı yerlerde sahile yakın kısımların depremle birlikte deniz sularının altında kalması can kaybı ve hasar tespitini zorlaştıran en önemli unsur olarak gösteriliyor. 

Gölcük’te 5 bin 383 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda insan yaralandı. İlçede bulunan 12 bin 500 civarında bağımsız mesken ve 3 bin civarında işyeri yıkıldı, yolların yüzde 80’i, su şebekesinin yüzde 50’si, stadyumun tamamı tahrip oldu, yüzme havuzu ve Kavaklı Sahili 2.5 metre çöktü. Ağır kayıpların yaşandığı ilçede enkaz kalıntıları kamyonlarla Yunus Emre Mahallesi’nde bulunan ve büyüklüğü 100 dönümü aşan vadiye taşındı. Alanda yıllar sonra ise düzenlemeler yapılarak at yarışı pisti oluşturuldu. Enkaz birikintileriyle dolan bölge temizlenerek, Osmanlı Döneminde de önem verilen rahvan at yetiştiriciliğinde kullanılmaya başladı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen rahvan at meraklılarının katıldığı “Geleneksel Rahvan At Yarışları”na ev sahipliği yapan bölgede depremin izlerinin, sportif faaliyetlerle silinmesi amaçlanıyor.

“GÖLCÜK SPORDA ÖNEMLİ BİR NOKTADA”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ilçenin depremi yaşamasına rağmen kısa sürede toparlandığını söyledi. Sezer, depremde yaşanan büyük acılara rağmen hayatın devam ettiğini belirterek, “Gölcükspor 3. Lig’de oynuyor. Bunun dışında kadın voleybol takımımız İhsaniyespor, 2. Lig’de mücadele ediyor. 28 amatör futbol takımımız var, bunların ikisi BAL Ligi’nde oynuyor. Belediye bünyesinde 11 ayrı branşta faaliyet gösteren sporcularımız var. Yelken sporunda iki sporcumuz milli takımda. Bireysel sporlarda da milli sporcularımız bulunuyor” dedi. İlçede spora önem verdiklerini vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: “Geleneksel Spor Federasyonu tarafından Türkiye’de Rahvan At Yarışı Şampiyonası Gölcük’te düzenleniyor. Türkiye Şampiyonluğu’nun yapıldığı yer Gölcük. 17 Ağustos Mezarlığımız var, o alana bitişik alan deprem öncesi bir vadiydi. Özellikle depremden sonraki enkazın döküldüğü bu alan dolduktan sonra düzeltildi ve buraya örnek diyeceğimiz bir at yarışı pisti yapıldı. Buraya yarışları izlemeye gelen halkımız hem duygulanıyor hem de buranın dönüşümünden, ata sporuna hizmetinden dolayı memnun oluyor” dedi.