D vitamini ihmale gelmez

D vitamini başta kemik sağlığımız olmak üzere pek çok açıdan vücudumuzda önemli işlevleri olan önemli bir vitamin.

NİL GÜRHAN ŞAHİN / nil@nildiyet.com

Güneşten hem faydalanmak hem de zararlarından kaçınmak için, her gün en az 15 dakika direk güneş ışığı görmemiz yeterli.

Bütün yaz güneş görmüş, bol bol güneşlenmiş olsanız bile, vücudunuzda D vitamininin sağlıklı ve yeterli ölçüde olması için her gün 15 dakika direk güneş ışığına çıkmamız gerekir. Çünkü D vitamini her gün almamız gereken her gün ihtiyacımız olan bir vitamin. Evde zaman geçirdiğimiz bu günlerde; balkona ve ya bahçeye çıkma imkânımız yoksa günlük D vitamini takviyesi almalıyız. Güneşle direk temas olursa D vitamini sentezlenmesini sağlanır.

Güneşlenme cam arkasından olmamalı. Yaz aylarında güneşle buluşma daha sık gerçekleştiği için, yeterli D vitamini sentezlemek daha kolaydır. Fakat cilt sağlığı için güneşin dik geldiği öğlen saatlerinin tercih etmeyin.

Vücudumuz için gerekli olan D vitamininin en önemli kaynağı derimizin güneş ışığı ile temas etmesi. D vitamininin besinsel kaynağı yok denecek kadar az. Dolayısıyla her gün en az 10- 15 dakika direk güneş ışığı görmemiz gerekir. uzun süre güneşte kalmamızın faydası değil ciddi bir şekilde zararı var.