Demir eksikliğinin zararları

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Sık sık hastalanıyorsanız, dikkat eksikliğiniz varsa, kendinizi huzursuz ve sinirli hissediyorsanız demir eksikliğiniz olabilir. Peki, bağışıklık sistemimizi ayakta tutan, tepeden tırnağa tüm vücudumuzu koruyan bu minerali nasıl yeterli seviyeye getirebiliriz?

Demir, kan dolaşımıyla bütün vücudumuza oksijen taşır ve metabolizmamızın çalışmasını sağlar. Bağışıklık sisteminde görevli olan enzimlerin aktifleşmesi için gereklidir. Vücudumuzda demir seviyesi yeterli olursa, çabuk hastalanmayız, hastalandığımızda da kolay iyileşiriz. Metabolizmamız hızlanır ve kilomuzu daha kolay kontrol ederiz.

DİKKAT EKSİKLİĞİ YAPAR

Demir eksikliği aneminiz varsa çabuk sinirlenebilir ve huzursuzluk hissedebilirsiniz. İştahınız azalır, sık sık hastalanırsınız ve iyileşme süreci gecikir. Yutma güçlüğü çeker, çevreye uyum sağlamakta zorlanır, dikkat eksikliği, konsantrasyon ve uyku bozuklukları da ortaya çıkabilir. Cilt yapısında, tırnaklarda ve saçlarda bozulmalar meydana gelir. Demir ihtiyacımızı, besinlerin içinden doğal olarak almalıyız. Demir gereksinimimiz arttığında besinlerden aldığımız demirin emilimi de bir miktar artar. Diyetle aldığımız demirin faydasını artırmak için dikkat etmemiz gereken noktalar var.  

l Çok kepekli tahıllar yememeliyiz. Tahıllarda bulunan fitatlar belirli miktarın üzerine çıkarsa, demirin vücudumuza alınıp kullanılmasını engeller.

l Doktor tavsiyesi olmadan kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineral takviyelerini yüksek miktarda kullanmamalıyız. Bunlar demirle birleşip vücudumuza faydalı olmasına olanak kalmadan atılırlar.

l Yiyecekleri yavaş yemeli ve iyi çiğnemeliyiz. Mide salgımız demirin vücuda kolay alınmasını sağlar.

l Yemeklerle birlikte zengin C vitamini kaynağı olan çiğ sebze ve taze meyve yemeliyiz. Yemeklerle birlikte aldığımız, askorbik asit (C vitamini) demir emilimini kolaylaştırır. C vitamini bitkisel demirin faydasını 2-3 kat artırır.

l Diyette posanın fazlalığı demirin faydasını azaltır. Fakat posayla C vitamininin alınması posanın olumsuz etkisini kırar. 

l Bağırsaklarınızda herhangi bir problem varsa, emilim bozukluğu söz konusuysa demir emilimi güçleşir.

l Proteinden yetersiz beslenme sonucunda da emilen demir oranı azalır.

l Yemekle birlikte çay, kahve, kola tüketirseniz yiyeceklerdeki demirin faydası azalır.

ÇAYI YEMEKTEN 1 SAAT SONRA TÜKETİN

Gerek miktar gerekse emilim kolaylığı yönünden en iyi demir kaynağı etlerdir. Kırmızı etin demir içeriği beyaz etten yüksektir. Bunun yanında yumurta, üzüm, pekmez, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık susam gibi yiyecekler demirden zengindir.

l Kahvaltıda 1 adet yumurta tüketin.

l Haftada 1-2 gün kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller tüketin.

l Her gün 1-2 tatlı kaşığı pekmez veya tahin pekmez tüketin.

l Öğlen veya akşam yemeklerinde bir miktar et olmasına özen gösterin.

l Yemeklerinizde yeşil yapraklı sebzeler her zaman olsun.

l Her gün küçük bir avuç fındık, badem, ceviz yemeye özen gösterin.

l Çay ve kahveyi mutlaka yemekten 1 saat sonra tüketin.