Dede Efendi Beste Yarışması'nda ödüller sahibini buldu

Fatih Belediyesi, Dede Efendi ve Tanburi Cemil Bey'e ithafen düzenlediği beste yarışmasının ödül törenini gerçekleştirdi.

Fatih Belediyesi, Türk müziğinin Fatihli saygın isimleri Dede Efendi ve Tanburi Cemil Bey'e ithafen düzenlediği beste yarışmasının ödül törenini gerçekleştirdi.

Fatih Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Bestekâr ve Musiki sanatçıları Birol Yayla, Fatih Salgar, Fikret Karakaya, Hasan Esen, Mehmet Güntekin, Özata Ayan ve çok sayıda musiki sever katıldı.

Programda kemençe, kanun, keman, viyolonsel, ney, tanbur, ud ve ritim enstrümanlarını çalan sanatçılar, Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Güntekin liderliğinde bir araya geldi. Türk musikisinde iz bırakmış Dede Efendi ve Tanburi Ceil Bey'in anısına düzenlenen bu etkinlikte dereceye giren bestekarların eserleri solistler Canan Sezgin Geylan, İbrahim Suat Erbay ve Aybige Demir Okan tarafından seslendirildi. Saz eserleri ise Taner Sayacıoğlu, Lütfiye Özer, Ege Yıldız, Şükrü Özoğuz, Volkan Ertem, Murat Bağdatlı, Hüseyin Özkılıç ve Mert Nar'dan oluşan topluluk tarafından icra edildi.

GENÇLERİN İLGİSİ BÜYÜK MEMNUNİYET VERİCİ

Yarışmada neticesinde sözlü eserlerde Ufuk Yürüç (Segâh Beste), Erol Başara (Ferahnâk Satranç Beste), Semih Özdemir (Acemkürdi Murabba Beste); saz eserlerinde ise Oğuz İmrak (Ferahnâk Saz Semâîsi), Özdemir Hafızoğlu (Hicazkâr Saz Semâîsi), Hasan Soysal (Dilkeşîde Peşrevî) ödüle değer bulundu.

Ödül töreninde konuşan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Fatih, kültür ve medeniyetimiz açısından eşsiz bir ilçe. Fatih bizim ruh kökümüz. Medeniyetimizin neşvünema ettiği yer burası. Bu zenginliğin gelecek nesillere duyurulması ve klasik sanatlarımızın yeni nesiller tarafından da bilinmesi, icra edilmesini teşvik etmek açısından bir yarışma düzenleyebilir miyiz diye düşündük. Buna ne kadar ilgi gösterileceğini bilmiyorduk. Bu yarışmayı inşallah geleneksel hale getiririz. Bu yarışmaların çoğalması yeni nesilden bu konuda çalışan arkadaşlarımıza da teşvik haline döner umudundayım" dedi.

AMACIMIZ TÜRK MUSİKİSİ ALANINDA BESTECİLİK FAALİYETLERİNİ CANLANDIRMAK

Hayatlarını kültürün ve sanatın merkezi Fatih'te geçirmiş olan büyük değerleri anmak amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini belirten Turan, "Amaçlarımızdan biri Türk musikisi alanında bestecilik faaliyetlerini canlandırmak, Türk musikişinaslarını geleneğe dayalı formlarda eser bestelemeye ve yeni form arayışlarına teşvik etmek ve Türk müziği kültürüne nitelikli eserler ve muhtemel yeni formlar kazandırmak. Bir diğer amacımız da, hayatlarını, burada, kültürün ve sanatın merkezi olan Fatih'te geçirmiş büyük değerlerimizi, sanatkârlarımızı anmaktır." şeklinde konuştu.