Çocukların rüyalarında dev bir tekstil projesi

Ümit TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Tekstil ve moda sektöründeki koleksiyonların ya hikayeleri ya da sosyal sorumluluk içeren konuları oluyor. Genel anlamda tüketiciye bu hassasiyetler yansıtılıyor. Bu hafta tam da böylesi bir projeyi size aktarmak istiyorum...

Bu hafta katıldığım LC Waikiki çocuk koleksiyonu lansmanın da uzmanları, tasarımcıları dinledim ve ortaya çıkan projeden çok etkilendiğimin altını çizmek isterim. Ülkemizde markalaşmanın önemini her zaman konuşuyoruz fakat markalaşmak sadece zincir mağazalar açıp, renkli dekorlarla reyonları süslemek ya da satış odaklı çalışmalara imza atmakla olunmuyor. 

BİLİMSEL ARAŞTIRMA DESTEKLİ

Üstlenilen misyon ve yapılacak vizyoner atılımlar marka değerini çok farklı noktalara taşır. Globalleşmenin ve kalıcı olmanın da yolu zaten bu aşamalardan geçiyor. İsterseniz lafı daha da uzatmadan ülkemizin lokomotif perakende ve moda devi LC Waikiki’nin çocuklar için bilimsel araştırmalarla desteklenen son projesinden bahsedeyim. 

“Mutlu Düşler”le “Uyuyorum, Büyüyorum, Mutluyum”

Çocukların sınır tanımayan rüyalarından ve mutlu, huzurlu bir güne başlamasına yardımcı olan sağlıklı uykunun öneminden hareketle özel bir koleksiyona imza atmışlar. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Çocukların rüyalarından ilham alarak hazırlanan koleksiyonda, uykuya geçiş aşamasında hem kendileri hem de ebeveynleri için daha keyifli bir deneyim yaşamaları adına rüyalarını yansıtan eğlenceli grafiklerin de olduğu bir pijama ve nevresim koleksiyonu ortaya çıkarmışlar. Koleksiyon fikri ortaya çıktığı ilk andan itibaren İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Psikolog Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk ile ortaklaşa bir çalışma yürütülmüş. Yıldız Dilek Ertürk ve ekibi, tekstil alanında Türkiye’de ilk kez çocukların rüyalarına odaklanarak bu çalışmayı gerçekleştirmişler. Betimsel araştırma yöntemi temel alınan bu çalışma projektif bir teknik olan “resim çizme” ve “hikaye anlatma” üzerinden yürütülmüş. Resim çizme sırasında çocuğa yönergeye uygun olarak resimde ne çizdiği sorulup resmi anlatması istenmiş. 

SEKTÖRE DEĞER KATILIYOR

Çocukların çizimlerine birebir ya da temasına sadık kalan çizimlerle hazırlanan bir koleksiyona imza attıklarını vurgulayan LC Waikiki Tasarım Müdürü Mine Güllüdağ ise şunları söyledi: “Çocukların kendi uyku ve rüyalarını aktardıkları çizimlerden hareketle tasarlanan koleksiyon ‘Mutluluk ve Neşe’, ‘Sevilmek ve Güven Duygusu’, ‘Heyecan, Macera ve Yolculuk’, ‘Kurtarmak, Kurtarılmak ve Güçlü Hissetmek’ ve ‘Uyku Ritüeli’ oldu. Sektörümüze değer katan anlamlı ve bilinçli nice nice bu tarz projelerin hayata geçerilmesini ümit ediyor tüm katkı sağlayan LC Waikiki ekiplerini gönülden tebrik ediyorum.”