Çocuklar kırmızı sınıftan yarına umutla bakıyor

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da hayata geçen ''Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek'' projesi kapsamında kurulan konteyner teknoloji sınıfları ve gezici tırı çocukların eğitimine destek olurken keyifli vakit geçirmelerini de sağlıyor. Çocukların kırmızı sınıf diye adlandırdıkları konteyner teknoloji sınıfları onların yüzlerini güldürürken hayata yeniden umutla bakmaları için güzel bir imkân.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Vodafone Vakfı davetiyle depremden etkilenen Kahranmaraş ve Gaziantep illerini ziyarete gittik. İlk defa gittiğim deprem bölgesinde insanlar normal hayatlarına dönmeye çalışsalar da yaşadıkları o gece hâlâ hafızalarda çok taze. Çocuklar ise hayata sıkı sıkıya bağlanmışlar. Okula gidiyorlar, parkta oynuyorlar ve bölgelerinde kurulan özel etkinlik alanlarında vakit geçiriyorlar. Bu yüzden bölgede çocuklar için yapılan çalışmalar çok önemli. Onlar bu ülkenin geleceği. O yüzden eğitim hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeli hatta mümkünse onlar için daha fazlası yapılmalı. Bu anlamda en önemli adımlardan biri Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından atıldı. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirme hedefiyle başlattıkları "Yarını Kodlayanlar" projesini deprem bölgesine taşıdı. "Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" projesi kapsamında konteyner teknoloji sınıfı ilk olarak Adıyaman'da ardından da bizim de açılışına şahit olduğumuz Kahramanmaraş'ta hayata geçti.

İYİ BİR GELECEK SUNMAK İSTİYORUZ

Önümüzdeki aylarda bu proje Hatay ve Malatya'da da çocuklarla buluşacak. Proje kapsamında ayrıca bir gezici eğitim çadırı da afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret etmeye başladı. Çadırda bilgisayarlar, Makey Makey, Mbotlar, projeksiyon cihazı, Arduino ve STEM setleri, kutu oyunları, kitaplar ile çocukların bir yandan eğitimine destek olunurken, bir yandan da keyifli vakit geçirmeleri sağlanıyor. İlk durağı Kahramanmaraş'ta Kadıoğlu Çiftliği İlkokulu olan çadır, Güzelyurt Nacarlar İlkokulu, Saadet Arifioğlu Ortaokulu, Seyrantepe İlkokulu ve Emiroğlu Bertizler İlkokulu'nu ziyaret edecek. Ardından Adıyaman'da Renzip Köyü'ne gidecek. Ayrıca, liseli gençlere yönelik olarak düzenlenecek "Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu" ile yapay zeka ve diğer teknolojiler kullanılarak afet konusunda çözüm üretilmesi sağlanacak.

Proje hakkında detaylı bilgi veren Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Taha Aydoğmuş, "7 yıldır Türkiye Vodafone Vakfı ile Yarını Kodlayanlar projesini yürütüyoruz. Afetten sonra buradaki çocuklar için bir şeyler yapmak istedik ve bu projeyi 'Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' şeklinde evirdik. Depremden etkilenen çocuklarımızın eğitimi ve geleceği bizim önceliğimiz. Bu projeyle birlikte, çocuklarımızın umutlarını yeniden inşa ediyor ve onlara daha iyi bir gelecek sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda konteyner teknoloji sınıfları oluşturuyoruz. 40 metre kare içinde bilgisayar, masa ve sandalye, 3D kalem, kitap ve kutu oyunları bulunuyor. Normalde biz bu programı 7 ile 14 yaş arasında yaparken burada hedef kitlemiz 5 ile 18 yaş arası. Buradaki çocuklar afetten dolayı bir süre okula gidemedi. Bu açıdan aslında biz tamamlayıcı bir eğitim rolü de üstlendik. Ayrıca onların sosyal hayata dönüşleri ve psikolojik olarak daha iyi hissetmeleri için çeşitli etkinlikler de yapıyoruz. Ritim atölyeleri, masal saatleri, kitap okuma zamanları düzenliyoruz. Bir de gezici çadırımız var. 5, 6 günlük periyodlarla lokasyon değiştireceğiz. Burada gönüllü öğretmenlerimiz var. Sınıflarda kontenjan sınırımız yok. Olabildiğince çocuğa ulaşmak istiyoruz. Yaş gruplarına göre özel programlar hazırladık. Kayıtlar alıyoruz bazen de konteyner kentte duyuru yapıyoruz. Gelmek isteyenler geliyor. Haftanın yedi günü açık. Çocuklarımız da çok heyecanlı. Bizden kırmızı sınıf diye bahsediyorlar. Okulları gibi görüyorlar." şeklinde konuştu.

İYİ Kİ BURAYA GELMİŞLER

Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesi kapsamında Kahrammaraş'ta bir araya geldiğim çocuklar da böyle bir imkâna sahip olabildikleri için çok mutlu olduklarını dile getirdiler.

Yağmur Şahin, 9 yaşında: "Depremden dolayı okula başlayamadım. Ama burada mutluyum. Çok güzel aktiviteler yapıyoruz. Öğretmenlerimiz çok iyi. Ritim atölyeleri çok keyifli. Şarkı söyleyip, dans ediyoruz. Arkadaşlarımızla da bir araya geliyoruz."

Ayşegül Tapkı, 13 yaşında: "Çok büyük bir deprem atlattık. Toparlandık ama çok kötü günlerdi. O ânı düşünmek istemiyorum. Depremler hâlâ devam ediyor. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Okula devam ediyorum. 7. Sınıf öğrencisiyim seneye sınava gireceğim. Testlerimi aldım. Spor lisesini istiyorum. Basketbol, voleybol oynuyorum. Koşuda da yetenekliyim, madalyalarım var. Bu proje için ilk defa buradayız. Eğitmenlerimiz çok iyi. Şu anda Scratch programını öğretiyorlar. Ben daha önceden de bu programı biliyordum. Teknolojiyi seviyorum. İyi ki burdalar. Dikkatimizi farklı bir tarafa verebildik. Çünkü her konuştuğumuz konu depreme gidiyordu. O anlamda burada olmaları çok güzel. İçimdeki heyecanı anlatamıyorum."

Abdülhamit Bozokul, 12 yaşında: "Büyük bir deprem atlattık ama şimdi iyiyiz. Okula başladım. 6 .sınıf öğrencisiyim. Futbolu çok seviyorum. Hakem olmak istiyorum. Kodlama da ilgimi çekiyordu. O yüzden burada oldukları için mutluyum. Şu anda Scratch programını gösteriyorlar. Ayrıca farklı bir sosyal alana girmek bana çok iyi geldi."

ÇOCUKLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİK

Kahramanmaraş'taki Necip Fazıl Kısakürek konteyner kentinde hayata geçen projenin açılışında yer alan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: "Türkiye Vodafone Vakfı olarak, depremlerden en çok etkilenen grup olduğuna inandığımız çocuklarımız için harekete geçtik. Onlar için bir yandan teknoloji eğitimi alıp bir yandan da sosyalleşebilecekleri, böylece kendilerini iyi hissedecekleri ve tekrar hayata bağlanacakları özel ortamlar oluşturmak istedik. Proje kapsamında Adıyaman'ın ardından ikinci konteyner teknoloji sınıfımızı Kahramanmaraş'ta açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki aylarda Hatay ve Malatya'da da konteyner teknoloji sınıfları kuracağız. Ayrıca, gezici eğitim çadırımız da afetten etkilenen 11 ilimizdeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret etmek üzere yola çıktı. Konteyner teknoloji sınıflarında ve gezici eğitim çadırında 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, bölgede ekonomik ve sosyal hayatın yeniden canlanmasına destek olmak için çalışmayı sürdüreceğiz."

YÜZLERİNİ GÜLDÜREBİLDİYSEM NE MUTLU BANA

Vodafone'un reklam yüzü Aras Bulut İynemli de proje kapsamında Kahramanmaraş'ta çocuklarla bir araya geldi. "Buradaki insanların yüzlerinin gülmesine azıcık bile katkım olduysa ne mutlu bana." diyen İynemli sözlerine şöyle devam etti: "Yaşadığımız büyük afetin yaralarını hep birlikte saracağız. Hem bireysel hem de kurumsal olarak yapabileceğimiz çok şey var. Özellikle depremzede çocuklarımızın geleceğe umutla bakmalarını sağlamamız çok önemli. 'Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' projesinin afet bölgesindeki çocuklarımızın hayatında önemli bir renk, geleceğe yönelik hayallerinde önemli bir basamak olacağına inanıyorum. Bu projeyi gönülden destekliyorum."