Çizdiği resim onu Çin'e uçurdu

Kardeşinin kendisine attığı linkle Çin'in 70. Yıl kutlamaları için resim yapan Emine Keskin Aydın, hayalindeki ülkeyi görme fırsatını yakaladı.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

zeki.gumus@aksam.com.tr

Resim öğretmenliği yapan aynı zamanda ressam olan Emine Keskin Aydın, üniversitedeki öğrencilik hayalini yaptığı resimle gerçekleştirdi. Üniversite yıllarında Çin ve İpekyolu’na olan ilgisi, bu yolun Asya’nın geleneksel sanatlarını Anadolu’ya ve Avrupa’ya nasıl taşıdığı konusunda araştırmalar yapan Aydın, kardeşinin kendisine attığı bir linkle kendisine yepyeni bir yol açtı. Aydın, “Uzak hayalimdi” dediği Çin’i görmesine vesile olan süreci AKŞAM’a anlattı.

Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz?

Resim ve sanat tarihine olan ilgim nedeniyle Çin hayalimi kardeşim uzun yıllardır biliyordu. Çin konsolosluğu bir yarışma açmış. Kardeşim bunu görmüş bana linkini attı ve başvurmamı söyledi. 

Ne yarışmasıydı bu?

Çin Hükümeti, 70. Kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’de konsolosluk aracılığıyla “İpekyolu” konulu bir resim yarışması düzenliyordu. Başvurumu yaptım. İpekyolu zaten benim özel ilgi alanımdı. O güne kadar İpekyolu ile ilgili tüm bilgi ve birikimimi yarışma için hazırladığım resme aktardım.

Birinci olmayı bekliyor muydunuz?

Yarışmanın sonucu açıklanmadan önce Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Çırağan Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona davet edilmiştim. Az sayıda isim davet edilmişti. Davet edilenlerden biri de bendim. O an için birinci olmayı değil ama en azından belirli elemeyi geçtiğimi düşündüm. Bu resepsiyondan iki hafta sonra sonuçlar açıklandı  ve birinci olduğumu öğrendim. Bu benim için büyük mutluluktu. Sonrasında cep telefonuma “Hazırlanın Çin’e gidiyoruz”  diye mesaj geldi. Çin benim öğrencilik yıllarımdan beri uzak hayalimdi. Artık bu hayalim gerçek olacaktı.

Çin ne bıraktı hafızanızda?

Yarışmada ilk beşe girenler ve Çin hükümeti tarafından Türkiye’de Çince eğitim alan iki üniversite öğrencisi davet edilmişti geziye. Pekin ve Şangay’ı gördük. Pekin’de Yasak Şehri, Çin Seddi’ni, şehrin güzel yerlerini gördük. Sonra hızlı trenle Şangay’a geçtik. Orada kulelerin olduğu nehirde yolculuk yaptık. İnsanın hayalinin gerçekleşmiş olması inanılmazdı. Çağdaş müzeler ve etnografya müzesini gördük. Hayatımda tatmadığım çok güzel lezzetleri tattım.

İPEK YOLU ÜRÜNLERLE BİRLİKTE SANATI DA TAŞIDI

İpekyolu’nun sizdeki karşılığı ne?

Bugünlerde yeniden canlandırılmaya çalışılan ve ilk treni geçtiğimiz haftalarda Avrupa’ya Ulaşan İpekyolu benim için sadece ticari açıdan değil sanat açısından da önemli. İpekyolu ile gelen ürünler, bizim için sanatsal malzeme olarak sanat gelişimine de çok katkı sağladı. Anadolu’daki gelişen geleneksel sanatlarımızın çoğunun temeli Çin’den ve Asya’daki ülkelerden geçerek Anadolu’ya geldi, buradan da Avrupa’ya geçti. Hatta İpekyolu Avrupa sanatını da çok etkiledi. Geç kalınmasına rağmen yeniden canlandırılmaya çalışılan İpekyolu’nun bugünde sanatın gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bundan sonraki projeleriniz neler?

İkisi geleneksel biri modern sanatlar olmak üzere daha önce üç ayrı çalıştayı hayata geçirdim. Hayalimi gerçekleştirdiğim Çin ile ilgili yeni bir proje hazırlığım var. Proje; Türkiye-Çin ve İpekyolu’nu içeriyor. Türklerin ve Çinlilerin birbirini daha iyi tanımalarını, kültürlerini, şehirlerini yerinde gezerek görmelerini hedefliyorum. Ben Çin’in her şehrini görmek isterim neden Çinliler de gelip bizim ülkemizi bizim şehirlerimizi görsün istiyorum. O çok uzak yolu iki devletin de katkısıyla yakınlaştırmak gerektiğini düşünüyorum.