Büyümeye devam ediyoruz

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Kadın modasına yön veren ADL bu sezon da yine oldukça iddialı. “Moda kadının kendini ifade etme biçimidir” diyen Adil Işık Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tasarım Direktörü Zehra Işık’la bir araya geldik. Markanın hikâyesini, tasarımlarını ve tabii ki modayı konuştuk. 

ADL’nin kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?

Markamızın kurucusu Adil Bey, 1980’li yıllarda iki ortağıyla iş birliği içerisine girerek perakende sektöründeki başarılarının ilk adımlarını atmaya başlıyor. Kendi markamızı yaratmak hedefiyle ortaklardan ayrıldıktan sonra, 1992 yılında Adil Işık markasını oluşturduk. Hem iç hem dış piyasaya satış yapmak amacıyla toptan mağazalarımız da Osmanbey’de faaliyete geçti. 2000 yılında Moskova’nın Tverskaya caddesinde mağaza açarak uluslararası pazarda marka gücünü göstermeye başlamış, 2001 yılında ise Akmerkez mağazası açılarak perakende sektörünün önemli markaları arasında gösterilmeye başladı. Bu iki mağazamız bizim sıçramamızı başlatan önemli adımlardır. Bugün yılda 6 milyondan fazla ürün satıp yurt içi ve yurt dışı olmak üzere en büyük alışveriş merkezlerinde ve birçok yerdeki satış noktalarıyla büyümeye devam ediyoruz. 

Markanızı yarattığınız yıllardan bugüne neler değişti?

Birçok şeyin değiştiğini söyleyebilirim. 2010 yılında Adil Işık bünyesi içerisine Codentry markamız yerini aldı. Yoğun el işçiliği ve gece şıklığını vurgulayan abiye koleksiyonlar hazırladığımız NightZoom markamız moda severlerle buluştu. 2011 yılında ise alternatif beden seçenekleriyle müşterilerimizle buluşan Love my body markamız yaratıldı. Bünyemize katılan yeni markalarla beraber Adil Işık olan marka ismimiz Group adını aldı. Bu büyümeye paralel olarak marka adı adL olarak değiştirildi. Bu değişimle beraber marka kimliği, tasarımları, fiyat aralığı, mağaza konsepti ve hizmet kalitesi üst seviyeye taşındı. Aynı zamanda ünlü isimler ve çok iyi tasarımcılarla uzun soluklu iş birlikleri içerisine girdik. Bu sayede çok farklı bir müşteri kitlesi kazandık. 

FARKLI NOKTALAR

Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatır mısınız, nelerden ilham alıyorsunuz?

Trendleri takip etmek için Amerika, Londra ve Paris’te düzenli olarak takip ettiğimiz fuarlar var, ayrıca WGSN bizim için önemli bir kaynak. Sezon trendlerini müşterimizin tarzına göre yorumladıktan sonra tasarım ve satın alma ekibi koleksiyonu oluşturmaya başlıyor. Cengiz Abazoğlu koleksiyonumuzda ise Cengiz Bey’in her sezon ilham aldığı farklı çıkış noktaları oluyor. Örneğin bir sezon koleksiyonunun adı “Deepdream” di, koleksiyondaki desenler sualtı ve mercandı, kumaşlar ise uçuşan kumaşlardı. Mert Aslan’da ise “Timeless” olarak konsepti belirledik ve sezonsuz her dolapta olması gereken kıyafetler üzerine koleksiyonu kurguladık. 

Yeni tasarımlar yaparken, eski tasarımlarınızı baz alıyor musunuz?

Evet, bir önceki sezonda en iyi satan modellerin analizi mutlaka yapılıyor. Bu modeller sezonun trendlerine göre revize ediliyor ya da aynısını devam etme kararı alıyoruz. 

HERKESE ULAŞACAĞIZ

Tasarımlarınızda özellikle kullandığınız kumaşlar var mı?

Yaz sezonunda keten ve pamuk gibi doğal elyaflı kumaşlar olmazsa olmazımız. Ayrıca 2-3 sezondur çok popüler olan crepback saten kumaş her iki sezonda da kullandığımız kumaşlardan. Kışın tüvit, Nightzoom koleksiyonunda dantel ve saten gibi kumaşları da ekleyerek örnekleri çoğaltabiliriz. Cengiz Abazoğlu koleksiyonumuzda ise yünlü, ipek ve rayon kumaşlar kullanıyoruz. 

Markanızla ulaşmak istediğiniz hedef kitlesi nedir?

Modaya ilgi duyan ve giyinmeyi seven tüm bayanları giydirmek, herkese ulaşmak istiyoruz.

Kadınlar için moda ne kadar önemli olmalı?

Moda kadının kendini ifade etme biçimidir. Kadınlar dikkat çekmek, göz doldurmak ve beğenilmek isterler. Buda en çok kıyafet etkisiyle olur. Bunun için sürekli modayı takip ederler. Şıklık her zaman bir bayana mutluluk veren, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan, güven duymalarına sebep olan bir duruş şeklidir. 

Bu sezon trendleri, renkleri neler?

Bu yaz mavi ve indigo tonları göreceğiz, canlı renklerden de coral ve apple. Koleksiyonumuzda dantel ve pamuk vual kumaşlardan hazırladığımız beyaz bir grubumuz da var. Trendlerde pliseler öne çıkıyor, geniş paçalı kısa culotte  denilen pantolonlar devam ediyor ve Türk kadını bu trende ısındı. Omuzları açıkta bırakan bluz ve elbiseler de bu sezonun trendleri arasında. 

Koleksiyonlarınızla bu sezon iddialı mısınız?

Koleksiyonlarımızda her sezon iddialıyız. Ama bu sezon koleksiyonumuza yeni bir line ekledik ismi “C-Line” yani “casualline.” Jeanler, pamuk, keten gibi doğal kumaşları kullanarak yaptığımız bluzlar ve elbiselerden oluşan genç, rahat aynı zamanda şık bir koleksiyon. Çalışan kadının, hafta sonu ya da tatil gardırobunu hazırladık da diyebiliriz. Müşterilerimizin C-Line’a nasıl tepki vereceklerini görmek için çok heyecanlıyız. 

HER ZAMAN FArKLIYIZ

Markanızın olmazsa olmazı nedir?

Markamızın olmazsa olmazı yenilikçilik, kalite ve hız. Hiç durmuyoruz. Dünyadaki tüm trendleri, son teknolojileri takip edip bunları markamıza endeksliyoruz. Geniş ürün yelpazesiyle müşterilerimize her zaman farklı ve kaliteli ürün sunma ilkesiyle yola devam ediyoruz. Buda bizim markamızı farklılaştıran önemli unsurladır.