Çiğköftenin başkenti Şanlıurfa

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

BALIKLIGÖL EFSANESİ

Ne zaman bu kadim şehre gitsem Balıklıgöl’den başlarım gezime... Hz. İbrahim’in hikâyesi, doğduğu mağara, ateşe atılırken düştüğü makamı ve tabii ki ateş, su, odun ve balıkların menkıbesi beni başka bir diyara götürüyor. Tabii bir de yorgunluk için güzel bir melengiç kahvesi paha biçilmez, o mağara kafede…

HARRAN’DA TARİHE BİR YOLCULUK

Beni o kubbeli evler hep cezbetmiştir. Tarihi, insanları, yaşam tarzları… Eğer Harran’a gidecekseniz rehber Cemal’i bulun ya da bekleyin, o küçük motosikletiyle sizi bulur. Kesinlikle Harran’ın tarihini ondan dinlemelisiniz. Hiç duymadıklarınızı ondan öğrenebilirsiniz. Bir de gitmişken, tarihi dokunun içinde yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin bizim gibi… Tabii o kubbeli evlerde gezdikten sonra bir kahve mırra için. Ama bardağı sakın yere bırakmayın sonra içini altınla doldurmanız gerekebilir ya da hiç tanımadığınız bir garsonu evlendirmek zorunda kalabilirsiniz. Demedi demeyin…

GÖBEKLİTEPE’DE TARİH YENİDEN YAZILDI

Ve tabii o meşhur Göbeklitepe… Tarihin yeniden yazılmasına neden olan buluş. İnsanların yerleşik hayata geçmeden önce inanç için bir araya geldiği ve adakların adandığı mabet… Öyle bir yer ki, Mısır Piramitleri’nden, İngiltere’deki Stonehenge’ten daha eski. Tarih yeniden yazıldı. Tam 12 bin yıl daha eskiye gitti… O kadar önemli bir buluş ki, nasıl anlatsam muazzam…

HALFETİ’DE TEKNE TURU

Ve Şanlıurfa’nın Karagül’ü Halfeti… Sabah kahvaltısını veya öğle yemeğinizi kesinlikle bir gün orada yemelisiniz. Yapacağınız tekne turlarında baraj suları altında kalan sokakları camiyi ve kültürü gezme imkânınız olacak. Rum Kale hikâyesi ve efsanesi de bir hayli ilgi çekici. Eğer doğru zamanda giderseniz Karagülleri de görme şansınız olabilir.

NEREDE NE YEDİM?

Bu kadar gezdikten sonra sıra yemeklerde… Yemek rehberim Serdar Abamor… Güne kesinlikle ciğer kebap ile başlayın. Benim tercihim Paflar Ciğer… Mustafa Ustam bize çok leziz ciğerler pişirdi. Yolluk niyetine de kuzu şiş… Ama yanında kendi yaptığınız o güzel soğanlı salata paha biçilmez. Hep aklımda o lezzetler kaldı. Eğer yöresel yemekler denemek istiyorsanız, sebze meyve halinde Serhan Restoran’a uğrayın. Çok lezzetli Urfa Kebabı, patlıcanlı kebapların yanında sulu yemekler de deneyebilirsiniz. Ben o koca restorana bayıldım. Sizin de çok seveceğinizi umuyorum. Finali tabii ki Hanehan Otel’de harika bir sıra gecesiyle tamamladık. Mis gibi bir Şanlıurfa evini butik bir otele çevirmişler. Avlusu ve odalarına bayıldım. Çiğköftenin tadı ise hâlâ damağımda…