Denizli'de topraktan tabağa lezzet yolculuğu

Bereketli topraklarda ata tohumuyla yapılan organik tarımın yiyeceklere yansıdığı Denizli, gastronomi dünyasında ''Ben de varım'' diyor. Şehrin gastronomi temsilcisi olarak ortaya çıkan Labada, yerel malzeme kullanarak hazırladığı imza yemekleriyle bölgenin zenginliğini tabaklara taşıyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Coğrafi işaretli Kale Biberi, Girye domatesi, Buldan simidi ve leblebisi ile hafızlarımda kalacak olan Denizli'de şehrin gastronomi temsilcisi Labada davetiyle lezzet ve kültür dolu iki gün geçirdik. Hemen şunu söylemek istiyorum ki yıllardır Çorum leblebisi olarak yediğimiz leblebinin asıl yerinin Denizli'de olması beni epey şaşırttı. Hemen hemen her yemekte karşımıza çıkan kale biberi ise enfes lezzeti ile yemeklerin tadı tuzu...

TARİHSEL KÖKLERDEN İLHAMLA...

Bereketli topraklarda yapılan organik tarımın sofralarla buluştuğu Denizli, gastronomi dünyasında adeta "ben de varım" diyor. Bu noktada Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfağını sahiplenerek, açıldığı günden bu yana bölgenin lezzet birikiminin hak ettiği değeri bulması adına projeler yürüten Labada Brasserie kurucusu Gonca Saldanlı ise büyük alkışı hak ediyor. İsmini bölgede yetişen Labada bitkisinden (evelik otu) alan marka, hikâyesine tarihsel köklerinden ilham alarak başlamış. Gastronomi alanında uzman kadrosuyla Türk ve dünya mutfağından lezzetleri modern dokunuşlarla misafirleriyle buluşturan Labada, yerel malzeme kullanarak hazırladığı imza yemekleriyle damaklarda iz bırakıyor. Ürünlerini yerli tohum kullanan yerel üreticilerden alarak hem onların kalkınmasına destek sağlayan hem de ziyaretçilerini atıksız mutfak anlayışıyla sağlıklı menüler oluşturan Labada, topraktan tabağa bir lezzet deneyimi sunuyor. Bugünlerde beşinci yılını kutlayan Labada, mevsime göre güncellenen menüsüyle bölgenin zenginliğini tabaklara yansıtıyor. Biz de bu tatları Labada'nın özel davetiyle tatma imkânı bulduk.

DOMATES KOKULU HASAT

İlk durağımız Denizli Gastronomi elçisi olmaya aday Buldan'da 230 yıllık bir tarihe sahip olan Buldan Kültürevi oldu. Konağı kültürevine dönüştüren felsefe öğretmeni Aytekin Kılınç'tan bölgedeki tüm kültürlerden etkilenen Buldan'ın sosyal yaşamını, kültürel özelliklerini dinledik. Sait Yalçın ise Buldan sokaklarında bölgenin kısa tarihini anlattı. Daha sonra kahvaltı için dört kişilik ailesi ile tarım yapan Murat Yeşildağ'ın Tekke Mevkii bölgesinde bulunan ve 700 rakımda yer alan tarlasına geçtik. Bölge geleneği yer sofrasında, tarladan sabahın ilk saatlerinde toplanmış Girye (kıryeri) Domatesi, Nacur (uçur) Kale Biberli Ovma Peynirli Labada yapımı sucuklu bükme börekli, Labada yapımı reçel, acuka ve Buldan Simitli geleneksel kahvaltı bizi karşıladı. Açık ateşte yapılan beş domatesli menemen ise kahvaltının yıldızıydı. Bu kahvaltıdan sonra yediklerimizin de hakkını vermek amacıyla Yeşildağ'ın anlatımı ile tarlada atalık tohum domates hasadı gerçekleştirdik. Şehrin gastronomi kültüründe önemli bir yer tutan Kebapçı Enver'e de uğramadan geçmedik. Kendine özel pişirme tekniği olan Denizli Kebabı damaklarımızda unutulmaz bir tat bıraktı. İlk günün akşamında Labada'nın beşinci yılını yine onlara özel Kale Biberi Çorbası, Labada Otu Dolması, Tahinli Çameli Taze Fasulye Kavurması menüsü ile kutladık.

LEBLEBİ HELVASI FAVORİM

Gezinin ikinci gününde Labada merkez şubesinde Denizli'nin kahvaltı kültüründe sunulan lezzetlerle keyifli bir kahvaltı yaptık. Akabinde Güney Denizli'de bulunan Sevilen Bağları'da bağ bozumu deneyimi yaşadık. Burada da Labada lezzetleri bize eşlik etti. Kale Biberi Dolması ve Tavas bölgesine özgü Tavas Göveci ardından sunulan Leblebi Helvası benim favorim oldu.

MUTFAK KÜLTÜRÜNÜ YENİLİKLERLE KORUYORUZ

BND Group çatısı altında; brasserie, catering, patisserie hizmetiyle Denizli'de bütüncül bir lezzet deneyimi vadeden Labada'nın 5. yıl kutlaması için değerlendirmelerde bulunan Gonca Saldanlı; "Bu toprakların misafirperverlik değerlerinden ilham alan hizmet anlayışımızla 2019 yılında Labada yolculuğumuz başladı. Şehrin gastronomi temsilcisi Labada olarak bölgenin zengin mutfak kültürünü korumak, bu lezzetleri ortaya çıkarmak ve gerektiğinde bu lezzetlere kendi yorumumuzu katmak işimize olan tutkumuzu daha da güçlendirdi. Bölgenin mevsimsel yerel ürünlerini kullanarak oluşturduğumuz imza lezzetler misafirlerimiz tarafından takdir gördü ve aldığımız dönüşler bu yolculuğumuzda motivasyon kaynağımız oldu. Bugün Denizli'nin önde gelen gastronomi destinasyonu olması için yaptığımız tüm çalışmaların gururu ile beşinci yılımızı kutluyoruz. Şehir gastronomisine katkı sağlamaya devam ederken bölgenin gerçek tatlarını lezzetseverler ile buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.