Burberry'den David Bowie geçti

RUKEN DEMİRER
demirerruken@gmail.com

Geçtiğimiz günlerde Londra'da gerçekleşen Burberry Fall Menswear defilesinde duygu dolu anlar yaşandı. Alternatif bakış açısından dolayı herkesin Marslı olarak tanımladığı, Rock müziğin efsanevi ismi David Bowie’nin hayatını kaybetmesi, hepimizi büyük üzüntüye boğdu. Nesiller boyu gerek yaptığı müzik, gerekse modaya öncülük ettiği giyim tarzıyla çoğumuzun hayatında bir yere sahipti. Hâl böyle olunca bu haftaki yazımda onu anmadan edemedim ben de. 

Sürekli değişim halinde olan, hayatın kalıplaşmış etiketlerine karşı duran Bowie, kendini yeniden yaratmaya ismini değiştirerek başlar. Londra Brixton doğumlu Bowie, gençlik yıllarında karıştığı bir kavgadan sonra tek gözünden yaralanır ve üst üste geçirdiği ameliyatların ardından göz rengi değişir. İki farkli renkli göze sahip olması ilerleyen yıllarda alametifarikası olur ve şöhretine şöhret katar. Kariyeri boyunca öncülük ettiği "cinsel değişkenlik" kavramını da günümüz modasına kadar getirir. Dünyaca ünlü moda tasarımcılarına, defalarca ilham kaynağı olan Bowie akımı, neredeyse 50 yıldır sürüyor. Bowie'nin ölümünün,  Burberry defilesi öncesi gerçekleşmesi, moda evinin tasarımcısı Christopher Bailey'i de harekete geçirdi.  Bowie'nin öncülük ettiği cinsel değişkenliğe istinaden Burberry, erkek giyim defilesine kadınları da dahil etti. Ayrıca tasarımlarında, çoğu zaman Bowie'den beslendiğinin altını çizen Bailey, şovu, Bowie'nin unutulmaz eserleriyle açıp kapadı. Defilede yer alan modellere ise klasikleşen David Bowie makyajı uygulandı. Bailey defile sonrasında verdiği demeçte; "Bowie'nin müziğe ve modaya yapmış olduğu katkıların hayatıma büyük etkisi oldu. Yaptığı müzik ve moda akımı, bir şekilde insanlara farklı yaşamayı, kendini ifade etmeyi öğretti" dedi. Oldukça ciddi ve hüzünlü bir havanın hakim olduğu şovda, Burberry moda severleri kurulduğu 1856 yılına kısa bir yolculuğa çıkardı. Tekrardan gün yüzüne çıkarılan Vintage Burberry parçalarla, nostaljik bir geri dönüş yaşandı. 

Defilede yer alan Hayett Belarbi McCarthy ise 2 eline yazılı 'Bowie' ile yürüdü.

GIVENCHY Pre-Fall'16

Markanın baş tasarımcısı Riccardo Tisci önderliğinde gerçekleştirilen moda çekiminde erkek ve kadın koleksiyonu bir arada sunuldu. Berlin’deki çekimin ön gösteri videosunu Instagram'da yayınlayan marka, sosyal medyadan moda severlerin merakını biraz da olsa gidermiş oldu. Koleksiyonu tanıtanlar arasında ünlü model Irina Shayk'ın da olması büyük yankı uyandırdı. Koleksiyonda öne çıkan parçalar pijamayı andıran takım elbiseler, büyük beden paltolar olurken, göze çarpan detaysa denim ceket ve pantolonlar oldu.


GOLDEN GLOBES "Altın Küre Ödül Töreni"

Geçtiğimiz günlerde 73. kez gerçekleştirilen Altın Küre Ödülleri, sahiplerini buldu. Her sene heyecanla beklenen '"Oscar" Ödüllerinin habercisi de sayılan tören, California Beverly Hills Hilton'da gerçekleşti. Sinema ve televizyon dünyasının en saygıdeğer ve prestijli ödülleri arasında yer alan Golden Globes, birçok ünlüyü bir araya getirdi. Klasik hale gelen kırmızı halıdan bakın kimler merceğimizde... 

l Jennifer Lawrence Dior Couture imzalı elbisesiyle gecenin şıkları arasında yerini aldı. 

l Kate Hudson Michael Kors 2 parçalı kıyafetiyle oldukça şıktı. 
l Jennifer Lopez Giambattista Valli civciv sarısı elbisesiyle gecenin en renklilerindendi. 
l Cate Blanchett tercihini Givenchy'den yana kullanan yıldız, benim favorim oldu. 
l Julianne Moore Tom Ford imzalı kıyafetiyle sade ve zarifti.
l Törene Atelier Versace imzalı kıyafetiyle katılan Lady Gaga, American Horror Story: Hotel'deki rolüyle ilk ödülünün sahibi olurken, yeni albümünün müjdesini vermeyi de ihmal etmedi.