Cennet koylar bahçesi Muğla

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Öğrencilik yıllarım İzmir’de geçti. ‘İzmir’in kızlarının güzelliği dillere destan’ sözünü ilk kez duyduğumda şaşırmıştım.

“Ev alacaksan tuğladan, kız alacaksan Muğla’dan.”

Kızını bilmem ama koyları, doğası ve tarihiyle turizm cennetidir Muğla...

Öyle ki bazı ilçeler vardır, ünleri bağlı olduğu ilden daha bilinir. Mesela, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça... Bu güzel turizim cennetlerinin hepsi yörükler diyarı Muğla’ya bağlı, hatta son zamanlarda isminden söz ettiren Köyceğiz, yakında İstanbulluların yeni tatil beldesi olmaya aday...

Ne de olsa Yılmaz Erdoğan oraya yerleşti. Bir zamanlar Çeşme Alaçatı gibi tıpkı.

Fazla söze geek yok aslında Muğla, Türkiye’nin turizm cenneti. Her köşesi, her koyu, her köyü bir başka güzel. İnsanları kirlenmemiş, özellikle yerel lehçeleri o kadar keyifli ve güzel ki tadına doyamayacaksınız gari...

DATÇA

Datça, insanların yaşlanmadığı yer olarak bilinir. Şiirlere konu olan deniz incisi, gidenleri kendine aşık eden ve gün geçtikçe emekli olsam da burada yaşasam denilen yer. Peki neden hayatı ıskalıyorsun sevgili dostum. Neden yaşlanında bu güzel koyları gezmeyi düşünüyorsun. Neden bu kadar enerji doluyken yaşamıyorsun?

AKYAKA GÖKOVA

Mavi tur rotalarının en sevilen duraklarından Akyaka Gökova... Doğaseverler için iyi bir alternatif...  Şayet aradığınız gizem, doğayla iç içe olup, gürültüden ve kalbalıktan uzak durmak ise Akyaka sizin için en güzel yer. Gitmeden anlayamayacağınız ender yerlerden.  Daha yarısını bile anlatamadım. Belki de her ilçeyi tek tek ayrıca yazmak gerekecek, ama bana ayrılan sayfa maalesef bu kadar. En iyisi Muğla’yı keşfetmek için güzel bir yolculuk gerek.

“E ne duruyorsunuz Muğla’ya tatile gidin gari.”

BODRUM BODRUM...

Sanırım Bodrum’u anlatmaya gerek yok. Enfes koyları, şahane tarihi ve tabii ki  Halikarnas Balıkçısı bir başka... Elbette Bordum Türkiye’nin en bilindik ilçesi. O nedenle fazla anlatmadan sadece keyifli bir mavi tur gerçekleştirmenizi önereceğim. Bir de gitmişken kesinlikle Sanat Güneşi Zeki Müren Müzesi’ni gezin, pişman olmayacaksınız. Ama Bodrum Kalesi, limanları yüksek bir yerinden harika fotoğraflar veriyor. Bitez, Gümüşlük, Akyarlar, Gümbet, Yalıkavak ve antik kentler görülmesi gereken en önemli yerleri.

ÖLÜDENİZ ÜZERİNDE UÇMAK

Eğer yolunuz Fethiye’ye düşerse, muhakkak uğrayacağınız yerlerden birisi Fethiye olmalı. Önce çarşaf gibi denizinin keyfini çıkarın. Fanus gibi berrak, balıklarla yüzebileceğimiz harika yerlerden biri. Ama sedece yüzmeye değil, aynı zamanda yamaç paraşütü bir harika. Her ne kadar yamaça kadar tırmanıp son anda vazgeçtiysemde. Kayınço Alican Kantar, harika bir uçuş gerçekleştirdi. Neden mi uçamadım, korkudan değil, kilolardan... Rüzgar, benle eğitmeni uçuramadığından. Hepsi bu. Ama elbette bende bir gün o paraşüt ile Ölüdeniz üzerinden uçacağım.

MARMARİS

Muğla’nın en çok turist çeken ilçelerinden biri... Hem eğlence hem de doğa turizmi için ideal bir yer. Özellikle yabancı turistleri çok cezbediyor. Sizinde çok seveceğiniz şirin, hem gecesi hem de gündüzü epey bir hareketli. Söğüt, Turunç, Çiftlik ve Sedir Adası kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.