Çocuklar kitabı seviyor

''Kitap okumuyoruz'' klişesini çocuklar değiştiriyor. Sabri Ülker Vakfı Yayınları tarafından FRAM araştırma şirketinin 3-10 yaş arası çocuğu olan 20-55 yaş arasındaki annelerle yaptığı araştırmaya göre çocukların yüzde sekseni kitap okumayı seviyor.

Sabri Ülker Vakfı'nın 2019 yılında kurduğu Sabri Ülker Vakfı Yayınları'nın, çocukların kitap okuma alışkanlıklarını daha iyi anlamak amacıyla gerçekleştirdiği Türkiye Çocuk Kitabı Okuma Alışkanlıkları Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırma, Türkiye temsili 13 ilde 3-10 yaş arası çocuğu olan ve 20-55 yaş arası kitap okuyanlar ya da çocuğuna kitap okuyan 309 anne ile görüşülerek gerçekleştirildi. Çalışmaya göre çocukların çoğunluğunun kitap okumayı sevdiği, ebeveynleri kitap okuyan çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaya daha yatkın olduğu, sesli kitap ve e-kitapların çocuklar tarafından yaygın olarak tercih edildiği gibi çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma, çocukların sesli kitap ve e-kitaplara eskiye göre çok daha alışık olduğu ve ailelerin kitap fiyatlarını zorlayıcı bulduğu gibi önemli sonuçlar ortaya koydu. Aylık ortalama 180 TL'nin çocuk kitabına ayrıldığını gösteren araştırma, önemli bir yüzdelik dilimin satın almak yerine değiş tokuş veya ödünç yoluyla kitap edindiğini gösteriyor.

Kitap Okuma Alışkanlıkları Araştırması'nın sonuçlarına baktıklarında; vakfın ve yayınevinin misyonunun, ebeveynlerin ve çocukların beklentileri ile paralel olduğunu gördüklerini ifade eden Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan şöyle konuştu; "Araştırmaya göre çocukların yüzde 80'i kitap okumayı seviyor. Ne mutlu bizlere ki çocuklara kitap sevgisi aşılamayı misyon edinmiş bir kurum olarak böyle bir sonuçla karşılaştık. Ebeveynlerin de çocuklarına kitap okuyarak kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını geliştirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Yine araştırmaya göre çocuklar hayal gücünü geliştiren, görselleri bol ve yeni şeyler öğrendikleri kitapları keyifle okuyor."

ANNE ÖNEMLİ BİR MODEL

Araştırma annelerin okuma alışkanlığında önemli bir örnek olduğunun altını çiziyor. Annelerin yüzde 92'si genel olarak kitap okuduğunu belirtirken, yüzde 63'ü haftanın en az 3 günü kitap okuyor. Çocukları kadar sık olmasa da annelerin çoğunluğunun kitap okuyor olması çocuklarına iyi örnek olduklarını gösteriyor. Ayrıca, kitap okuyan annelerin çocuklarının da kitap okumayı sevdiği görülüyor. Çocukların hayal gücünü geliştiren, görselleri bol ve yeni şeyler öğrendikleri kitapları keyifle okuduğunu ortaya koyan araştırmada 3-5 yaş arası çocukların favorisinin masal, hikâye ve resimli kitaplar olduğu belirtiliyor. 6-10 yaş arasında ise hikâye ve çizgi romanların çok sevildiği görülüyor. Okul öncesi kitap seçiminde sosyal medya önemli bir kaynak. Araştırmada çocuklarına kitap alırken öğretmenlerin (yüzde 61) ve çevrenin tavsiyeleri (yüzde 51) aileler için genel olarak en etkili kaynaklar olarak belirtiliyor. Çocuklardaki dijitale olan yatkınlık kitap konusunu da olumlu etkilemiş. Çocukların yüzde 37'si telefon ve tablet üzerinden e-kitap okuyor. Ayrıca annelerin yüzde 45'i çocuklarına sesli kitap dinletiyor.

DEĞER KATACAK ESERLER SEÇİLMELİ

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Sabri Ülker Vakfı Yayınları Yayın Danışmanı Prof. Ali Atıf Bir, "Burada önemli olan çocukların hem sevdiği hem de onlara değer katacak kitapları bulmak. Anneler bu kitapları ellerine alıp karıştırdıklarında çocuklarının o kitaba ihtiyacı olup olmadığını, sevip sevmediğini biliyorlar. Çocuk yayıncılığında bu duyarlılığı yakalamak çok önemli. Sabri Ülker Vakfı, Şok marketlerin büyük desteğini arkasına alarak bu alanda başarıyı yakalıyor. Kitap okumak çocuklardaki yaratıclığı artırıyor. Öğrendikleri sözcük sayıları onların gelişimi için çok kıymetli. Özellikle de çocuklar resimli kitaplar seviyor. Biz kitaplarda gıya boyası kullanıyoruz. Bunun da altını çizmek istiyorum. Kitaplar eğlendirici olmalı. Öğretici kitaplar seçmeye özen gösteriyoruz ama çok didaktik onları aileler tercih etmiyor. Ayırca popüler bilim başlığı altında gıda, beslenme ve sağlık alanlarında en fazla tartışılan konulara ışık tutan uluslararası güncel eserleri de Türkçeleştirerek bu alandaki önemli bir açığı kapatıyor. Bu alanda çok sayıda eser olmasına karşın bilimsel içerik yoksunluğu var. Sabri Ülker Vakfı Yayınları tamamen bilimsel referansları esas alıyor" dedi.