Akşam Cumartesi
Ülkemizde sosyal devlet anlayışını hayata geçiren en köklü kurum olan Darülaceze, 10 ay önce temelleri atılan ve yapımı büyük ölçüde tamamlanan Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri Projesi'nin heyecanını yaşıyor. Bu özel çalışma daha tamamlanmadan İngiltere'de düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde (International Property Awards)'nde, "En İyi Kamu Hizmeti Mimarisi" kategorisinde ödül kazandı.
Projenin ödül aldığı, International Property Awards, kapsamında en önemli bölgesel kategori olarak kabul edilen European Property Awards (EPA) ödülleri 26 yıldır düzenleniyor. Avrupa'da ticaret ve konut alanında yapılan projelere verilen EPA ödülleri, çeşitli kategorilerde en iyi seçilen projelere Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'ne katılma şansı da sunuyor.
Arnavutköy'de inşaatına devam edilen ödüllü proje Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri ile ilgili konuşan, Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Proje, bu ödülle Darülaceze'nin bir üst yarışma olan Uluslararası kategoriye de katılma hakkı kazandığının müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 2022 yılı Mayıs ayında temeli atılan ve yapımında sona yaklaşılan proje Arnavutköy Yassıören Mahallesi'nde hayata geçiriliyor. Ödül sonrası basınla buluşan Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci,
"Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 12 aylık süre dolmadı, daha iki ayımız var. İnşallah, Cumhurbaşkanımızın söylediği 12 ay süre içerisinde burası bitecek ve inşallah on binlerle birlikte burayı açacağız" dedi.
BURADA KİMSE YALNIZ KALMAYACAK
Cebeci, ödülün tesadüfi olmadığına dikkat çektiği konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bu projenin ruhu, bu projenin mahiyeti zaten kendini ortaya koyuyor. Uluslararası bir mimarlık şirketi, kaliteli bir proje ortaya koydu. 70 küsur kişiden oluşan bir jüri heyeti İngiltere'de, Londra'da bu projeyi değerlendirdi. Dünyanın herhangi bir ülkesinde Amerika'sı, Çin'i, Rusya'sı dahil bu çapta bir proje yok. O jüri heyeti rastgele böyle bir hediyeyi Darülaceze'ye vermedi. İnşallah önümüzdeki aylarda arkadaşlarımızla, emeği geçenlerle beraber gidip Londra'da bu ödülü bizzat alacağız."
İngiltere'de ve Japonya'da 'Yalnızlık Bakanlığı' kurulduğunu hatırlatan, o ülkelerde intihar oranlarının yükseldiğine dikkat çeken Cebeci, bu proje ile yalnızlıkların giderileceğini söyledi. "İnsanlar genç veya ileri yaşta, dezavantajlı olabilir, kendine yetemeyebilir, burası onlar için de var. Sadece belli yaştan sonrakiler için değil bu sosyal hizmet şehri. Zaten çocukluktan her yaş grubuna, dezavantajlı, kendine bakamayan insanlara kucak açan bir kurum Darülaceze." diyen Cebeci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"128 yıl önce Sultan Abdülhamid Han'ın yaptığı bu milletin, ümmetin, insanlığın hizmetine sunduğu Darülaceze kurumunu aşacak bir proje, geçen asırda yapılamamış. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve öngörüsünde Allah'ın izniyle gelecek asırlara hitap edecek Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri projesinin de dünyada bir benzeri yok. Dünyanın hiçbir yerinde buna benzer bir çalışma yapılmamış."
DEMANSLILAR İÇİN AYRI BÖLÜM
Huzurevlerinin devlete ait olanları ve özel sektör tarafından hizmet verenleri bulunduğunu belirten Cebeci, Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Bu tip hizmetlerin para kazanma düşüncesi ile değil vakıflar, yerel yönetimler ve devlet kurumları tarafından verilmesi gerekir. Çünkü para düşüncesi ile yapıldığında bir takım şeylerde kısıtlamaya gidilebiliyor. Ama hedef insanlığa, mağdur insanlara iyi hizmet vermek ise bu tür kısıtlamalar sözkonusu olmuyor. Yine bir takım huzurevleri mekân olarak dar alanlarda olabiliyor. İnsanlar zaten dar alanlarda yaşadığında depresyona giriyor. Pandemi döneminde mekânımız elverişli olduğu için Darülaceze'de bu anlamda bir sıkıntı yaşanmadı. Sürekli doktor, hemşire ve sağlık personeli bakım verdiği için de covidden kaybımız olmadı. Yapımı devam eden Sosyal Hizmet Şehrimizde de psikologlar, sosyologlar yer alacak. Hatta Gerontoloji bölümü oluşturalım dedik. Üniversiteler öyle bir şeye cesaret edemediler. Ama Demanslı hastalara bakım sağlama konusunda da eğitimler vermeyi istiyoruz. Alzheimer ve Demanslıları başlangıçta almıyorduk. Ama yaşlandı, orada demans, Alzheimer oldu onların bakımını sağlıyorduk. Sosyal Hizmet Şehrimizde ise Demanslılar için özel bir bölüm de olacak. 1300 kişiye hizmet vermesini planladığımız projede ilk etapta 900 kişinin kalacağı alan bitirilecek. Bazen insan kalabalıklar içinde de yalnız hissedebiliyor. Tatile giderken ya da devremülkte yaşıyorsanız dostlarınızla aynı zamana denk gelip onlarla hoş vakit geçirmeyi planlarsınız. Burası da öyle olacak. İnsanlar aynı yaş, meslek grubu ve sosyal statüden arkadaşlıklar kurabilecekleri ortamlar oluşturulacak."
DARÜLACEZE SOSYAL HİZMET ŞEHRİ'NDE NELER OLACAK?
Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri projesinde; sağlıklı veya yatağa bağımlı kişiler ile koruma altındaki çocuklar için oluşturulan özel yaşam alanları, sanatçı ve sporcu merkezinin de yer alacağı 23 blok, 1068 yatak kapasiteli tesis, 150 bin metrekarelik alanda kurulacak, meydanda ise köy kahvesi, restoran, 500 kişilik cami ile aynı bahçe içerisinde kilise ve havra da yer alacak.