Can Aytekin'in 'Geçen Program'ı Bursa'da

Bursa Nilüfer Belediyesi, Can Aytekin'in ''Geçen Program'' adlı sergisine, Kevser Güler küratörlüğünde, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Aytekin sergisinde, dijital teknolojiler öncesinde yaygın bir üretim olan afiş ressamlığının tekniklerine, kâğıt malzeme ve baskıyla ilişkisine ve resim tarihi referanslarına yakından bakıyor.

21 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan "Geçen Program", Can Aytekin'in afiş ressamlığı ve kâğıt malzemeye odaklanan sergilerinin yeni ayağı olarak izleyiciyle buluşuyor. Sergi, sanatçının yakın dönemde yaptığı başka iki sergi ve iki gösterimle ortaklıklar taşıyor.

2018'de "Büyük Çayır" sergileriyle Ariel'de, 2019'da "Gelecek Program" adlı solo sergisiyle Riverrun'da, 2022'de "Bugünkü Program" sergisiyle Versus Art Project'te ve 2023'te Büyükada Lale Sineması'ndaki vitrinde yaptığı sergilemede Aytekin, bu çerçevede oluşturduğu yapıt serilerinden seçkiler göstermişti. Bir bakıma bu sergiler birbirleriyle temas halinde doğmuş yapıt serilerinden çoğalıyor, başka mekânlara taşınırken seçkiler farklılaşırken yeni bir mekânsal diyalogla bir arada gösteriliyorlar. Tıpkı filmlerin sinemadan sinemaya, şehirden şehre taşınması gibi Can Aytekin de bu yapıtlar serisini, bir dosya gibi taşıyor ve görmenin ve görsel örgütlenmenin mimariyle ilişkisine de özen göstererek başka mekânlarda başka kadrajlar sunan sergilere dönüştürüyor.

SANATÇI ÜRETİM SÜREÇLERİNİ KUTSAMAKTAN İMTİNA EDİYOR

Sanatçı belirli bir film bağlamında ürettiği, afiş, sinema feneri, lobi fotoğrafları, poster baskıları dahil efemera külliyatını, sergileneceği mekâna göre yeni ilişkiler önerecek biçimde paylaşıyor.

Film gösterimleri öncesinde lobide, fuayede ve sinemanın girişinde kurulan sergileme panolarının, dekorların ve afişlerin geçiciliğini benimseyerek, hızlı çözümlerle ilerleyen sanatçı, üretim süreçlerini kutsamaktan imtina etmenin, yaşamın telaşını ve aceleciliğini sahiplenmenin olanaklarını hatırlatıyor.