LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr
Stres, vücudun değişime ve meydan okumaya verdiği tepkidir ve her insanın farklı stres tepkileri ve stres etkenleri vardır. Örneğin, üç yaşındaki bir çocuk ayakkabılarını bağlamaya çalışırken tedirgin olabilir veya doktora gitme konusunda endişelenebilir.
Yetişkinlerde strese örnek olarak iş durumları, gelecek kaygısı ve çocuk bakımı gibi sorunlar gösterilebilir. Bir kişi olumsuz stres yaşadığında, vücudu algılanan bir tehdide tepki verir ve çaresizlik, korku ve çaresizlik duyguları ortaya çıkabilir. Daha önce stresli bir durumda olduğunuz bir durumu düşünün; nefesiniz hızlanıyor, kaslarınız geriliyor veya yüzünüzden ter damlıyor. Bu fiziksel reaksiyonlar, beynin stresli durumu ve duyguları işlemesi ve ardından vücudunuzun otonom sinir sistemini harekete geçirmek için sinyaller göndermesi nedeniyle oluşur.
Egzersizle uyarılan hormonlar olan endorfinler vücuttan salındığında ruh hali düzelebilir.
Ebeveynler fiziksel aktiviteye girdiklerinde, çocuklara iyi davranışlar için rol model olurlar ve çocuklarına duygusal başa çıkma stratejilerini öğretmenin en güzel yolunu göstermiş olurlar. Örneğin, çocuğunuz bir olay hakkında kızgınsa, sakinleşmesi ve duygularını açıklaması ve kabul etmesi için ona zaman tanıyın. Böylece onlarla birlikte hareket ederek güçlü duyguları ve fiziksel stresi atmalarına yardımcı olabilirsiniz. Zıplamak, dans etmek gibi aktivitelerle eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hareketi teşvik etmek için ev işlerini fırsat olarak kullanın: su ile bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak veya evcil hayvanlarla mamalarını vererek ardından oynamak hem sorumluluk duygularını arttırırken hem de vücudun birikmiş stresini serbest bırakmasına yardımcı olur.