Çocukların ilk arkadaşları

Çocuklarda arkadaşlık duygusunun başladığı dönem 2,5 yaşından sonradır. Çocuklarımızın daha kolay arkadaşlık kurmaları için anne babaların grup halinde yapılabilecek etkinliklerde onlara rehberlik etmeleri, arkadaşlık ilişkilerinde olası sorunlarda taraf olmamaları ve başka bir çocuğu asla yargılamamaları gerekmektedir.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Araştırmalar gösteriyor ki; Küçük yaşlardan itibaren atılan dostluk tohumları ile çocuklar ilerleyen yıllarda yeni dostluklar edinebilir. Çocuklarda arkadaşlık duygusunun başladığı dönem 2,5 yaşından sonradır. İlk olarak, iki tür yaklaşım gösterilmektedir. Birincisi, arkadaşınızı bunaltacak kadar uzun süre ilgi göstermek, ikincisi ise hiç ilgi göstermemek. Çocuklardan birinin enerjisi çok yüksekse diğeri oldukça sakin ise arkadaşlık ilişki kurmakta zorluk çekiyorlar. Çocukları küçük yaşta çok farklı mizaçlara sahip arkadaşlarla bir arada tutmak çok sağlıklı olmayabilir.

Arkadaşları tarafından kolay arkadaşlık kuran çocuklar hem çok daha kolay kabul görüyor hem de akademik başarı açısından oldukça avantajlı konuma geliyor. Çocuklarımızın daha kolay arkadaşlık kurmaları için anne babaların onlara rol model olmaları, grup halinde yapılabilecek etkinliklerde onlara rehberlik etmeleri, arkadaşlık ilişkilerinde olası sorunlarda taraf olmamaları ve başka bir çocuğu asla yargılamamaları gerekmektedir.

Çocukların arkadaşlıklarını uzun süre devam ettirebilmeleri için anne babaların çocuklarına gençlik yaşamları için belki de en önemli davranışları kazandırmaları gerekmektedir. Selamlaşma, teşekkür etme, vedalaşma, okul öncesi dönemde arkadaşlık isteği bir anda artar. Bu dönemde çocuğun arkadaş olma isteği, arkadaşlığı korumak için göstermesi gereken duyarlılığın önüne geçer. Anne ve babaların çocuklarına 2 yaşından itibaren arkadaşlıklarını sürdürmeleri için gerekli olan nazik tavırları hem sözlü hem de uygulamalı olarak öğretmeleri çok önemlidir.