Budapeşte’de Türk bayrağı dalgalanacak

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Açılışını Rihanna’nın yapacağı, Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden Sziget’te, bu yıl Türk bayrağını reggae müziğinin temsilcilerinden Sattas dalgalandırarak. Festivale sayılı günler kala Karnaval.com-Sziget Talent Turkey 2016 yarışmasının kazananı Sattas ve Karnaval Medya Group CCO’su Yalçın Birol’la bir araya geldik. Hem yarışmayı hem de festivali konuştuk. İşte anlattıkları…

ŞARKI DEĞİL, PERFORMANS ÖNEMLİ

Sziget, adını hafızalara kazımayı başaran, Avrupa’nın ödüllü müzik festivallerinden biri… 350-400 bin kişiyi ağırlayan çok büyük bir proje. Karnaval Ailesi olarak bu projenin içinde “Acaba biz nasıl yer alabiliriz?”, “Kendi imkânlarımızla nasıl bir şey yapabiliriz?” diye düşündük ve Sziget Türkiye ofisiyle işbirliği yaptık. Bir yarışma organize ettik. Bu yarışmada da şarkıları değil, performansı yarıştırmak istedik. Çünkü daha önce hiç dinlemediğiniz bir grubun sahnedeki performansı gözünüzce çarpar ve tekrar izlemek istersiniz. Burada önemli olan şey sizin nasıl performe ettiğiniz. Biz de yarışmamızla bunu daha ön plana çıkarmak istiyoruz. Sergiledikleri performanslarla bize geçirecekleri enerjiyi festivaldeki insanlara da geçirecekleri için önce o duyguyu hissetmek istiyoruz. 
FESTİVAL BİR İSİM DAHA İSTEDİ
Geçen seneki yarışmayı “Yok Öyle Kararlı Şeyler” isimli bir grup kazandı ve festivale gitti. Ama gitmeden önce hiç hesapta olmayan bir şey oldu ve grubun vokali Erdem, küçük bir kaza geçirdi ve topuklarını kırdı. Aynı dönemde Fu Faytırs grubunun vokali Davy Gray de ayağını kırmış ve sahneye tekerlekli sandalyeyle çıkmıştı. Festivale çok az bir zaman var “Ne yapacağız?” derken Erdem ile konuştum. “Bak Erdem Davy Gray bile sahneye çıkmış” dedim. “Tamam Abi ben de çıkacağım” dedi. Budapeşte’ye gittik ve bu eşssiz deneyimi tekerlekli sandalyeyle yaşadı ve Sziget sahnesinde şarkısını söyledi. Yaşadığımız onca talihsizliğe rağmen vermiş olduğumuz sözü tutuk ve oraya gittik. Bunun sonucunda da festival, bu yıl için bizden bir isim daha istedi. Sziget Türkiye ofisiyle beraber bir karar verdiler ve Ceza’yı davet ettiler. Ceza’da gidiyor. Aynı zamanda bu yıl da yarışmanın devam etmesini istediler. 
YARIŞMAYI ‘SATTAS’ KAZANDI
Bizim de bilmediğimiz, duymadığımız bir sürü grup var. Bu yılki yarışmanın İstanbul ve sahil şeridi odaklı olmasını istemedik ve Türkiye’nin her yerinden bir isim katılsın istedik. Halk önerilerini karnaval.com’a yazdı ve bunun sonucunda da bir isim listesi hazırladık. Jüri üyelerimiz Türkiye’de festivaller yapan, tecrübe sahibi isimlerden oluşuyordu. Festival içinde yer alabilecek belli kriterler koyduk. Mutlaka kendilerine ait bir şarkıları olsun istedik. Ki inandıkları bir şarkıyla performanslarını sergilesinler. Herhangi bir okul ya da küçük festivalde sahneye çıkmış olmalarını şart koyduk. Çünkü bu deneyimi yaşayan birini başka bir deneyime göndereceğiz. Elemeler sonucu ilk 8 adayı belirledik. Her bir grubun kanal kaydını aldık. Sonra videoları montajını yaparak karnaval.com’a koyduk. Yüzde 20’si halk yüzde 80’i jüri üzerinden olacak bir oylama yapıldı. Halk oylaması yapıldı, jüri kararını verdi ve beş tane finalistimizi belirledik. Yoğun seyirci katılımıyla gerçekleşen final gecesinin galibi reggae müziğinin temsilcilerinden Sattas oldu. 11 Ağustos’ta Sziget Festivali’n Europ Stage sahnesinde Türkiye’yi temsil edecek.