Çocuğunuz üstün zekâlı mı?

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Klinik Psikologlarından Aslı Karamuk, üstün zekâlı çocukların özelliklerini ve yaşadıkları sorunları anlattı.

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ YÜKSEK

Çocuğun üstün zekâlı olup olmadığını bilişsel, sosyal, motor alanlarda yaş ortalamasının üstünde gelişim göstermesiyle anlarız. Üstün zekâlı çocuklar diğer çocuklara göre yeni durumlara daha kolay adapte olabilir, daha yaratıcı fikirleri vardır ve sözel olarak kendilerini daha iyi ifade edebilirler. Karmaşık konuları yaşıtlarına göre daha iyi anlar, problem çözme becerileri daha gelişmiştir. Yani daha kolay ve hızlı çözebilirler. Bu tür çocuklar ayrıca yeni şeyler öğrenmeyi sever ve zorlayıcı aktivitelerden keyif alırlar. Bu çocuklar her şeyden çok kolay sıkılabilirler, başka çocuklar onlara sıkıcı ve yavaş gelebilir. İyi konularda olduğu kadar karşı tarafa sıkıntı yaratabilecek konularda da hızlı bir şekilde kendilerini ifade ettikleri için akranlarıyla uyum problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle ilgi alanlarını paylaşabilecekleri kişilerle yani yaşından büyüklerle arkadaşlık yapmayı tercih edebilirler. 

MERAK İÇİN ZEKÂ TESTİ YAPTIRMAYIN

Sadece merak için aileler zekâ testi yaptırmamalı. Test sonucunda çocuğun iyi ve zayıf yönleri araştırılıp desteklenmeli, kesinlikle sadece skora odaklanılmamalı, çocuğun sosyal, iletişim gibi alanlarda yaşadığı zorluklarda gözden kaçırılmamalı. Ayrıca üstün zekâlı olduğu her fırsatta dile getirilip çocuğa böyle bir yük yüklenmemeli.  Birçok becerisi kendi yaşıtlarının üstünde olan ve küçük bir profesör gibi davranan bu çocuklar, duygusal olarak normal gelişim göstermesinden dolayı zaman zaman takvim yaşına göre normal kabul edilen davranışlar sergileyecektir. Fakat “çok zeki ve her zaman en iyisi olması gereken çocukların” bu durumu genellikle çevresindekiler tarafından yadsınacak ve kabul görmeyecektir. Bilinmelidir ki, çok iyi problem çözmesi onun bir çocuk olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir, bu yüzden bu davranışlarını baskılamak onun “zeki ama mutsuz” bir çocuk olmasına neden olacaktır.