dr.bilgehanaydın@gmail.com
Çenemiz de burnumuz gibi yüzümüzün temel hattında bulunan, çehremizin simetrisini oluşturan önemli yapılardan birisi. Küçük bir çene yüzünüzü olduğundan büyük ya da uzun gösterebileceği gibi tam tersi de mümkün. Çene estetiğini yüzde orantılı bir görünüm ve çene yapısındaki doğuştan gelen sorunların düzeltilmesi için uyguluyoruz. Sadece güzel bir görünüm değil, çiğneme, diş gıcırdatma gibi sorunların çözümü için de çene estetiğine başvuruyoruz.
ÇİFT ÇENE OPERASYONU TERCİH EDİLMİYOR
Eskiden çene ameliyatları sadece üst veya alt çenesinde çok belirgin sorunları olan, bu nedenle ısırma ve çiğneme problemleri yaşayan hastalara yapılırdı. Günümüzde ise yüz harmonisinin (yüzün parçalarının birbirleri ile uyumunun yüz güzelliğindeki önemini) ve çenenin burada aldığı görevin daha iyi anlaşılması nedeniyle ısırma ve çiğneme sorunu olmayan hastalarda da estetik çene ameliyatları yapılıyor. Ancak çift çene operasyonları sonrasında hastaların yaşadığı zorluklar nedeniyle çok tercih edilmiyor. Çene estetiğinde en çok tercih edilen ameliyat çenesi küçük ve geride olan hastalar için ağız içerisinden küçük bir kesiyle protez konularak yapılan ameliyatlardır. Hastanın ihtiyacına uygun ölçülerdeki çene implantı çene altından veya ağız içinden yapılan küçük bir kesiyle girilerek çene kemiği üzerinde uygun yer ve planda hazırlanan kısma yerleştiriliyor. Çenesi küçük olan hastalara çene dolgusuyla müdahale edebiliyoruz. Çeneye uygulanan dolgu maddeleri ise çenesi küçük ve geride olan hastalara istenilen çene yapısını oluşturmakta yardımcı oluyor.
ÇENE TÖRPÜLEME ŞEKİL BOZUKLUĞUNU YOK EDER
Çene bölgesinde bulunan kemiğin şekil bozuklukları ise ‘çene törpüleme’ yöntemiyle ortadan kaldırılıyor. Bu ameliyat tüm çene estetiği ameliyatları arasında en çok kullanılan teknik. İnsanların genel yüz estetiğini bozan şekil bozuklukları çeşitli şekillerde karşımıza çıkıyor. Genellikle öne doğru olan fazlalıkların ortadan kaldırılması için en etkin yöntem çene törpüleme operasyonları. Çenenin kareleşmesine sebebiyet veren nedenlerden birisi de çiğneme kasının fazla kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu da masseter botoksuyla engellenebilir. Masseter kası, elmacık kemiğiyle alt çene arasında bulunan çiğneme fonksiyonunu sağlayan insanın vücudundaki en kuvvetli kastır. Masseter kasının doğuştan belirgin olması diş, sıkma ve diş gıcırdatma nedenleri ile hacminin artması yüzün alt kısmının genişleyerek kare görünümün oluşmasına neden oluyor. Bu durum kadınlarda sert erkeksi bir ifadenin oluşmasına neden oluyor. Çene bölgesinde yer alan masseter kasına uygulanan botoks enjeksiyonu yapılmasıyla bu kasın gevşemesi ve küçülmesini sağlıyoruz. Bu uygulamada yüz ideal bir görünüme kavuşurken diş sıkma, diş gıcırdatma ve çene eklemi sorunlarının düzelmesine de yardımcı oluyor.