Canlı bakışlar için besinlerin gücünden yararlanın

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Bakışlarımız sağlığımızı ele veriyor. Sağlıklı olmak en büyük hazinemiz. Bu hazinemizi sağlıklı beslenme ve besinlerle koruyalım ve geliştirelim.

Bakışlarımızı canlandıran, göz sağlığımıza katkı sağlayan besinleri her gün tüketmeye özen gösterelim.

l Su vücudumuzun çalışmasında ve dengesinde başroldedir. Ne kadar çok ve sürekli su içerseniz o kadar sağlıklı ve parlak gözlere sahip olusunuz. Yetersiz su içtiğinizde su yetersizliği ilk önce bakışlarınızı söndürür, gözlerinizi matlaştırır.  

l Yumurta içerdiği yüksek kalitede demir ve proteinle ödem ve dolaşım problemlerinin oluşmasını önler. Her sabah kahvaltıda bir adet yumurta yemelisiniz.

l Susamdan üretilen tahin; omega-3 yağ asidi, protein yönünden zengindir. Pekmez ise demir, çinko, magnezyum

gibi birçok mineral içerir. Tahin pekmez karışımı besin değeri yüksek olmakla birlikte çok lezzetli bir tatlıdır. Sabah kahvaltıda veya akşam yemeğin üzerine bir dilim tam tahıl ekmeğinin üzerine, 1-2 yemek kaşığı tahin pekmez karışımı sürüp kendinize sağlıklı bir tatlı ödülü verin. Bu karışım her gün düzenli olarak tüketildiğinde bakışlarınız adım adım canlanır.

l Havucun göz sağlığı üzerine etkisini bilmeyen yok. Öyleyse; A vitamini ön maddesi olan Beta-karoten ve yoğun antioksidan içeren havucu her gün 2 tane tüketin. Dilerseniz salatanıza ilave edin, dilerseniz aralarda atıştırma olarak tüketin.

l Yoğun C vitamini ve folik asit içeriğiyle limon metabolizmamızı canlandıran en sağlıklı ilavelerden biridir. Yemeğinize, çorbanıza, çayınıza, salatanıza ve suyunuza ilave ederek gün içinde 1-2 adet limonun suyunu kullanın. Hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş, hem de enerjiniz yükselsin.

l Öğlen ve akşam öğünlerinin en az birinde salata olsun. Ve salatalanıza mutlaka zeytinyağı ilave edin. 

l İçerdiği yoğun kalsiyum ve fosfor mineralleriyle vücudumuzda su ve elektrolit dengesi sağlayan süt yoğurt grubunu her gün ortalama 2 su bardağı tüketmelisiniz. Ayrıca yoğurt içerdiği laktik asitle mikroplara karşı koruma sağlar, yoğurt düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini de azaltır.  Öğleden sonra bir su bardağı süt veya yoğurt tüketmek günün en yoğun ve yorgunluğun en çok hissedildiği bu zaman diliminin rotasını değiştirir. Öğlen akşam yemeklerin de ise yoğurt tüketmek yemeğin sindirimini kolaylaştırdığı gibi tokluk hissini de artırır. 

l Haftada 2-3 gün balık tüketmek gözlerinizi, bakışlarınızı ve cildinizi canlandırır.   İçerdikleri yoğun magnezyum, çinko, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini içeren fındık, ceviz, badem her gün bir avuç kadar tek çeşit veya karışık olarak yemek bakışlarınızı canlandırır, enerjinizi yükseltir.

l Sinir sistemi üzerinde yoğun etkileri olan B vitaminlerinden, sindirim sistemi sağlığını koruyan posadan ve kompleks karbonhidratlardan zengin olan tam tahıl ürünleri tokluk süresini uzatır ve kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar. Dengeli olan vücutta ödem problemi olmadığı gibi gözaltı halkaları da gözlere hiç uğramaz. Sabah öğlen akşam ana

öğünlerde mutlaka tam tahıl ekmeği tüketilmelidir. Böylece kan şekerinin dengeli yükselmesiyle hücrelere glikoz yüklenmesi olmaz ve vücudumuz dengeli, gözlerimiz canlı, parlak ve ödemsiz olur.