Büyüleyici kentte adrenalin zamanı

Türkiye'nin en sıra dışı dağ bisikleti yarışı olan Red Bull till Dusk'a geçen hafta Kapadokya'da tanık olduk. Karasal iklim ve mistik atmosferin bizi karşıladığı kentte, beyaz topraklar eşliğinde dağların arasındaki otelde konakladık. Günün ilk ışıklarıyla da yarışın başlayacağı Güvercinlik Vadisi'ne adım attık ardından da balonlar eşliğinde Kapadokya'daki güneşin muhteşem doğuşuna tanıklık ettik.

ŞAFAK GÖZMEN / safak.gozmen@aksam.comt.tr

Yarışın startı saat 06.30'da verildi. Dağ bisikletinin 3 ayrı disiplini olan cross-country, downhill ve enduroyu tek yarışa sığdıran macerada bisiklet tutkunları adrenalin dolu anlar yaşadı. Kapadokya'nın büyülü atmosferinde güneşin ilk ışıklarıyla Güvercinlik Vadisi'nde başlayan yarış, 106 sporcuya ev sahipliği yaptı. 4 etaptan oluşan 35 kilometrelik parkurda bisikletçiler hünerlerini sergilerken sabah 06.30'da başlayan yarış, Uç Hisar Kalesi'nde gün batımıyla sona erdi. Erkekler kategorisinde 312 puan toplayan Greg Callaghan, kadınlar kategorisinde 227 puana ulaşan Ksenia Chernykh birinciliği göğüsledi.

HAYRAN BIRAKAN DOĞA

Yarışın heyecanını üstümüzden atmadan Red Bull ekibiyle şehir turu yaptık. İlk olarak Göreme-Avanos yolunun bir kilometre içerisinde olan eskiden "Keşişler Vadisi" olarak adlandırılan ancak günümüzde "Paşabağı" olarak bilinen ören yerine gittik. Burada Hristiyanlar tarafından 'aziz' ilan edilen 'Aziz Simoen'un yaşadığı üç başlı peribacalarını görme fırsatı bulduk.

Rivayet şu ki; 5.yüzyılda Halep yakınlarında münzevi bir hayat sürdüren "Aziz Simeon" mucizeler yarattığı söylentileri ortaya çıkınca, halkın aşırı ilgisinden kaçarak bu sütunlara yerleşir ve 40 yılı aşkın bir süre bu mağaranın içinde yaşar, kendini ibadete verir ve yemek ihtiyacı da çevredeki halk tarafından karşılanır. Bu sebepten; Ortodoks Hristiyanlar bu bölgeye gelerek 'hacı' olurlar. Bizler "Paşabağı" turunu birbirinden güzel doğa oluşumlarını inceledikten sonra tamamladık ve 'Aşk Vadisi'ne geçiş yaptık. Doğal fotoğraf stüdyosu olan Vadi'de bulunanlar en güzel kareyi yakalamak için birbiriyle yarışırken bizler de bu eşsiz manzarayı izledik. Aşk Vadisi'nden sonraki durağımız ise Avanos'taki Kybele Boutique Ceramic'ti... Burada da seramiklerin ve kilden yapılan araç gereçlerin nasıl yapıldığını bu işin ustalarından dinledik ve kendimiz de deneyimledik.

UÇ HİSAR'DA MÜZİK ZİYAFETİ

Gün sonunda ise sporcuların finişteki performanslarını izledik ardından da Organics by Red Bull'un Kovid-19 tedbirleri kapsamında düzenlediği Kalben konserine katıldık. Kalben konserinde hem sporcular hem de ziyaretçiler keyifli anlar yaşadı. İlk kez gerçekleştirilen ve tek güne sığdırılan bu yarıştan geriye harika anılar kaldı. Emeği geçen herkese teşekkürler...