MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
TEKFEN FİLARMONİ'DEN, İSTİKLAL MARŞI'NA GÖRKEMLİ KONSER
Tekfen Filarmoni, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünü çok özel bir konserle kutlamaya hazırlanıyor. İstiklal Marşımızın bilinmeyen yönlerini anlatan konser, 25 Ekim'de CSO Ada Ankara'da gerçekleşti. Aynı konser bugün İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde dinleyicilerle buluşacak. Konserde, Kurtuluş Savaşı sürerken açılan yarışmaya başvuran ve notalarına ulaşılabilen 55 besteden 11'inin yer aldığı bir seçki de 100 yıl sonra ilk kez yeniden icra edilecek. Sanat, tarih ve coşku dolu konserin biletleri ise Türkiye'nin online etkinlik biletleme şirketi Biletinial'da satışa çıktı.
Sahnede 120 kişinin yer alacağı görkemli temsilde kendi alanlarında ülkemizin en saygın ve sevilen sanatçıları yer alacak. Milli Marş'ın öyküsünü Afife Jale Ödülü adayı tiyatro yönetmeni Yiğit Sertdemir sahneye uyarlarken, Meclis'teki hararetli tartışmaları, Tunalı Hilmi ya da Garp Ordusu Erkan-ı Harbiyesi Komutanı İsmet (İnönü) Bey'in sözlerini ise sevilen tiyatrocularımız Ceyda Düvenci, Mert Fırat ve Yiğit Sertdemir canlandıracak. Ses sanatçıları olarak şef Masis Aram Gözbek yönetiminde MAGMA Filarmoni Korosu ve Ankara Operası solist sanatçısı tenor Faik Mansuroğlu'nun yanı sıra, saz heyetini oluşturacak ülkemiz önde gelen saz ustaları Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud) ile Ercan Irmak (ney)'ın eşlik edeceği Sumru Ağıryürüyen sahnede olacak.
BİR İDEALİN PEŞİNDE: ATATÜRK VE ALACA HÖYÜK SERGİSİ AÇILDI
Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıdı. Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum'da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergileniyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın işbirliğiyle Cumhuriyet'in 100. yılına özel hazırlanan Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük sergisinin açılış tarihi olarak Ankara'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edildiği gün olan 13 Ekim seçildi. Sergi 13 Ekim 2023 - 10 Mart 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Müzesi'nde ücretsiz ziyaret edilebilir.
Türk arkeologlar tarafından bilimsel yöntemlerle yapılan Alaca Höyük kazılarında açığa çıkarılan ve Hatti uygarlığına ait, son derece zarif işlenmiş gümüş kakmalı tunç geyik ve boğa heykelleri, güneş kursları, idoller, altın takılar, testiler, kadehler ile Anadolu'da Hattiler sonrası tarih sahnesine çıkan Hititlere ait arkeolojik eserlerin yer aldığı sergi Yapı Kredi Kültür Sanat'ın üç katına yayılıyor. Serginin ilk katında Atatürk'ün isteğiyle satın alınan ve Alaca Höyük kazılarının ilk yıllarında kullanılan bir dekovil (vagon) ziyaretçileri karşılıyor. İkinci katta Cumhuriyet Dönemi Türk arkeolojisinin gelişimi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Anadolu'da ve Trakya'da yürütülen arkeolojik araştırmalar, Çorum/Alaca Höyük yerleşiminin kültür katmanlarıyla Kızılırmak Kavisi içindeki Hatti dünyasının etkileyici ortak kültürü ziyaretçilere aktarılıyor. Üçüncü katta ise Hititlerin Alaca Höyük anıtsal mimarisinde ve heykeltıraşlığında ulaştıkları sanat düzeyi, gündelik ve sosyal yaşama dair buluntular tematik bölümler halinde sunuluyor.
TÜRKİYE'NİN YÜZYILLIK TOPLUMSAL DEĞİŞİMİ SALT'TA
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, Cumhuriyet'in 100. yılında, 20. yüzyıl Türkiye'sinin ekonomik, toplumsal ve kültürel dönüşümlerini çok yönlü okumalarla ele alan bir dizi program gerçekleştiriyor. Farklı alanlardan akademisyen ve araştırmacıların katkılarıyla hazırlanan programda, Salt'ın sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında erişime sunduğu arşivler üzerinden kurgulanan konuşmalar, film gösterimleri ve yazı dizisi yer alıyor. 2023 yılı boyunca devam edecek programlar Türkiye'nin yüzyıllık kültürel birikimi ile toplumsal değişimlerin izini sürüyor. Program kapsamında Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Ekin Akşit, 9 Kasım Perşembe günü saat 18.30'da Salt Galata, Atölye II-III'te "Enstitüler ve Bir Fikrin Toplumsal İnşası: Geçiş Yıllarında Cumhuriyetin Eğitim Yoluyla Tesisi" başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Akşit, konuşmasında Türkiye'nin kuruluş döneminde Cumhuriyet fikri ve değerlerini topluma yaymak amacıyla benimsenen eğitim stratejilerini değerlendirecek.
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI'NDAN ÖZEL SERİ
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Cumhuriyet'in kuruluş dönemi ve 100 yıllık tarihine ilişkin kitaplardan oluşan özel bir 100. Yıl Serisi hazırladı. Seride Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat yazdığı kitapların yanı sıra Atatürk'e dair hatıralar, Türkiye ve Kurtuluş Savaşı tarihine ilişkin çalışmalar ve Cumhuriyet tarihine iktisat, antropoloji, dış politika gibi farklı perspektiflerden bakan araştırmalar yer alıyor. 100. Yıl Serisinde; Gençler için Fotoğraflarla Nutuk / Mustafa Kemal Atatürk, Geometri / Mustafa Kemal Atatürk, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal / Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk – Kurucu Felsefenin Evrimi / Zafer Toprak, Atatürk Hakkında Hatıralar Belgeler / Afet İnan, Atatürk'ün Sırdaşı Kılıç Ali'nin Anıları / Derleyen: Hulûsi Turgut, Cumhuriyet ve Antropoloji / Zafer Toprak, Cumhuriyetin İlk Sayımı – 1927 Nüfus Tahriri, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti / Özer Ozankaya, Hasan Âli Yücel ve Türk Aydınlanması / A. M. Celâl Şengör, Kısa Türkiye Tarihi / Sina Akşin, Kurtuluş Savaşı Tarihi / Celâl Erikan (Hazırlayan: Rıdvan Akın), Türkiye'nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi / Şevket Pamuk, Atatürk Anadolu'da 1919-1921 / Tevfik Bıyıklıoğlu (Yayına hazırlanıyor), Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar / Gürbüz Tüfekçi (Yayına hazırlanıyor) ve Cumhuriyetin Dış Politikası 1923 – 2023 / Hazal Papuççular (Yayına hazırlanıyor) eserleri yer alıyor.
CSO ADA ANKARA CUMHURİYET'İ ÇOCUKLARLA KUTLAYACAK
CSO Ada Ankara Cumhuriyet coşkusunu çocuklarla kutlayacak. Minikler 29 Ekim'de gerçekleşecek "Yaşasın Cumhuriyet" etkinliğinde drama eğitmenleri Kubilay Karaburçak ve Şeyma Sağlam ile birlikte Cumhuriyet Bayramı'nın anlam ve önemini drama ve canlandırmalarla öğrenecek. Çocukların; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesi, grup bilinciyle hareket etmesi, yaratıcı hayal gücünü kullanması, grupla beraber doğaçlama yapma ve tartışma becerisini güçlendirmesi gibi kazanımların olacağı etkinlikte çocuklara Cumhuriyet Bayramı bilinci de aşılanacak. Türkiye'deki ilk ve tek bebek ve çocuklara yönelik klasik müzik topluluğu BabyConcerts ise, 4 Kasım'da vereceği konserin temasını Cumhuriyet'e ayırıyor. Didem Karakaya flüt, Kasia Özdemir keman, Feride Berin Varol'un çello enstrümanlarına ses verdiği, balerin Olga Yürükoğlu ve İbrahim Barulay'ın anlatıcı olarak yer aldığı konserde çocuklar, 100 yıllık Cumhuriyetimizin kuruluşuna küçük Efe ile beraber tanık olacak.
"TÜRKİYE YÜZYILI"NA YARAŞACAK KUTLAMALAR İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN
İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet'in 100. yılının "Türkiye Yüzyılı"na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleyecek.Türkiye'nin sağlıktan eğitime, teknolojiden savunma sanayine, dış politikadan kültür ve sanata kadar birçok alanda ivmelenen başarısı duyurulacak. Etkinlikler kapsamında, Türkiye'nin 100 yıldaki kazanımları teknolojinin son imkânlarının kullanıldığı çeşitli dijital sergiler ve üç boyutlu gösterilerle anlatılacak. İstanbul Boğazı'nda 2023 dron ve havai fişek gösterisi ile görsel şov gerçekleştirilecek. 29 Ekim'de İstanbul Boğazı'nda hareket edecek yüzer iskelede de LED ekranlarda gün boyu 100. yılın önemli projeleri, eserleri sergilenecek. Bu etkinlikler, İstanbul'un önemli merkezlerine kurulacak seyir alanlarından da vatandaşlar tarafından takip edilebilecek. Özel ışık gösterilerin yapılacağı tarihi mekânlarda 100. Yıl Marşı yankılanacak. Atatürk Kültür Merkezi'nin önüne kurulacak "Maziden Atiye Türkiye Yüzyılı" gösterim alanında, geçmişten bugüne Türkiye Yüzyılı vizyonu interaktif ve teknolojik bir deneyimle vatandaşların beğenisine sunulacak. Ayrıca, İstiklal Caddesi girişinde de "Türkiye Yüzyılı Enstalasyonu" ile 100. yıl içerikleri dev ekrandan seyircilerle buluşacak. "Cumhuriyetin Sesi, Cumhuriyetin Rengi" etkinliği ile de Galata Kulesi, Haydarpaşa Tren Garı, Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası), Etnografya Müzesi, Saat Kulesi, Dolmabahçe Sarayı gibi tarihi mekânlar ile Efes Antik Şehri, Kapadokya gibi turistik mekânlar özel ışık gösterileriyle renklendirilecek. Bu mekânlarda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına özel bestelenen "100. Yıl Marşı" ile yankılanacak. Yurt dışında da büyükelçiliklerce çeşitli kutlamalar yapılacak.
ÖZEL ÜÇ GÖSTERİYLE "1923" SAHNEDE!
Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak hazırlanan, 25. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Haldun Dormen Özel Ödülü'ne layık görülen dev prodüksiyon 1923 Zorlu PSM'de tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Dans koreografileri, canlı orkestra kullanımı dönem kostümleri ile Cumhuriyet coşkusunu yaşatan 1923 müzikali, Cumhuriyet Bayramı'na özel üç gösterimiyle 28-29 Ekim tarihlerinde tiyatroseverleri zaman yolculuğuna çıkaracak ve sezon boyu Zorlu PSM sahnesinde izleyicilerle buluşacak. Başrollerinde başarılı oyuncular Kerem Alışık, Özge Özder ve Ece Dizdar'ın yer aldığı müzikal Milli Mücadele ile başlayarak Cumhuriyetin kuruluş sürecini anlatan, sahnelenen en büyük tiyatro prodüksiyonlarından biri. Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde seyirci ile buluşacak olan oyun, 28 Ekim'de saat 15.30 ve 20.00'da; 29 Ekim'de ise 15.00'da sahnede olacak.
ATATÜRK'ÜN AZ BİLİNEN FOTOĞRAFLARI BU SERGİDE
Memorial Sağlık Grubu'nun, Cumhuriyetin 100. yılında ev sahipliği yapacağı "CUMHURİYETİN 100'ü" sergisi, Atatürk'ün, Türkiye'nin dört bir yanına gerçekleştirdiği ziyaretler ve günlük yaşamından kesitlerle tarihe ayna tutuyor. Sergi, 57 yıllık ömrünün her nefesini vatanı için harcayan, son nefesine kadar kararlılık ve azimle yeni bir ülke inşa eden Atatürk'ün 1915'ten 1937'ye az bilinen fotoğraf karelerini, tarihin derinliklerinden günümüze taşıyor. 26 Ekim-20 Kasım 2023 tarihleri arasında Memorial Bahçelievler Hastanesi Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek olan "Cumhuriyetin 100'ü" sergisiyle sanatseverler; Türkiye'nin 100 yıllık birikimini keşfedecek, Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilanından önceki dönemlerinden izlenimler edinecek ve Cumhuriyet sonrasındaki günlük yaşamından kesitlere tanık olacak.
SON AKŞAM YEMEĞİ VİZYONDA
Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının destekleriyle çekilen "Son Akşam Yemeği" de Cumhuriyet'in 100. Yıl kutlamalarında sinema perdesine yansıyan önemli bir yapım. Bir asırlık Cumhuriyetimizin kuruluş öyküsünü mutfaktakilerin yani halkın gözünden anlatan "Son Akşam Yemeği" filmde Onur Tuna Mustafa Kemal Paşa'yı, Pelin Akil de Latife Hanım'ı canlandırıyor. Engin Şenkan ve Azra Aksu'nun Ahir Usta ve torunu Elif olarak başrolleri paylaştığı filmde Necip Memili, Aslı Tandoğan, Mustafa Kırantepe, Yasemin Baştan, Cemal Hünal, Nehir Gökdemir ve Tuğba Daştan gibi oyuncular da rol alıyor.
Filmin konusu kısaca şöyle: 28 Ekim 1923'te Çankaya Köşkü'nde, ülkenin kaderini değiştirecek kararlara imza atılmak üzeredir. Akşam verilecek yemek için mutfakta hummalı hazırlık devam ederken, köşkün yaşlı yamağı Ahir'e köyden bir ziyaretçi gelir. Çankaya Köşkü'nün üst katında yeni bir yönetim şekline geçiş tartışılıyordur ve ertesi gün Cumhuriyet ilan edilecektir. Köşkün mutfağında ise aşçıdan yamağa tüm çalışanlar hüzün ve mutluluk dolu bu yirmi dört saate şahitlik edecektir.
Yapımcılığını CineGenna Pictures'ın, yaratıcı yapımcılığını Esra Seyrekbasan'ın üstlendiği, hazırlık çalışmaları yaklaşık iki yıl süren bu özel projenin senaryosunu Ayla Hacıoğulları ile Vilmer Özçınar kaleme aldı. Filmin yönetmeni ise Levent Onan.