Bu yıl 40 bin sanatçı Kültür Yolu'nda

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 2024 yılı takvimini açıkladı. Ersoy, ''2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başladığımız festivalimize her geçen dönem Türkiye ve dünyadan farklı sanatçıları ve sanat kurumlarını dahil etmeyi sürdürdük. 2023'e geldiğimizde festivale katılan sanatçı sayımız 34 bin'e ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı.'' diye konuştu.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ersoy, Türkiye Kültür Yolu hakkında detaylı bilgiler verdi. Festivalin kapsamını bu yıl daha da genişletmeyi planladıklarını aktaran Ersoy, 13 Nisan'da Adana'dan başlayacak olan Kültür Yolu hakkında şu bilgileri verdi: "2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başladığımız festivalimize her geçen dönem Türkiye ve dünyadan farklı sanatçıları ve sanat kurumlarını dahil etmeyi sürdürdük. 2023'e geldiğimizde festivale katılan sanatçı sayımız 34 bine ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı." Ersoy, festival mekânlarının da her yıl arttığını vurgulayarak, 2024'te mekân sayısını 600'ün üzerine çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Festival kapsamında geçen yıl 5 bin etkinlik düzenlendiğini kaydeden Ersoy, bu yıl etkinlik sayısını 6 bine çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

FESTİVAL ADANA'DA BAŞLAYACAK

Bakan Ersoy, bu yıl 8 aya yayılacak festival programının 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayacağını söyledi. Festivalin 25 Mayıs-2 Haziran'da Şanlıurfa'da, 1-9 Haziran'da Bursa'da, 8-16 Haziran'da Samsun'da, 22-30 Haziran'da Trabzon'da, 29 Haziran-7 Temmuz'da Van'da, 3-11 Ağustos'ta Nevşehir'de, 17-25 Ağustos'ta Erzurum'da, 31 Ağustos-8 Eylül'de Çanakkale'de yapılacağını vurgulayan Ersoy, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini (Gastroantep) de kapsayan Gaziantep Kültür Yolu Festivali'nin ise 14-22 Eylül'de gerçekleştirileceğini aktardı. Mehmet Ersoy, 21 Eylül'de başlayacak Ankara ayağı ile programa dahil olan Konya Mistik Müzik Festivali'nin 29 Eylül'de sona ereceğini dile getirdi. İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin 28 Eylül-6 Ekim'de yapılacağını sözlerine ekleyen Ersoy, 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da festivalin gerçekleşeceğini aktardı.

PİCASSO VE SALGADO'NUN ESERLERİ SERGİLENECEK

Pablo Picasso'nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, ünlü ressamın 80'den fazla orijinal eserinin yer aldığı serginin üç ay boyunca farklı şehirlerde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını söyleyen Ersoy, bu kapsamda Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi sanatçıların eserlerine de yer verileceğini ifade etti. Ersoy, yapay zekâ algoritması kullanarak üretilen "Atatürk Kültür Yolunda" dijital yerleştirmesiyle, "Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?" sorusuna yanıt veren dijital bir sergi açılacağını da aktardı.