Çağla mevsimini kaçırmayın

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Pazara, manava çağla geldiyse bahar da geldi demektir. Ancak ömrü çok kısadır. Çağlanın antioksidan ve detoks gücünden faydalanmak için en fazla 30 gününüz var yani. Siz siz olun bu 30 günü kaçırmayın ve her gün bir avuç çağla yiyin...

Bahar mevsimin ilk habercisi ve en kısa süreli meyvesi çağla, olmamış badem, ham badem, bademin körpe hali ... Pazarlarda, manavlarda çağla varsa  bahar geldi demektir. Ancak çağlanın tezgahlardaki ömrü aşağı yukarı 20 gün, maksimum bir ay sürer. Öyle kıymetlidir ki 30 gün  gibi kısacık bir zaman dilimini kaplar bütün bir yıl içindeki varlığı.  Bu kısa sürede çağlayı kaçırmayın. En az bir hafta boyunca, beslenmenize her gün 1 avuç çağla ilave edip detoks etkisi yaratın. 

l Çağlayı bir çok şekilde yiyebilişiniz 
l Yemek üzerine veya  ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. 
l Salatalarınıza ince ince doğrayarak farklı bir lezzet oluşturabilirsiniz.
l Rendeleyip, zeytinyağı ile karıştırıp salata sosu oluşturabilirsiniz. 
l Yoğurdunuza karıştırıp lezzetli ve farklı bir cacık yapabilirsiniz. 
l Çağladaki besin elementleri sağlığımıza artı değer katar. 
l Doğal detoks meyvesi olan çağla, sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin, saç dökülmelerinin giderilmesine de yardımcıdır. Cildimize ışıltı kazandıran, güçlü antioksidan, E vitamini kaynağıdır. Bu özelliğinden dolayı “cilt besini” olarak da adlandırılır. 
l Çağlanın içeriğinde ki zengin potasyum tansiyonumuzun düzenlenmesinde etkilidir. Dolaşım sistemimizde pozitif etki gösterir. 
l Çağlada bulunan tekli yağ asitleri kalp sağlını korur ve geliştirir. İçeriğinde ki antioksidanlar E vitaminiyle iş birliği yaparak 
potansiyel damar yırtılmalarına karşı damarlarımızı korurlar.  Kolesterolü de kontrol altında tutmanızda yardımcı etki gösterir. 
l Fosfor ve kalsiyum içeriği özellikle dişlerimiz ve iskelet sistemimiz için faydalıdır. Yüksek kalsiyum içeriği ile kalsiyum depolarımızın dolmasına, çocuklarımızın kemik gelişiminde ekilidir.
l Antioksidan deposu olan çağla bağışıklık sistemimizi de kuvvetlendirir, bahar hastalıklarına karşı metabolizmamızı güçlendirir. antioksidanlar aynı zamanda antikanserojendir, vücudumuza zarar verebilecek toksik maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırıcı etki gösterir. 
l Çağlanın lifli yapısı, sindirim sitemini düzenler ve kan şekerini dengeler. Kronik kabızlığın giderilmesine katkı sağlar. Ara öğünlerimizi tatlandırmasının yanı sıra yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissini korumamızı ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin oluşumunu artırıcı destek sağlar. Kilo vermek isteyenlere de yardımcıdır. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlayan sağlıklı yağ asitleri içerir.