nil@nildiyet.com
Çikolata, küçükten büyüğe herkesin ortak tutkusu ve tartışmasız dünyanın en sevilen lezzetlerinden biri… Peki, kararında tüketilmesi durumunda çikolatanın sağlığa yararlı olduğunu biliyor muydunuz?
Tanrıların besini anlamına gelen kakao, çikolata haline gelince, eşsiz lezzeti ve yüksek kalorisiyle mutluluk ve huzur seviyemizi yükseltiyor. Kakaonun ve saf çikolatanın içerisindeki bileşenler mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin seviyelerini yükseltiyor. Yüksek seratonin seviyeleriyse huzur ve mutluluk duygularına katkıda bulunuyor. Çikolatanın vazgeçilmez olmasında, lezzeti kadar seratonin seviyelerini arttırmasının etkisi büyük…
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ!
Antioksidan etkili; Çikolatanın ana maddesi olan kakao yüksek miktarda antioksidan fenolik bileşikler içerir. Antioksidanlar vücudumuzda oluşan serbest radikallerle savaşıp, hücre hasarını engeller, yaşlanmayı geciktirir. Antioksidanların aynı zamanda kan basıncı, kalp hastalıkları üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kakao oranı yükseldikçe antioksidan oranı artar.
Potasyum içeriyor; Kakao aynı zamanda potasyum içerir; Potasyum sodyum mineraliyle eksi dengede çalışarak kan basıncını düşürücü etki gösterir. Yüksek tansiyonun tedavisinde yeterli potasyum almak tuzun azaltılması kadar etkili… Potasyum aynı zamanda kemik ve kas sağlığı için de çok önemli bir mineral.
Magnezyum için önemli bir kaynak; Magnezyum kemik oluşumu ve kemiklerin sağlığı için kalsiyumla iş birliği yapar. Magnezyum aynı zamanda karbonhidrat metabolizmasında görev alarak kan şekerinin kontrolünde önemli bir yere sahip. Kasların özellikle kalp kasının sağlığında görevlidir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucu etkileri vardır. Adet öncesi sendromun semptomlarını hafifletici etki de gösterir.
Demir içeriyor; Büyüme, yenilenme, iyileşme ve bağışıklık sistemi fonksiyonları gibi birçok yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesinde önemli etkileri vardır.
E vitamini içeriyor; E vitamini antioksidan etki gösterir. Ayrıca potasyum, magnezyum, E vitamini birlikte kan basıncını, kolesterolü düşürücü etki sağlar. Kardiovasküler hastalıklardan koruyucu etki gösterir.
Ilımlı ölçüde kafein içeriyor; Yapılan çalışmalar aynı zamanda çikolatanın kafein içeriğiyle ileriki yaşlarda beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve hafıza kaybının önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor. Kafeinin beyin fonksiyonlarını arttrıcı ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Kafein enerji seviyemizi arttırır ve odaklanmamızı kolaylaştırır. Fiziksel performansımızı yükseltir. Tip 2 diyabet riskini azaltabilir. İçeriğindeki antioksidanlarla karaciğeri koruyucu etkisi vardır.
ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAMALIYIZ
100 gr kadar sütlü çikolata 535 kalori, 30 gr yağ, 8 gr protein ve 52 gr kadar şeker içeriyor.
100 gr kadar bitter çikolatadaysa 546 kalori, 31 gr yağ, 4,9 gr protein ve 48 gr şeker bulunuyor.
ÇİKOLATA YERKEN DİKKAT ETMELİYİZ!
Günlük; 20 ila 40 gram arası bitter çikolata ideal. Günde; 40 gr’dan fazla çikolata tüketmemeye özen gösterin. Seçtiğiniz çikolatanın içerisinde karamel, krema, bisküvi, gofret ilavesi yerine fındık, fıstık, badem gibi ilaveler olanları tercih etmelisiniz. Kakao oranı artıp şeker oranı düştükçe çikolatanın faydası da artar. Kakao oranı yüzde 55- 80 olan çikolatalar daha fazla kakao içeriğiyle daha uygun bir tercih olacaktır. Bunun yanında tükettiğimiz miktar da günlük kalori ihtiyacımıza uygun olsun. Çikolatayı aşırı ve kontrolsüz tüketirsek; Fazla kalori alımı sonucunda fazla kilo almak ve obezite oluşum riski artar. Kalp- damar hastalıklarına zemin hazırlar. Şeker hastalığı yani diyabet olma riski artar. Çocukların aşırı çikolata yemesi diş çürüklerini arttırır.