İnek Sütü: içerdiği proteinlerden bazıları alerjik niteliktedir. Diyetinden inek sütü çıkarılan çocukların; tereyağı, margarin, yoğurt, krema, muhallebi gibi inek sütü içeren ürünler de beslenme programından çıkarılmalıdır.
Yumurta: Yumurta beyazına sarısında göre daha fazla alerjen etki görülür. Yumurta akının 1 yaşından önce verilmemesi ve alerjik reaksiyon meydana geliyorsa en az 6 ay ara verilmesi gerekir. Yumurta alerjisi olan çocuklarda yumurta içeren besinlerde kesinlikle tüketilmemelidir.
Balık: Alerjen etkisi ağza alındıktan birkaç dakika sonra görülebilir. Bazen pişmiş ya da çiğ balığın teması ile birlikte dahi aşırı duyarlı çocuklarda deride lezyonlar, kızarma, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Kabuklu ve Yağlı Kuruyemişler: sık görülen belirtiler; astım, yanak mukozasında kabarma, yutakta görülen ödem, ürtiker, egzamadır. Genellikle etkilerini yenildikten hemen sonra gösterirler. Yerfıstığı alerjisi diğerlerine göre daha erken belirti gösterir ve çoğunlukla yaşam boyu sürer. Ebeveynler, alerji belirtileri ortaya çıkaran gıdaları çocuğun tüketiminden kaçınmalı, eğer bu gıdalar tüketilip, gıda alerjisini gösteren belirtiler ortaya çıkmışsa bir doktor veya sağlık kuruluşuyla temasa geçilerek gerekli testler ve tedaviler uygulanmalı. Çocuğunda gıda alerjisi olduğunu öğrenen ebeveynler etiket bilgisi okuma konusunda da oldukça dikkatli davranmalı. Kazayla alerjen gıdanın içeriğinde yer aldığı ürünün tüketilmesi durumunda erken belirtiler tanımalı, bu durumlarda uygulanacak gerekli davranışları doğru bir biçimde öğrenmeli. Besin alerjilerinde çeşitli diyet tedavi yöntemleri uygulanır.
Eliminasyon Yöntemi: Basit ve çoklu yöntem ile uygulanır. Basit yöntem alerjiye sebep olan yiyeceğin beslenmeden çıkarılmasına dayanırken, çoklu yöntem; büyük bir besin grubu beslenmeden çıkarılırken bu gruba ait besinler yavaş yavaş beslenme progrmına geri eklenir. Alerjen belirti veren besinlerin tüketimi kesilir.
Elemental Diyetler: Besin öğelerinin karışık formlarının karışımından oluşan, sindirimi kolay posasız formlardır. Uygulaması zor bir yöntemdir.