Couture mayonun efendisi

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Mayo tasarımcısı Cihan Nacar ile markasının yola çıkış hikâyesini ve ezber bozan mayo tasarımlarını konuştuk. Başarılı tasarımcıyla bir araya gelmişken erkeklerin gardırobunda bulunması gereken parçaları sorduk.  

Cihan Nacar ve markanın kuruluş hikâyesini sizden dinlemek isteriz?

İspanya’da tasarım eğitimi aldıktan sonra İstanbul’a dönüp birçok mayo markasına koleksiyon danışmanlığı yaptım. İnsanların kafasındaki ‘mayo sadece denizde giyilir’ algısını değiştirmeyi amaçlayan bir marka oluşturma fikriyle yola çıkıp 2013 yılında CİHAN NACAR markasını kurdum. Mayoyu dış giyimleriyle kombinleyip günlük hayata taşımak isteyen kadınlar en büyük motivasyonum oldu . Enerjik, şık, çalışmayı ve gezmeyi seven şehirli kadına hitap eden bir marka olma yolunda ilerliyoruz.

Ezber bozan ve ikonik mayolar  tasarlama fikri nasıl gelişti?

Mayo algısı çok değişti. Mayo artık sadece denizde kullanılan bir giysi değil. Günlük hayatta, gece hayatında, sahnede hatta düğünlerde bile karşımıza çıkan ve çok amaçlı kullanılan bir ürün grubu oldu. Ben de başından beri tüm mayo koleksiyonlarımı bu değişimi baz alarak hazırlıyorum. Bilindiği gibi son dönemlerde moda sektöründe gündüzü geceye taşıma fikri çok hakim. Ben de bu fikri bir adım öteye taşımak üzere yola çıktım ve tamamı el işçiliğinden oluşan, daha önce hiç yapılmamış bir Couture Mayo koleksiyonu hazırladım.  

Markalara koleksiyon hazırlıyorsunuz, bu işbirliklerinizin kendi markanıza katkıları ne oluyor?

Uzun zamandır birçok mayo markası ile iş birliğimiz oldu. Büyük ve kurumsal firmalarla çalışmak işlerin nasıl ilerlediğini öğrenmeniz açısından çok faydalı oluyor kuşkusuz. Bireysel başarılardan daha zor bir konu varsa oda ekip başarısıdır. Ekip ruhu ile hareket etmek bu iş birliklerinin bana kazandırdığı en önemli ayrıntı oldu. Şimdi kendi ekibime de bu fikri aşılamaya özen gösteriyorum. 

Tasarımlarınızda vazgeçemediğiniz detaylar var mı? 

Renk ve desenden asla vazgeçemiyorum. Tasarımlarımda benim için en önemli şey özgün ve mükemmeliyetçi kalıpların desenler ve doğru renklerle buluşması. Maskülen çizgileri feminen detaylarla birleştirmeyi seviyorum. Güçlü ve özgüvenli kadınlardan ilham aldığım için tasarımlarımın onlara yakışacak güçte olması benim için çok önemli. Bu yüzden tasarımlarımda farklı desenlerden, neon renklerden ve özgün kalıplardan vazgeçmiyorum. Cihan Nacar Beachwear kadını kendini her an güvende ve iyi hissetmeli. Bu nedenle doğru bir kalıp ve trendleri belirleyen renkler tasarımlarımın olmazsa olmazı.

Kişisel tarzınızı ve kombinlemeyi sevdiğiniz star parçalarınızdan bahseder misiniz?

Her geçen yıl daha minimalist parçalar tercih eder oldum fakat tasarımlar veya ürünler üzerindeki özel dokunuşlar onları tercih etmem adına etkili oluyor. Star parça olarak, üst gruplardan trikolar aksesuarlardan da ayakkabı.

Erkek koleksiyonu hazırlamayı hiç düşündünüz mü?

Tamamen farklı bir fokus ama moda tasarımcısı olarak deneyimlemek istediğim başlıklardan biri. Şimdilik tüketici tarafında olmanın tadını çıkartıyorum.

ERKEKLER İÇİN ZENGİN TRİKOLAR

Peki mayo seçiminde erkekler nelere dikkat etmeli?

Mayonun kumaşının çabuk kuruyan türden olması önemli  bir de erkekler bacak boylarına göre doğru uzunlukta mayo veya şort tercih etmeliler.

Sonbahar-Kış sezonu erkek stilleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu sezon zengin triko çeşitleri erkekler için çok ideal. Ayrıca geçen yıldan devam eden oversized dış giyim kaban ve trençkotları oldukça başarılı buluyorum.

Sizce bir erkeğin gardırobunda olması gereken temel  parçalar nelerdir?

Beyaz gömlek modelleri, siyah ve lacivert blazer ceket, chino pantolon, yıkamasız sade denimler, ince V yakalı trikolar, trençkot ve kaz tüyü montlar, spor beyaz ayakkabı ve klasik loaferlar ilk aklıma gelenler arasında. 

Ekibinizde kadınlarla mı erkeklerle mi çalışmayı tercih ediyorsunuz?

Bugüne kadar ağırlıklı olarak  erkeklerle çalıştım. Herhalde  tasarım sürecinde bu şekilde  daha özgün olabiliyorum.

Erkekler kadınlara neden mayo veya bikini hediye almıyorlar sizce?

Aslında çok güzel bir soru, ben de bu konunun önünü açmamız gerektiğini düşünüyorum. Bence bizim tarzımızda bir markadan mayo veya bikini gibi alternatif bir hediye almak fark yaratabilir.