Bu terapide nedensiz kahkaha atabilirsiniz... Kahkaha atmak iyileştirir

Dünya genelinde özellikle kanser hastaları için destek terapi olarak uygulanan Kahkaha Terapisi'nin birçok faydası var. ''Amaç ruh durumumuzu değiştirmek. Yaptığımız egzersizlerle salgılanan başta endorfin, serotonin olmak üzere değişen vücut kimyamız sayesinde stres seviyemiz düşüyor ve bağışıklık sistemimiz güçleniyor.'' diyen Eser Mutlu, terapi ile ilgili detayları AKŞAM Cumartesi'ye anlattı.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Gülmek eyleminin vücudumuza birçok olumlu faydası var. "Gülmek ömrü uzatır" derler... Stres azaltır, kalbe iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir, kaslarımızı çalıştırır, olumsuzluklarla baş etmemizi sağlar, sindirimi kolaylaştır ve en önemlisi ruh halimizi düzenler. "Kahkaha" atmak ise bu faydaları kat kat artırır. O halde herkese bol kahkahalı günler diliyoruz. Bugünlerde sanırım en çok ihtiyacımız olan şey bu pozitif temenni. Pandemi süreci insanları psikolojik açıdan olumsuz etkiledi. Bu nedenle gülmeye bir yerden başlamak lazım. Gülmek için bir neden aramadan sebepsizce kahkaha atabiliriz. Nasıl mı? Kahkaha Terapisi ile. Bu terapisi; kahkaha egzersizleri ile yoga nefes tekniğinin harmanlanmasından oluşuyor. Bu da vücuda ve beyne daha fazla oksijen gitmesine ve sonucunda da kişinin kendini daha enerjik ve sağlıklı hissetmesini sağlıyor.

Kahkaha Terapisi'ni ilk defa duyanlarınız olabilir. "Gülmenin de terapisi olur mu?" diye aklınızdan geçiyordur. Aklınızdaki bütün soruları unutun. Sizi soyadı gibi mutlu ve yaptığı işle insanların yüzünü güldüren Eser Mutlu ile tanıştırmak istiyorum. Kendisi Kahkaha Yogası Master Eğitmeni. Yaklaşık on yıldır insanlara kahkaha attırıyor. Bugüne kadar dezavantajlı çocuklar, mahkûmlar ve özellikle kanser hastaları ile terapiler yapan Mutlu, pandemi döneminde de haftada bir ücretsiz olarak herkese açık online seans düzenleniyor.

BENİM İÇİN DEĞİŞİMİN BAŞLANGICI OLDU

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Uzun yıllar uluslararası fuarlara seyahat organizasyonu ve fuar temsilcilikleri yaptım. 2011 yılında Kahkaha Yogası ile tanıştım ve o tarihten sonra Kahkaha Yogası Eğitmenliği yapmaya başladım. Bu alanda öğrenciler yetiştiriyor, sosyal sorumluluk projeleri yapıyor ve kurumsal motivasyon seansları düzenliyorum. 2016 yılında kahkaha elçisi, 2018 yılında master eğitmen oldum ve aynı yıl Türkiye'de ilk defa Kahkaha Yogası Uluslararası Konferansını düzenledim. Yine aynı yıl Kahkaha Yogası Derneği'ni kurdum. Amacımız sosyal projeler yapmak ve sertifika alan herkesi aynı çatı altında toplayıp kahkaha yogasını daha fazla kişiye ulaştırmak.

Kahkaha Terapisi/Yogası ile yolunuz nasıl kesişti?

Canımın sıkkın olduğu bir gece internette gezinirken çıktı karşıma. Kahkaha Yogası'nı hiç duymamıştım. Web sitelerini incelemeye başlayınca çok etkilendim. En başta amacım bu tekniği bulan Hintli Tıp doktoru Dr. Madan Kataria'yı Türkiye'ye davet ederek bir konferans düzenlemekti. Ancak yoğunluğundan dolayı yapamadık. Bir gün ben Dr. Madan Kataria'dan mail aldım. İsviçre'ye eğitim vermek için geleceğini eğer istersem benim de katılabileceğimi yazıyordu. Bu mail benim için değişimin başlangıcı oldu. Eğitime katıldım ve Kahkaha Yogası Eğitmeni oldum.

Bu terapinin geçmişi ne zamana dayanıyor?

1995 yılında Hintli bir tıp doktoru olan Dr. Madan Kataria tarafından başlatılmış olan Kahkaha Yogası tekniği, nedensiz kahkaha atmamızı sağlayan dünyadaki tek konsept. Araştırmalarında kahkahanın tedavilere olumlu yönde destek olduğunu bulmuş. Norman Cousins'ın Bir Hastalığın Anatomisi kitabından da esinlenerek kahkahanın etkilerini kendisi ve etrafındakiler üzerinde denemeye başlamış. Şu anda da Kahkaha Yogası'nı yaymaya devam ediyor. Dünyada ilgi çok fazla. 110 ülkede uygulanıyor.

AMAÇ RUH DURUMUMUZU İYİLEŞTİRMEK

Peki nasıl uygulanıyor?

Kahkaha Yogası seanslarımız önce bebeklik nefeslerimizi hatırlatarak, diyaframımızı kullanarak nefes egzersizleri ile başlıyor. Sonra çocuksu oyunlarla yani kahkaha egzersizleri ile devam ediyor. Egzersizleri yaparken "mış" gibi attığımız kahkahalarımız göz kontağı ve grup dinamizmi ile gerçeğe dönüşüyor. Tabii kahkahanın bulaşıcılığını da unutmamak lâzım. Ve gerçek kahkahalar başlayınca da vücudumuzun kimyası yani ruh hali değişiyor. Seansların sonunda herkes pozitif ve keyifli. Grup halinde ya da tek kişi ile yapılan terapiler de var.

Kahkaha Terapisi ile ilgili okuduğum araştırmada bu yöntemin bir hemşirelik girişimi olduğu yazıyordu...

Kahkaha terapileri sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış birçok hastalıkta destek terapi olarak uygulanıyor. Bu nedenle sertifa eğitimlerine katılan öğrencilerim arasında en fazla sağlık bilimleri fakültesinde okuyanlar var. Hatta bu alandaki doktora tezlerinde Kahkaha Yogası'nı kullandılar. Henüz uygulama aşamasında olan doktora tezleri de var. Yaşlılar, gebeler, hemodiyaliz uygulanan hastalarda Kahkaha Terapisi'nin etkileri üzerine çalışmalar yapıyorlar.

Bu terapinin amacı nedir? İnsan vücuduna ne gibi faydaları var?

Amaç ruh durumumuzu değiştirmek. Kahkaha Terapisi zor durumda olanlara dayanma gücü veren, bazı hastalıklarda ise hızlı iyileşmeye katkı sağlayan bir teknik. Ayrıca, hasta olmayan ve sağlıklı kalmak isteyenlerin de tercih ettiği bir terapi. Hem fiziksel hem de psikolojik faydaları var. Yaptığımız egzersizlerle salgılanan başta endorfin, seronin olmak üzere değişen vücut kimyamız sayesinde stres seviyemiz düşüyor ve bağışıklık sistemimiz güçleniyor. Kahkaha Yogasında diyafram nefesi kullandığımız için mükemmel bir kardiyo ve karın bölgesi egzersizi de yapmış oluyoruz. Ayrıca; dolaşımımızı hızlandırır, duygusal zekâmızı geliştirir, psikolojik rahatlama sağlar, sosyal bağlarımızı güçlendirir...

KANSER TEDAVİSİNE DESTEK OLARAK UYGULANIYOR

Sağlık sorunu yaşayan özellikle de kanser hastası olan insanlar sıklıkla geliyor sanırım...

Kahkaha Terapisi'ne en fazla ihtiyacı olanlar dezavantajlı gruplar. Mülteci çocuklar, ceza evlerinde kalan mahkûmlar, sığınma evlerinde yaşayan insanlar ve hastalar. Özellikle kanser hastalarına, Kahkaha Yogası tekniği destek terapi olarak birçok ülkede uygulanıyor. Ben de 2011 yılından itibaren önce lösemili çocuklar ve aileleri ile son yıllarda ise onkoloji hastalarına Kahkaha Yogası uyguluyorum. Bu hastaların en çok ihtiyacı olan şey ruh durumlarının değişmesi. Bu terapi ile hastanın dayanma gücü artıyor. Ve hem hastanın kendini çabuk toparlamasına hem de psikolojik olarak rahatlamasına olanak sağlıyoruz.

Ülkemize bu uygulamayı getiren sizsiniz... İlk yıllarda size nasıl dönüşler oluyordu?

İlk yıllar pek kolay değildi. "Biz zaten gülüyoruz" diyenlerle çok karşılaştım. Ancak faydaları konusunda inancım çok büyük olduğundan hiç yılmadım. Hatta ilk üç yıl içinde düzenli yaptığım kahkaha egzersizleri sayesinde 35 kilo verdim.

İNSANLAR MESLEĞİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN GELİYOR

Kahkaha Terapisini kimler yapabilir? Bu terapiyi uygulamak isteyenler nasıl bir eğitim almalı?

Kahkaha Terapileri'ni birçok kişi kendi mesleğine dahil ediyor. Mesela; sağlık personeli, akademisyenler, yoga eğitmenleri, tüm eğitimciler özellikle engelli ve özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarla çalışanlar, pazarlama elemanları, bankacılar, insan kaynakları uzmanları, yaşam koçları... Tabii bunlar dışında sadece bunu hayatına katmak isteyen ya da profesyonel anlamda bu işi yapmak isteyen herkes bu eğitimi alabilir. Uluslararası Sertifikalı Liderlik Eğitimi ve yine Uluslarararası Sertifikalı Eğitmenlik Eğitimi olarak iki eğitim veriyoruz. Liderlik eğitimimiz iki gün sürüyor. Sonrasında kişi profesyonel anlamda uygulayıcı oluyor. Eğitmenlik eğitimi ise beş günde tamamlanıyor. Sertifikalarını alanlar da liderler yetiştirmeye başlayabiliyor. Ancak pandemi nedeniyle bu sıralar sadece Kahkaha Yogası Liderlik Eğitimi'ni online olarak veriyoruz. Eğitmenlik eğitimini bu süreçte vermiyoruz.

HOME OFİS ÇALIŞMA İLE KURUMSAL TERAPİLERE İLGİ ARTTI

İnsanlar ruhsal olarak zor günlerden geçiyor ve gülmeye çok ihtiyacı var... Bu süreçte size başvuranların sayısında bir artış oldu mu?

Faaliyetlerimize online olarak devam ediyoruz. Pandemi sürecinde terapi için başvuranların sayısında ciddi artış var. Ayrıca eğitim almak ve grup çalışması yapmak isteyenler de çok oluyor.

Kurumsal alanın ilgisinin son günlerde yoğun olduğunu söylediniz bunun nedeni nedir?

Yaklaşık on yıldır Kurumsal Kahkaha Yogası Motivasyon Seansları yapıyorum. Kahkaha ile stres yönetimi, yüksek performans, takım oluşturma, iletişim becerileri, olumlu çalışma ortamı, kendine güven, liderlik ve yaratıcılık konularına odaklanıyorlar. Pandemi ile birlikte kurumlardan gelen talepler de arttı. Bunun nedeni ise birçok kurum online olarak evlerinde çalışmaya başladı. İnsanların kendilerini motive edecek etkinliklere ihtiyacı var. Kahkaha Terapi'de bu etkinliklerden biri oldu. Online olarak yapıyoruz.